curry sok z 1/2 cytryny lub limonki łyżka miodu 150 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy) Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)Dodajemy bulion oraz mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem. Dusimy kilka kolejnych minut na wysokiej temperaturze aby część płynu odparowało. Przed końcem gotowania dodajemy umyty szpinak. Ryż gotujemy w szklance wody z dodatkiem cynamonu, anyżu i 1/3 łyżeczki soli na sypko, około 20 minut. Curry podajemy z ryżem posypane dymką lub kolendrą. Smacznego
Mango Papajafamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu penne (400g) 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 3-4 łyżki śmietany sól, pieprz 20 dag startego żółtego sera Wykonanie: Ugotuj makaron al dente. Przełóż do garnka i przykryj pokrywką. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Podsmaż(...)rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw z ognia i dodaj śmietanę, sól, pieprz. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Przed podaniem posyp dużą ilością startego żółtego sera. Pycha! Porcje: 3-4. Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno obejrzałam Hair (1979, Miloš Forman). Klasyka kina, świetny musical (choć raczej takowych nie oglądam). Lata 70-te XX wieku
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 450g szpinaku 250g sera Ricotta 4 ziemniaki pęczek szczypiorku 100 ml śmietanki 40g fety 500g mąki wrocławskiej gorąca woda Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Szpinak roztopić w rondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce przygotować ciasto
Gaździnka warzyproszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania). Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz) (sama średnio toleruje sery w ogóle, dlatego od jakiegoś czasu jeśli już używać sera(...)właściwej konsystencji (jak już sobie nie radzę dodaję trochę mąki pszennej), składniki farszu smażymy na patelni, ser dodajemy na końcu. Odnośnie czosnku- można go podsmażyć zanim wrzucimy na patelnie szpinak - ma inny aromat. Ciastem wykładamy formę i podpiekamy chwilę (10 min.) w piekarniku o temp. 200 stopni (trochę ciasta zostawiamy na wierzch), następnie wykładamy farsz, na górze robimy kratkę
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisychudym mięsem stanowi pełnowartościowy pomysł na szybki obiad :) Składniki (1 porcja): 50 g makaronu pełnoziarnistego 100 g piersi z kurczaka 1/2 małego dojrzałego awokado 50 g świeżych liści szpinaku 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 5 pomidorków koktajlowych 150 g sosu pomidorowego 100% (użyłam TEGO ) ziarenka Piekło-Niebo 1 łyżeczka oleju (u mnie z awokado) przyprawy: sól(...)himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz caynene Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż posiekną cebulkę i czosnek. Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną
Zdrowie na języku :PpieprzPRZYGOTOWANIE:Mięso z piersi kurczaka podsmażamy na patelni z dymką i przyprawami (sól, pieprz, oregano).Na drugiej patelni podsmażamy czosnek i dokładamy pomidory. Dolewamy śmietany lub jogurtu. Dokładamy świeży szpinak Wszystko chwilę smażymy. Szpinak wykładamy na talerz, a na nim kurczaka
kulinarnyJaMakaron daje nam tyle możliwości :)Składniki na 2 porcje:30-35 dag piersi z kurczaka1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych4 kostki brykietu szpinaku mrożonego1 ząbek czosnku150 ml śmietany 18 %Opcjonalnie TymianekSólPieprz1 łyżka oleju200-250 g makaronuPrzygotowanie:Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć(...)oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym makaronem.Smacznego,Anulla
Fabryka pomysłówłyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,50 g żółtego sera,kilka różyczek brokuła,6 brykietów mrożonego szpinaku,1/4 fety,kilka czarnych oliwek. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy(...)rozwałkowujemy na placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas
Aga w kuchnizdjęcie z telefonu :) cały dzień na uczelni = zimny obiad na szybko)Składniki (porcja):250 g piersi z kurczaka30 g (garść) rukoli50 g (2 liście) sałaty lodowej30 g (garść) szpinaku baby 50 g sosu mango (lidl - vitasia) (lub sos słodko-kwaśny) Przygotowanie:1. Pierś kroimy na małe kawałki, solimy według uznania i gotujemy 5 min na parze. 2. W misce/pojemniku(...)mieszamy kurczaka, rukolę, szpinak i porozrywane liście sałaty lodowej. 3. Zalewamy sosem mango i mieszamy. Kaloryczność:Porcja (podane składniki) - ok. 305 kcalSmacznego
Malowane smakiemUwielbiam sezon na świeży szpinak. W tym roku obrodził nadzwyczaj pięknie i zajadam się nim w każdej postaci. Szpinak jest zdrowy i daje mocJako dodatek do omletowego śniadania , pasuje idealnie.Taki omlecik to naprawdę nic nadzwyczajnego , szybkie śniadanie a przy odrobinie fantazji można z takim daniem nieźle poszaleć.Czytaj więcej
FarmażonyCYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - 300g filet z łososia - opakowanie szpinaku - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 4 pomidory - 4 jajka - sól morska - sok z cytryny - 200 g jogurtu greckiego WYKONANIE: - naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą masła - na spód naczynia połóż pokrojonego w kostkę łososia, oprósz solą morską, skrop sokiem z cytryny - do osobnej miski wybij jajka, za pomocą trzepaczki wymieszaj z jogurtem(...)dopraw solą - do masy jajecznej dodaj szpinak i "suchą" kaszę - masą jajeczno-szpinakową zalej łososia, na samym wierzchu ułóż pokrojonego w plastry pomidora - pomidory skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą - pieczemy 40 minut w piekarniku Smacznego
SMYKWKUCHNIPost Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną.składniki:ciasto na pierogi700 g mąki pszennej400 ml wrzącej wody4 łyżki margarynyszczypta soli Kamis1 jajkofarsz:650 g świeżego szpinaku350 g liści młodej botwiny200 g fetysól,pieprz Kamisoliwa do smażeniaPrzygotować farsz do pierogów. Liście szpinaku i botwiny posiekać w miarę drobno. Następnie rozgrzać patelnię
Monia miesza i gotujepomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały się idealnie z lekko ziemistym smakiem szpinaku i kremową, słoną fetą. Nam bardzo smakowało :). Polecam! Składniki na 4 duże porcje (lub 6 mniejszych):1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle(...)kostki sera typu feta3 jajka200 ml śmietanysólpieprzgałka muszkatołowa (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 40x30cm. Szpinak dokładnie umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną
Obiad za dychęDopóki nie zaczęłam się odżywiać wg MM nie przepadałam ani za makaronem, ani tym bardziej za szpinakiem. Makaron istniał dla mnie jedynie w wersji spaghetti i to nie za często, szpinak praktycznie w ogóle. Teraz się zmieniło:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy