jarmużem - bez zawijania jarmuż Zazwyczaj gotujemy i jemy bardzo prosto, unikamy niepotrzebnego przetwarzania jedzenia, staramy się jeść wszystko jak najbliżej podstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEżeby jak najwięcej przyswoić. Co z tego, że spożyjemy wapń, jeśli za chwilę wypłuczemy go np. kawą :) Oprócz kawy wapń "wypycha" m.in. kwas szczawiowy i dlatego, mimo że szpinak - jako warzywo ciemnozielone - ma wapnia dużo, wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsposobu życia społeczności Tarahumara zachwyca mnie nieustannie. A teraz do dzieła ;) HUMMUS - pozwolę sobie podlinkować tylko przepis, który podawałam już kiedyś tutaj , przy naleśnikach z hummusem i surowym szpinakiem. SEZAM znajdziecie tutaj a CIECIORKĘ tutaj . Polecam również hummus idealny z bloga JADŁONOMIA , może łatwiej będzie niektórym zrobić go z tahini (pasta z sezamu) niż z samego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMoże zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyfajny pomysł, by przemycić trochę witamin niejadkom lub wzmocnić tych osłabionych ;) Polecam. składniki można dobierać dowolnie. Składniki: -1 lub 2 młode marchewki -ok. pół kg jabłek -garść szpinaku -garść natki pietruszki -garść selera naciowego Wykonanie: Wszystko przepuszczamy przez sokowirówkę i mieszamy. Powstaje taki oto zielony sok z pianką :) Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujeresztę jabłek. Posyp melisą. Pieczemy w temp. 210 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 20 minut. Po upieczeniu.... Kurczaka podałam z kaszą gryczaną i pieczonymi jabłuszkami, zblanszowanym świeżym szpinakiem z parmezanem! Pysznie było ;-) życzę Smacznego! Pięknego dnia! Podoba Ci się wpis? Podaj dalej! Udostępnij! Lub polub na Facebooku! SmykWkuchni
SMYKWKUCHNIproduktu)? Najbogatsze w witaminę C są (w 100 g produktu): czarne porzeczki - 182 mg czerwona papryka - 144 mg znienawidzona przez wszystkich brukselka - 94 mg szpinak - 68 mg truskawki - 66 mg kiwi - 59 mg pomarańcze - 49 mg Witamina C jest dla nas bardzo ważna, z tego względu, iż sami nie potrafimy jej zsyntetyzować
W kuchni Katiecoś tam pokombinujecie z tym ciastem. Tarta z serem na cieście francuskim Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto Gniazdka z ciasta francuskiego Ślimaczki z ciasta francuskiego Filet ze szpinakiem w cieście francuskim Świderki z serem z ciasta francuskiego Sakiewki z ciasta francuskiego Róże z ciasta francuskiego z salami Róże z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewymają lekko obskrobaną farbę). Później należy podzielić lukier na 3,4 porcje i każdą z nich zabarwić barwnikami spożywczymi lub domowymi (żółty – kurkuma, czerwony – koncentrat z buraka, awokado/wywar ze szpinaku – zielony), a następnie malować wystudzone pierniki szprycą oraz wykałaczką (w kolejności kontury, wypełnienie, detale). My połączyliśmy te dwie techniki i tło zrobiliśmy domowym lukrem z kurkumą, rozprowadzjąc go łyżeczką
Nerds Kitchengulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi
Ala piecze i gotujeOsobiście nie znam osoby która nie lubiłaby pierogów. Z mięsem, kapustą, grzybami, szpinakiem czy na słodko z owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie! Ile gospodyń domowych tyle przepisów na ciasto pierogowe. Istnieją dyskusje czy ciasto pierogowe z dodatkiem jajka to jeszcze ciasto pierogowe czy już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka
Pyry na GazRacuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano Delikatne racuchy Naleśniki amarantusowo-kokosowe Drożdżowe racuchy z jabłkami
Ala piecze i gotujeKuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem
Ala piecze i gotujepół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów
Na słodko lub wytrawnieJuż tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis na ok 50 pierogów
Na słodko lub wytrawnie