Jajecznica ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych śniadań w polskich domach. Można do niej dodać pomidory, cebulę, wędlinę, boczek, cukinię – dzisiaj jednak z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i sycące. Z dodatkiem świeżego pieczywa pozwoli Ci idealnie zacząć dzień. Składniki Ilość porcji: 1 3 jajka 50 g szpinaku 5 g masła(...)ząbki czosnku 25 g suszonych pomidorów Sól i pieprz do smaku Szczypiorek Przygotowanie Szpinak dokładnie umyj, osusz i pokrój w paski. Suszone pomidory odcedź, osusz i pokrój w paski. Rozgrzej patelnie, dodaj masło, szpinak i zmielony czosnek. Smaż kilka minut do momentu, kiedy szpinak zmięknie. Dodaj pokrojone wcześniej suszone pomidory i smaż jeszcze chwilę. Następnie wbij jaja, dopraw solą, pieprzem
ale PysznieZnudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące. Frittata przypomina pizze jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie nie zajmie(...)pomysł na śniadanie i pokombinuj z dowolnymi składnikami, które akurat masz w lodówce. Składniki Ilość porcji: 2 6 jaj 40 g czerwonej cebuli 70 g czerwonej papryki 70 g szpinaku 70 g pomidorów 70 g serca mozarella 1 ząbek czosnku Oliwa z oliwek Szczypiorek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie W małej misce rozbij jajka, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj
ale PysznieGruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw , zaskakuje pozytywnie . Jedno już wiem ,są to smaki , które przypadły do gustu domownikom , więc zagoszczą jeszcze nie raz . Chaczapuri to jedno z najbardziej popularnych dań Gruzji , smaczne i sycące , doskonałe także na zimno . Farsz(...)tego typu ciasta bywa różny , ja wypróbowałam na początek szpinak z fetą , gdyż jest to nasze ulubione połączenie . Chociaż, chyba za dużo farszu wpakowałam , ale my tak lubimy szpinak ,że ciężko było się oprzeć Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 łyżka masła 1 szklanka mleka 1 torebka drożdży suszonych ( 7 g ) 1 płaska łyżka cukru i soli farsz : opakowanie mrożonego
Ogrodnik w podróżymnie niedawno było kilka takich wypieków, a ogólnie na blogu też już jest trochę [ klik ]..Warzywa, które można wykorzystać do ciast jest sporo, a ja znów postanowiłam wykorzystać szpinak i zrobiłam l eśny mech po raz trzeci..dwa razy [ klik , klik ] robiłam ze świeżego szpinaku, a tym razem już z mrożonego..i jednak lepsze jest ze świeżego(...)takie jakie znalazłam w necie, a przepis pochodzi stąd . Razem ze mną w akcji udział wzięły: Joasia , Małgosia .... Składniki na kwadratową blaszkę [23-23 cm] ok. 300 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego 1⅔ szkl.mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową) ¾-1 szkl.cukru
Moje domowe kucharzenieDelikatny, kremowy serek z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, pietruszk ą , aromatyzowany oregano i czosnkiem, podany ze szpinakiem i świeżym pieczywem to idealna letnia przystawka. Lekki posiłek w sam raz na gorące dni. Smacznego :) **** Le campanelle di spinaci con un cuore ricco di formaggio delicato e cremoso, pomodori secchi, olive nere, aglio e prezzemolo(...)ideale per i giorni piu' caldi dell'estate. Buon appetito :) SKŁADNIKI 350 gr kremowego serka (typu philadelphia) 50 gr suszonych pomidorów 50 gr czarnych oliwek 50 gr szpinaku 1 ząbek czosnku suszone oregano natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 350 g di formaggio spalmabile (tipo philadelphia) 50 g di pomodori secchi 50 g di olive nere
La grande e la piccola cuocaSzpinak uwielbiam, ubóstwiam, kocham! To jedna z zielenin, która stale gości na moim stole. Na surowo bądź nie, w formie dodatku, albo w roli głównej. Nie dopadła mnie szpinakowa trauma w dzieciństwie, kiedy to zmuszało się maluchy do jedzenie bezpłciowej, zielonej paćki. Zatem teraz, kiedy sama decyduję o tym, co je moja rodzina, często korzystam ze sprawdzonych przepisów, które szpinak(...)wykorzystują lub eksperymentuję, by dodać go, gdzie tylko się da. Makaron ze szpinakiem jest daniem bardzo prostym i nie ma szans żeby się nie udało. Na 4 porcje zużyłam: około 400 g makaronu tagliatelle 4-6 ząbki czosnku średniej wielkości cebulę 200-300 ml śmietanki 30% łyżkę startego parmezanu 4-5 łyżek oliwy sól, pieprz szczyptę gałki muszkatołowej duuuuuuuużo świeżego
PichceniomaniaDelikatne soczyste roladki z mielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać(...)łyżka suszonego oregano 1 łyżeczka miodu lub cukru 1 duża cebula drobno posiekana skórka starta z połowy cytryny (tylko zewnętrzna żółta część) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SZPINAK 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę 100 g świeżego szpinaku, umytego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz skórka starta z ¹⁄₂ cytryny
cool and mintyWiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką – ciasto(...)mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki
Poezja smakuDzisiaj bardzo fajna propozycja szpinaku. Przepis pojawił się w mojej rodzinie już dawno, a figurował głównie jako sałatka. Z czasem stwierdziliśmy, że możemy jeść go na wiele sposobów: jako lekka przystawka, jako sałatka do dań z grilla, zamiast ziemniaków do obiadu czy jako farsz do naleśników. Sądzę, że jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis do innego dania, a i myślę(...)Tobie też się uda go przysądzić na kilka sposobów. 3 porcje Składniki: 500 g świeżego szpinaku 100 g masła 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2-3 łyżki maggi Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: szpinak blanszujemy (najlepiej w garnku zalać go wrzątkiem, aby zmniejszył swoją objętość i odcedzić) następnie tniemy go na mniejsze kawałki
Niezły Młynekobiad proponuj ę Wam pyszne kluseczki ze szpinakiem, "sp ätzle", które s ą charakterystyczne dla kuchni niemieckiej i tyrolskiej. Kluseczki przygotowywane s ą na bazie jajek i m ą ki, mogą być tez z dodatkiem szpinaku. Zazwyczaj w Niemczech podaje si ę je z kawałkami boczku(...)śmietaną lub masełkiem szalwiowym. Dla odmiany moje sp ätzle podałam z podsmażonymi pomidorkami. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr świeżego szpinaku 250 gr m ą ki pszennej 3 jaja 100 ml mleka s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szpinak po oczyszczeniu blanszujemy we wrzącej wodzie
La grande e la piccola cuocazabrać się za to ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki(...)zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mrożonego szpinaku woda sól Podobnie jak w przepisie na naleśniki z kaszy gryczanej , ryż należy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić na kilka godzin. Szpinak przełożyć do miseczki, rozmrozić. Po upływie
Kuchnia ElliePyszna zapiekanka ze szpinakiem i krewetkami. Makaron ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na dno żaroodpornej formy. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany czosnek, smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru. Następnie dodać umyty i wysuszony szpinak. Smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Lekko doprawić solą. Taką masę wyłożyć na makaron(...)Przykryć, żeby nie wystygło. Przygotowanie krewetek – krewetki oczyścić i skropić delikatnie sokiem z połowy cytryny. Jeśli patelnia po smażeniu szpinaku jest zbyt sucha dodać trochę masełka, wrzucić posiekany czosnek i chilli. Smażyć aż czosnek nabierze złotego koloru. Jeśli chcecie wersję łagodną to nie dodajcie chilli. Wrzucić krewetki i posiekaną natkę pietruszki. Smażyć 1-2 co chwilkę mieszając. Krewetki muszą
Kuchnia PokoleńPlacki, każdemu kojarzą się z ziemniakami. Nie da się ukryć, że ziemniaczane są przepyszne, ale niezbyt dietetyczne. Co zrobić, żeby były bardziej fit. Spróbuj zamienić ziemniaki na szpinak! Oto moja szpinakowa propozycja. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, około 10 placków. Produkty 150 g szpinaku, 2 jajka, 4 łyżki mąki owsianej, 4 łyżki mleka, 100 g twarogu półtłustego(...)ząbki czosnku, sól, pieprz, masło do smażenia. Sos: 1 pomidor, 4 łyżki jogurtu greckiego, kilka liści świeżej bazyli. Przygotowanie Szpinak rozmroź i odsącz z wody. Do miski wbij dwa jajka, dodaj mąkę, mleko, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj twarożek i rozdrobnij go widelcem. Wymieszaj dokładnie z pozostałą masą. Rozgnieć czosnek i dodaj wraz z szpinak
Fit&Fast KitchenLiście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze listków szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Wystarczy zachwalania, czy pamiętacie że szpinak to zmora dzieci PRL i pamiętam tą paćkę, nieapetyczną na talerzu. Dziś szpinak można podać na milion apetycznych sposobów a jeden(...)nich tu przedstawiam. Napój jest przepyszny i bardzo "witaminowy", polecam gorąco. Napój owocowy ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePolecam i smacznego! Składniki na około 10 sztuk naleśników: 1 szklanka mąki 1 szklanki mleka 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli 3 łyżki masła (rozpuszczone) 450 g szpinaku ( użyłam mrożonego) olej do smażenia(...)podlałam ją odrobiną wody aby się poddusiła i zmiękła. Wsypałam kaszę do miski. Dodałam biały ser. Cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam. Składniki na naleśniki zmiksowałam na gładkie ciasto. Szpinak przełożyłam na patelnię i odparowałam z niego nadmiar wody. Gdy wystygł, dodałam go do ciasta naleśnikowego. Jeśli wolicie żeby ciasto ze szpinakiem było gładsze można je zmiksować blenderem. Smażyłam naleśniki
potrawyregionalne