Risotto to zawsze dobrym pomysł na obiad, z kilku powodów przede wszystkim można je zrobić z wielu składników np. jarmużu, szpinaku czy innych warzyw. Może być wegetariańskie lub nie. U mnie dzisiaj risotto z jarmużem i krewetkami. SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu do risotto - 1/4 kostki masła - 1 szklanka mleka plus woda - oliwa z oliwek, chili, czosnek, rozmaryn - mrożony jarmuż
SMYKWKUCHNItejże sałatce, a teraz nastawiłam lucernę. A Wy lubicie kiełki? Rozpisałam się strasznie, ale już podaję przepis. Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) mała czerwona cebula 4 jaja 4-5 ogórków kiszonych 2 garście kiełków garść pestek dyni Sos: 1/4 szklanki oleju lnianego (ja zaopatruje się w Skworcu) 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka
Cynamonowe szczęścieDobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka z wodorostów. Bardzo ciekawe są też wariacje na temat zapiekanki pasterkiej z tahini, fasolą lub kukurydzą zamiast warstwy ziemniaków na górze. A na deser? Koniecznie
Ugotowane pozamiatanezupy ;) Jakie są Wasze ulubione zupy? U mnie zdecydowanie króluje POMIDOROWA ;) Zupa krem z marchwi Zupa marchwianka Zupa pomidorowa Zupa krem z pomidorów z mozzarellą Zupa krem ze szpinaku Zupa grochowa Zalewajka Barszcz czerwony Rosół drobiowo - warzywny Zupa krem z buraków Zupa krem z ziemniaków Zupa jarzynowa (warzywna) Zupa krupnik Zupa ogórkowa Zupa dyniowa Zupa z czerwonych warzyw Zupa
Lena Gotujedowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. MAKARON CHIŃSKI Z SOSEM IMBIROWO-SZCZYPIORKOWYM W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki
Niedzielny kucharzlepsze kąski. Tak przygotowana sałatka nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki: Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Codzienne Gotowaniewypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż dynia i szpinak, a w porównaniu do ziemniaków – niewiele więcej błonnika. W zderzeniu z naszymi ziemniakami bataty są lepszym źródłem wapnia, sodu, beta-karotenu oraz witaminy E. Dużą zaletą batatów jest
Karo in the Kitchenjest kompletnym zaskoczeniem. Masa oliwkowa, którą jest posypany wierzch jest wyjątkowo oryginalna. Jeżeli chcemy zaskoczyć niezwykłym i smacznym daniem,polecam. Składniki 500 g filet z halibuta 250 g mrożonego szpinaku 1 cebula 6 łyżek oliwy z oliwek … Czytaj dalej Zapiekany Halibut
gotuj ze mnąBułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować wegańskim majonezem lub sosem jogurtowym . Następnie na jedną połowę nałożyć trochę zieleniny (roszponka, sałata, rukola, szpinak), gotowy kotlet, cienki plaster czerwonej papryki, plasterek czerwonej cebuli oraz trochę guacamole i przykryć drugą połową. Podawać lekko ciepłe od razu po przygotowaniu (same kotlety można przechowywać w lodówce). Artykuł
Fitsweet.mezrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu. Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Codziennik Kuchennymoim blogu znajdziecie kilka przepisów na kotlety mielone, m.in. nadziane pieczarkami , boczniakami , żółtym serem , jajkiem z płynnym żółtkiem czy szpinakiem . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko
Ugotować