Inspiracją do tej zapiekanki był przepis Margarytki..ja zrobiłam po swojemu i ciut zmieniłam..Kupiłam fajny makaron..w Lidlu bodajże...zielony z dodatkiem szpinaku..o fajnym kształcie..wygląda jak strąk grochu- mi tak się skojarzyło i postanowiłam dodać do zapiekanki......Na początku.. jak to u mnie czasem bywa...zrobiłam nie tak jak trzeba...potem zrobiły mi się kluski(...)bywa jak się robi kilka rzeczy naraz..ale wszystko udało się naprawić i zapiekanka była pyszna.. ½ dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu [ u mnie makaron ze szpinakiem] 1 szkl.mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego
Moje domowe kucharzeniejedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 50 g sera feta, duży plaster arbuza, 5 łyżek malin, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego Wykonanie Rukolę, szpinak
Z miłości do słodkościcytryny 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0/5 łyżeczki cayenne 0/5 łyżeczki pikantnej papryki wędzonej 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka kropel tabasco 200 g młodego szpinaku zielony ogórek gruntowy dojrzałe avocado kilka truskawek garść poziomek pół żółtego melona ćwiartki limonki Przyprawy ucieramy w moździerzu po czym mieszamy z reszą składników na marynatę. Nacieramy łososia a następnie(...)stron na rozgrzanym ruszcie (ok. 5 minut z każdej strony). Obrane avocado, ogórka oraz truskawki kroimy. Za pomocą głębokiej łyżeczki z melona wybieramy kuleczki. Mieszamy je ze szpinakiem oraz poziomkami. Gotowego łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Przed podaniem skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego
Mienta blogByłam ciekawa czy można ze szczawikiem zrobić coś innego. Pokombinowałam i wyszły mi takie roladki. Proste danie i bardzo smaczne. składniki: 700 g schabu 40 g szczawiu garść szpinaku sól z pieprzem Kamis 2 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 0,7 l wody 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Schab pokroić(...)plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie
Monia miesza i gotujezrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu.Składniki:makaron canelloni250 g mięsa mielonegosos bolognese z torebkipół puszki zielonego groszku2 ząbki czosnkużółty ser do posypaniapół szklanki śmietanysól i pieprzPrzygotowanie:1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.2. Sos bolognese przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i jego(...)naczyniu żaroodpornym.4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem.5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C.Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu wolą mięso, więc to świetna potrawa przede wszystkim dla nich
Pasja Smakudodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam ;-)Składniki na ok.6 porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo(...)obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić). Zalać bulionem (można także dodać trochę wody), wrzucić por pokrojony na mniejsze kawałki, dodać plastry cukinii i szpinak. Zagotować. Gotujemy pod przykryciem ok.15-20 minut. Dodać ruccolę oraz pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Odstawić na ok.5 minut, a następnie wszystko zmiksować, używam ręczny blender. Uzupełnić wrzącą wodą, doprawić
Smaczne Zdroweoraz ryżowego. Doprawiona dużą ilością szczypiorku i koperku- po prostu pychotka. Przepis na dwie bulionówki lub jako danie obiadowe dla jednej osoby na diecie ;-)Składniki:- 150g obranych marchewek- 50g szpinaku baby- 1/2 szklanki mleka ryżowego- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego- garść liści bazylii i szałwii (łącznie)- sól i chili do smakuDo posypania:pokrojony koperek i szczypiorek (czym więcej tym smaczniejsza(...)garnku zagotować mleko ryżowe z 1/2 szklanką wody i marchewką pokrojoną w plastry i bazylią oraz szałwią. Pogotować do miękkości marchewki (ok.10-15 minut). Pod koniec gotowania do garnka dorzucić szpinak baby. Odstawić z palnika i zmiksować (u mnie ręcznym blenderem). Następnie dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, mielonym chili i dolewamy wody (wg uznania). Zagotować i można podawać. Posypać pokrojonym
Smaczne Zdrowelistki odświeżyć tak samo jak rzodkiewkę ( w lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową
Buniabaje w kuchniokno, jak tylko otwieram oczy.Aż mierzi mnie, kiedy po raz kolejny widzę te parszywe, bure obłoki.Znalazłam.Kojarzycie może szczaw? Przez wiele lat myślałam, że to taki szpinak o innym smaku,że pewnie Babcia i Mama dodają coś, aby zmienić go, bym zjadła. Nie lubiłam szpinakprzez bardzo długi czas. Później wpadłam na to, że może to inna odmiana szpinaku
W kuchni Karmel-itkinastrój. Jak dla mnie wyszedł piękny limonkowy kolor. LOVE IT! Miłego Dnia Kochani :) Składniki na 1 szklankę: 1 pomarańcza - koniecznie pozbawiona błonek!!! 5 kostek lodu 1 garstka liści szpinaku świeżego ( u mnie tego z balkonu:)) 1 garstka liści świeżej mięty pomarańczowej (jest delikatniejsza od pieprzowej 1/2 łyżeczki spiruliny sproszkowanej Skworcu Wykonanie: Prościej się już nie da! Miętę i szpinak
Blondynka Gotujewiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram(...)smaku sól czosnkowa do smaku pieprz czarny mielony Szpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkrzydełka ułożyć na grillu i grillować ok 1 godzinki na średnim ogniu, często przekręcać i smarować pozostałą marynatą. Ugrillowane skrzydełka podawać z sałatką z grillowanych warzyw.sałatka:2 garście szpinaku świeżego1 papryka czerwona 2 małe cukinie (może być żółta i zielona)2 cebule10 pieczarekprzyprawa grill ziołowy Kamisolej do skropieniaPrzygotować warzywa. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion. Cukinię pokroić(...)grill ziołowy.Warzywa ugrillować. Aby było wygodnie pieczarki i pokrojoną cebulę nadziać na patyki do szaszłyków. Ugrillowaną paprykę i cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe ugrillowane warzywka i szpinak. Dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeSkładniki: 250g boczku 200g pieczarek 250g szpinaku 250ml Śmietana 18% 150g Gorgonzola dolce badż picante 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie:Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy boczek, gdy nabierze koloru dorzucamy grzyby po ich ze złoceniu dodajemy Śmietanę zaś ser wszystko wymieszać dodać opłukane liście szpinaku oraz rozniecone ząbki czosnku i przyprawy. Przed podaniem
cookplmoim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :) Składniki: 60 dag filetu z indyka 45 dag mrożonego szpinaku150 ml śmietanki kulinarnej 12%150 g kwaśniej śmietany 12%1 cebula 2 ząbki czosnku2 łyżki oliwysól, pieprz, bazyliamakaron penne15 dag sera żółtegoCebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso z indyka, posolić i chwilę podsmażyć. Następnie dusić przez ok. 15 minut, po czym dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek i dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 min. Całość doprawić pieprzem i bazylią, dodać obie śmietanki i gotować 3 minuty. Podawać z makaronem a gotowe danie posypać startym serem. Smacznego
Delicious Titbits