Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym to moja propozycja wiosennego lunchu do pracy. Znajdują się w niej moje ulubione składniki, które bardzo często dodaje do sałatek. Są to: boczek, ser pleśniowy, grzanki ( tu przepis ) czy w końcu sos musztardowo-miodowy, który moim zdaniem pasuje do każdej sałatkowej mieszanki. Oczywiście do sałatki możecie użyć innego sosu lub nawet samej(...)smak nie będzie ten sam. Polecam zrobić od A do Z, tak jak jest w poniższym przepisie. Smacznego! Zobacz też: 10 przepisów na smaczne sałatki Przepis na sałatkę ze szpinaku z boczkiem Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki garść szpinaku kilka plasterków cienko pokrojonego, surowego lub parzonego boczku garść grzanek (link do przepisu wyżej) kilka plasterków sera
Kuchnia Bazyliistają się coraz dłuższe i nasze oczy nareszcie korzystają ze światła dziennego, a nie sztucznego 😊 Mnie jednak nie mija szał na szpinak 😉 zwłaszcza, że o oczy trzeba dbać cały czas i regularnie dostarczać im luteiny, która znajduje się w szpinaku i jest z niego łatwo przyswajana (na podst. wykładu Wiesława I. Gruszeckiego z Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie w czasie(...)Zjazdu Fizyków w Kielcach) . Oczywiście lepiej by było, gdyby ten szpinak był poddany krótkiej obróbce termicznej, ale lepszy taki niż żaden. Składniki : pół opakowania świeżego szpinaku chili duży brzuszek wędzonego łososia kiełki rzeżuchy gruba sól sok z cytryny oliwa Do salaterki wrzucić szpinak. Chili rozdrobnić według uznania. Rozrzucić na szpinaku. Łososia rozdrobnić w palcach. Rozrzucić na sałacie. Sałatkę posypać
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny z serii zielony sok, który dostarcza nam mnóstwo witamin i minerałów. Sok, dzięki zawartości szpinaku, jest źródłem witamin K i beta karotenu, jest też bogatym źródłem witaminy A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i witaminy E oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Ze względu na wysoką zawartość prowitaminy A oraz luteiny, które są silnymi(...)antyoksydantami wykazuje działanie antynowotworowe. Szpinak ma co prawda wysoką zawartość kwasu szczawiowego, jednak jego walory zdrowotne znacznie przewyższają szkodliwe działanie szczawianów. Ponadto nie trzeba spożywać szpinaku codziennie, rotacja zielonych liści jest bardzo wskazana w codziennym żywieniu. Ścisłe ograniczenie spożywania szczawianów jest niezbędne w stosunkowo rzadkich przypadkach chorobowych charakteryzujących się nadmiernym wydalaniem szczawianów (np. Hiperoksaluria). Nie ma to jednak nic wspólnego
Book of spellsMoże wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje ładnego, zielonego koloru i trudno jest się zorientować, że został użyty do przygotowania lodów. Taka zimna gałka lodów z ukrytym w środku kawałkiem wafelka w gorącej, pysznej skorupce z pokruszonymi wafelkami imitującymi ziemię(...)czekoladową korą, to po prostu bajka… Rewelacja! Musicie spróbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Lody szpinakowe: 700 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru
Oryginalny smakMakaron ze szpinakiem to szybki, smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Wystarczy szpinak połączyć z makaronem, dodać suszone pomidory i obiad w kilka minut gotowy. Szczerze polecam! Składniki: 300 g makaronu (u mnie penne razowe) 450 g mrozonego szpinaku 200 g suszonych pomidorów 2 zabki czosnku 2 jajka masło do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Suszone pomidory pokroić(...)mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć czosnek, wrzucić szpinak i dusić do momentu aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do szpinaku dodajemy rozkłócone jajka wyłączamy gaz i energicznie mieszamy (jajka można pominąć). Do szpinaku dodajemy gorący, odcedzony makaron oraz
magiczna kuchnia KasiJeśli znudziły się Wam tradycyjne ruskie pierogi, wypróbujcie te z poniższego przepisu, z farszem mięsnym z dodatkiem szpinaku. Podałam je na pysznym sosie z suszonych grzybów i słodkiej śmietanki, ale dobrze smakują także prosto z wody lub podsmażone, posypane skwarkami i podane z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie i np. farsz zrobić(...)mięsa z rosołu. SKŁADNIKI / 50 pierogów CIASTO 250 g mąki pszennej 200 ml wrzątku 25 g masła szczypta soli FARSZ 400 g mięsa z rosołu 250 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju np. kokosowego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz SOS garść suszonych grzybów (ok 25 g)/ borowików lub/i podgrzybków
cool and mintysiłę na cały dzień, nawet zimą. Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Składniki: surowa biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo mielonego pieprzu, majeranku i ostrej papryki pieczywo Jak przygotować kanapkę(...)smażoną białą kiełbasą i szpinakiem? Na patelni podsmażamy wyjętą z osłonki i pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki kiełbasę. Kiedy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy szpinak, czosnek i przyprawy. Gdy szpinak się usmaży i straci na objętości, kroimy pieczywo na kromki. Każdą kromki zamaczymy z sosie, który wytworzył się na patelni. Na kromce układamy łyżkę szpinaku
Ugotowane pozamiataneMakaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem Prosty makaron , wykonany w pięć minut . Składniki , które często goszczą w lodówce ,kawałek wędzonego kurczaka , świeży szpinak i parę pieczarek . Nic trudnego , a smak zachwycający . Pasuje do każdego gatunku makaronu , można użyć nawet razowego , wtedy potrawa będzie jeszcze zdrowsza . Lubię takie dania , bo nie zabierają czasu , którego i tak mi zawsze brakuje , a dodatkowo(...)nikt przy nich nie marudzi . Moi domownicy kochają makaron pod każda postacią Składniki 3 osoby : 1 udo wędzonego kurczaka 8-9 pieczarek 1/2 opakowania świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól,pieprz do smaku łyżka masła kawałek startego sera do posypania ( leicester lub natan ) Udo obieramy z mięsa ,nie zdejmujemy
Ogrodnik w podróżyprzepis znajduje się poniżej. Tosty z łososiem – składniki 4 kromki pieczywa razowego 50g łososia serek śmietankowy do smarowania koperek odrobina mleka jajko masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – składniki 100g szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 50g sera żółtego szczypiorek sól pieprz masło Jajka w kokilach ze szpinakiem – przepis Szpinak myjemy i dusimy na patelni na odrobinie(...)masła przez ok. 3-4 minut z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, solą i pieprzem. Następnie przekładamy go na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do kokilek przekładamy trochę szpinaku , wbijamy jajko i posypujemy startym żółtym serem i odrobiną szczypiorku. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 10 minut. Tosty z łososiem – przepis W międzyczasie kromki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świeżych liści szpinaku 2 ząbki czosnku 1 jajko 200 g mąki żytniej (typ 2000) 200 g mąki pszennej (typ 650) sól morska pieprz Składniki pozwalają na wykonanie 4 porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Szpinak: Szpinak dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą i pozostawić na sitku do odcieknięcia. Do blendera lub wysokiego naczynia dodać 1 jajko, 2 ząbki czosnku oraz łyżeczkę soli(...)morskiej i pieprz do smaku. Miksować dodając partiami liście szpinaku. Na początku będzie to sprawiać trochę problemu, jednak później w miarę zwiększania ilości masy szpinakowej będzie łatwiej. 2. Masa kluskowa: Do zmiksowanego szpinaku dodać po 200 g mąki pszennej i żytniej. Dobrze wymieszać za pomocą łyżki stołowej. 3. Gotowanie: W dużym garnku zagotować 3 litry wody i osolić
Pij soki wyciskanePiersi z kurczaka w cieście francuskim robi najlepsze moja mama. Z dodatkiem jeszcze szpinaku nikt nie odmawia, każdy chce spróbować. Takie przekąski można serwować na ciepło lub na zimno. Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Uwagę trzeba zwrócić przy klejeniu ciasta, reszta idzie bardzo szybko. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje(...)niedzielnego obiadu. Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki
Pink EnvelopeSzybko i pysznie. Jest to propozycja dla zapracowanych. Idealne na imprezy lub miłą kolację w gronie rodziny. Przygotowanie szpinaku – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło o wrzucić posiekany drobno czosnek. Jeśli lubicie na ostro można dodać posiekaną chili. lekko przesmażyć i dodać szpinak. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie(...)ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut
Kuchnia PokoleńKurczak ze s zpinakiem i s uszonymi pomidorami to proste, a zarazem eleganckie danie, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad, ale także wykwintna kolacja. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami z wyraźnym akcentem czosnku i soczystym kurczakiem tworzy bardzo smaczną potrawę, którą z pewnością warto przygotować w naszych domach. Kurczak ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami(...)Mozzarellą - Składniki: ok. 2 średnie piersi z kurczaka 4 duże ząbki czosnku 30 g suszonych pomidorów solonych (ok. 7 połówek) 150 g świeżych liści szpinaku olej/oliwa do smażenia ok. 100 g mozzerelli Kurczak ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Mozzarellą - Sposób przygotowania: Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy, zalewamy zimna woda, znów
Słodka Stronamoich ulubionych autorów Gino D’acampo z jego książki „Fantastico! Modern Italian Food”. Chrupiąca, panierowana pierś kurczaka podana z salsą pomidorową z oliwkami i pikantnym szpinakiem jest doskonałym pomysłem na szybki obiad nawet w zabieganym tygodniu lub też ten leniwy weekendowy ;). Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu więc poradzi sobie z nim każdy. Zapraszam! Scroll(...)kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego) 250g liści szpinaku, umytych 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki ½ łyżeczki suszonego chilli w płatkach Składniki na salsę: 3 duże pomidory
karmelowy