szpinak - 15265 przepisów (strona:804/1018)

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 272

przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu

SzczyptaSmaQ
Koktajl truskawkowy z otrębami 167

mięta, melisa Przygotowanie : Truskawki umyć, osączyć, zmiksować z otrębami Część wlać na dno szklanek Do reszty dodać jogurt, zioła, ewentualnie dosłodzić miodem- zmiksować. Do koktajlu można dodać natkę pietruszki, szpinak czy pokrzywę. Wszystko zależy od ulubionych smaków i naszej ...fantazji

Proste Potrawy
Prywatny spożywczak 195

prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może ktoś coś co by tu zrobić a aronią? Jakiś patent na soki

greenscarf
Ciasteczka z amarantusem 320

szarłat, należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie, Majowie i Aztekowie. Zawiera więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, więcej błonnika niż owies i białko bardziej wartościowe niż sojowe” źródło Kubara.pl Post Ciasteczka z amarantusem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sałatka z orzechami, jajem, papryką i serem kozim 220

znacznie wpływają na pracę naszego mózgu. Nie bez powodu mają swój kształt, który przypomina mózg.       Składnik (2 porcje): 120 gram mix sałat z rukolą lub szpinaku 1 pomidor śliwkowy garść prażonych orzechów włoskich 1/2 zielonej papryki 50 gram sera koziego "Les Croises Sainte-Maure" lub innego koziego sera, dość twardego 2-3 jaja ugotowana

Mango Papaja
Sos winegret 249

winegret Sos winegret możecie dodawać do wszelakich sałat, szpinaku, roszponki czy też rukoli, wzbogaci ich smak i walory i nada im nowy wyraz. Jest to najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek

na moim stole...
Zielone naleśniki z wołowiną, brokułami i sosem serowym 367

Wczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo

Smaczna Pyza
Kilka pomysłów na... 163

nowo zaczęło przygrzewać to postanowiłam się podzielić z wami po raz kolejny fajnymi, pysznymi, a zarazem banalnymi w przygotowaniu  pomysłami na letnie posiłki ;)  sałatka (mix sałatk, roszpunka, szpinak, lodowa) z fetą i truskawkami  ziemniaki, fasolka, zielony groszek curry z mleczkiem kokosowym  ziemniaki smażone na patelni z cebulką i kukurydzą, jajko sadzone na maśle Makaron tagliatelle

More food, love and dreams
Sałata z warzywami w sosie miodowym. 426

Sezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę

Rozpustne gotowanie
Ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO. 214

ciasta). Kończymy naciągać, kiedy ciasto będzie cieniutkie, a włożona pod nie dłoń będzie widoczna. Teraz już tylko nadziewamy, zwijamy, pieczemy i zajadamy :-) Ja przygotowałam z niego Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką, pycha

Rozpustne gotowanie
Jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. 183

dobór składników uzależniony był od tego co w niej zalegało ;). Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane

Rozpustne gotowanie
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem 284

namoczenia przez jedną noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna

Roślinna - blog wegański
Letni obiad wegetariański II, wzdłuż Wisłoka 236

Kolejny obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: duszony szpinak z cieciorką, cukinia i seler w pomidorach, fasolka z sezamem, kasza gryczana i jajko od „szczęśliwej kury”. A może by na spacer wzdłuż Wisłoka? Kolorowy most Most Zamkowy, a wcześniej park linowy, ale o tym w oddzielnym poście Dziwne murale W tle skatepark dirtpark scena muzyczna pomnik rzeszowskiego

Qlinarnie i Qlinarnie
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 239

zamach :D Ale ten uśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej.  Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem.  Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej

Mój Smak na Życie
Krucha tarta ze szparagami 180

odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki:  1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania