Bogaty warzywny napój, który daje energię na cały dzień. 1 szklanka świeżego szpinaku 2 średnie ogórki pęczek pietruszki 1 łodyga selera naciowego szczypta soli morskiej do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szczypta pieprzu cayenne sok z połowy cytryny woda Ogórki, seler
AZgotuj!grillowaniu posyp delikatnie szczyptą soli. Moja rada: 1. uważaj aby liście szczawiu się spaliły Podawaj z pomidorkami, szpinakiem, oliwkami, kaparami lub sosami do maczania lub swoją ulubioną sałatką
AZgotuj!Kupiłam botwinę. Liście były tak ogromne, że postanowiłam zrobić gołąbki. Liscie botwinki są bardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze. Liście pachną szpinakiem. Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. Obie wersje są pyszne. 10 liści botwiny duże farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej natka pietruszki posiekana gałązka rozmarynu olej rzepakowy ząbek czosnku średnia cebula
AZgotuj!obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka
AZgotuj!najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe
Corner With Recipeswarto go użyć. Do tego jabłka, maliny, cynamon, niech żyje prostota :) Inne pomysły na ciasto filo: Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku Składniki (6-8 porcji): - 2 płaty ciasta filo - 2 średnie jabłka - 1/2 szklanki malin mrożonych* - 1 łyżka cynamonu - cukier puder do posypania (opcjonalnie) - olej/rozpuszczone masło do posmarowania Jabłka
Corner With Recipesnajlepsze, bo po prostu byliśmy bardzo głodni i naprawdę nie chciało mi się robić zdjęć. Zrobiłam cokolwiek tylko z 'blogowej przyzwoitości' ;)) Następnie zamówiliśmy razową tartę z pieczonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, która była przepyszna. Super spód, pyszne dodatki, a do tego sałata, która wygląda bardzo niepozornie. Jednak dobrze, że jej spróbowałam, bo była polana pysznym, lekko miodowym dressingiem, więc
Corner With Recipespoczątek zostaliśmy zaskoczeni niezamawianą przez nas przystawką, pierożkiem barwionym sepią z mątwy z nadzieniem rybnym (pamiętam tylko, że rybka była z Ińska...). Potem pojawiła się zupa ze szpinaku, której nie próbowałam, ale ponoć była niedoprawiona i została uznana za najsłabszy posiłek. Za to jadłam tortillę z wołowiną, fasolą i pomidorem, do której podano wyjątkowo dobry chrzan. Farsz w tortilli był
Corner With RecipesKochani, wystartował Konkurs Intermarche. Wzięłam w nim udział. Zaproponowałam przepis z miruną w panierce ze szpinakiem i miętą w roli głównej. Jeśli podoba się Wam mój przepis to zagłosujcie na mnie. Liczę na Was i dziękuję wszystkim za wsparcie. Dla Was tez są przewidziane nagrody. Zaglądajcie tu http://atelier.intermarche.pl/konkursy/a-noz-widelec Od dawna obserwowałam
Proste PotrawyZdrowych koktajli ciąg dalszy. Były już koktajle ze szpinakiem < tutaj > < tutaj > i < tutaj >, teraz czas na natkę pietruszki. Samo zdrowie. Gorąco polecam! Składniki: 1/2 pęczka pietruszki 1 gruszka 1 jabłko 150 ml wody niegazowanej 1 łyżeczka płynnego miodu Owoce obrać ze skórki. Wraz z natką wrzucić do blendera. Dodać wodę i miód. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuBazą do warstwy zielonej jest jarmuż, który ostatnio stał się bardzo popularny ;) Muszę przyznać, że na początku byłam bardzo nieufna wobec dodawania go do koktajli, ale tak jak i szpinak smakuje bardzo dobrze. Musicie sami się przekonać :) Jarmuż dostarcza organizmowi spore ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E, K i składników mineralnych (wapnia, żelaza, potasu, magnezu, manganu). Jest
Moja Galeria SmakuNajczęściej zielone koktajle przygotowuje się ze szpinakiem i jarmużem, ale roszponka i inne sałaty również świetnie nie do tego nadają. Spróbujcie ;) Składniki: 40 g roszponki 1 pomarańcza 1 jabłko 1/2 - 1 szklanka wody Pomarańczę i jabłko obrać ze skórki. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej wody
Moja Galeria Smakurozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść. Polecam też: Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Monia miesza i gotujeczosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola
Moja smaczna kuchniainne dostępne gatunki zielonych herbat. Co ciekawe zielona herbata matcha zawiera - 6x więcej przeciwutleniaczy niż jagody goji - 17x więcej niż zwykłe jagody - i aż 60x więcej niż szpinak i to w zaledwie jednej łyżeczce ! Jeśli chodzi o inne prozdrowotne właściwości tej herbaty to : 1. Zawiera bardzo duże ilości katechin, zwalczających wolne rodniki przyczyniające się do starzenia
zdrowa vege kuchnia