przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu
SzczyptaSmaQmięta, melisa Przygotowanie : Truskawki umyć, osączyć, zmiksować z otrębami Część wlać na dno szklanek Do reszty dodać jogurt, zioła, ewentualnie dosłodzić miodem- zmiksować. Do koktajlu można dodać natkę pietruszki, szpinak czy pokrzywę. Wszystko zależy od ulubionych smaków i naszej ...fantazji
Proste Potrawyprawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent na soki
greenscarfszarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe” źródło Kubara.pl Post Ciasteczka z amarantusem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeznacznie wpływają na pracę naszego mózgu. Nie bez powodu mają swój kształt, który przypomina mózg. Składnik (2 porcje): 120 gram mix sałat z rukolą lub szpinaku 1 pomidor śliwkowy garść prażonych orzechów włoskich 1/2 zielonej papryki 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" lub innego koziego sera, dość twardego 2-3 jaja ugotowana
Mango Papajawinegret Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek
na moim stole...Wczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo
Smaczna Pyzanowo zaczęło przygrzewać to postanowiłam się podzielić z wami po raz kolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu pomysłami na letnie posiłki ;) sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle
More food, love and dreamsSezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę
Rozpustne gotowanieciasta). Kończymy naciągać, kiedy ciasto będzie cieniutkie, a włożona pod nie dłoń będzie widoczna. Teraz już tylko nadziewamy, zwijamy, pieczemy i zajadamy :-) Ja przygotowałam z niego Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką, pycha
Rozpustne gotowaniedobór składników uzależniony był od tego co w niej zalegało ;). Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane
Rozpustne gotowanienamoczenia przez jedną noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna
Roślinna - blog wegańskiKolejny obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: duszony szpinak z cieciorką, cukinia i seler w pomidorach, fasolka z sezamem, kasza gryczana i jajko od „szczęśliwej kury”. A może by na spacer wzdłuż Wisłoka? Kolorowy most Most Zamkowy, a wcześniej park linowy, ale o tym w oddzielnym poście Dziwne murale W tle skatepark dirtpark scena muzyczna pomnik rzeszowskiego
Qlinarnie i Qlinarniezamach :D Ale ten uśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej. Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem. Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej
Mój Smak na Życieodkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu
Spektrum Smaku