dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany - kilka kawałków imbiru marynowanego sos: - 1 łyżka oliwy
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI:Świeży szpinakSzynka parmeńskaSer bałkański lub fetaTortilla pszennaCzosnekSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, ser bałkański. Przyprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dusimy farsz na patelni do momentu, aż odparuje nam prawie cała woda jaką puścił szpinak.Na tortilli układamy plastry szynki parmeńskiej, a na niej farsz. Zwijamy w ruloni po chwili możemy porcjować
kulinarnyJamlMleko 2 szklankiMasła 2 łyżkiMąka pszenna 2 łyżkiNatka pietruszkisól, pieprz, gałka muszkatołowaPRZYGOTOWANIE:*Farsz do CannelloniW pierwszej kolejności podsmażamy posiekaną dymkę na oliwie. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Składniki podsmażamy na małym ogniu. Dokładamy ser Ricotta i odrobinę startego Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy
kulinarnyJawszystkie były puste :)Podałam ryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób:Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi"4 jajka3 łyżki oliwy1 cebula8 pieczarek (lubimy pieczarki :>)1 kostka rosołowa wołowa2 łyżki śmietany 18%Sól, pieprzRyż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci
Emcia PichciZostało mi po zupie z dorszem 1/2 wiązki szpinaku, a że miałam ochotę na fasolkę inną niż zwykle, to wymyśliłam do niej coś w rodzaju sosu szpinakowego. Miałam na końcu zmiksować, ale zostawiłam w takiej postaci jak zrobiłam i był to pomysł bardzo dobry:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZupy ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Nigdy. Choć jak ją zobaczyłam u Gąski Malwinki to wydawało mi się, że to zupa z dzieciństwa, ale pomyliłam ją z zupą szczawiową (też często mylicie te dwa warzywa?) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKUJAWSKI ZE SMAKIEM DO SAŁATEK. Moja propozycja sałatki jest lekka ale i pożywna za sprawą kurczaka. Jest też przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona* 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju
Magiczne Życie Martypół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i ugrillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki ( ja oliwek nie lubię ale mój mężuś lubi dlatego też zrobiłam
Monia miesza i gotujeszpinaku4 łyżki śmietany 18 %2 małe jajkasól prowansalska Kamisczosnek granulowanyewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowyŚmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeKażdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się nie nudzić przez dwa tygodnie, mimo codziennego jedzenia. Za dzieciaka nie lubiło się zielonych warzyw, a teraz je uwielbiam! Kto by pomyślał, że udręczony szpinak czy brokuł, będzie dziś czymś smakowitym. Przepis powstał(...)potrzeby konkursu "1000 pomysłów, jedna Lubella" oraz z powodu chęci na szpinak i spróbowania czegoś nowego, czyli policzków, których nie spotykam w regularnej sprzedaży. A wspominałam już, że uwielbiam szpinak? Zatem jeśli go tylko spotkam na straganie w dzień targowy, to zawsze zabieram go do domu. I chyba najbardziej lubię go właśnie z makaronem. Wbrew pozorom też
Karczma HonoriettyOstatnio same przepisy kulinarne..dziś kolejny! Kolorowy makaron pod pierzynką aromatycznego łososia i świeżego szpinaku.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa to danie natknąłem się przypadkiem w Internecie. Zaintrygowała mnie przede wszystkim nazwa, chociaż zdjęcie też było całkiem zachęcające. Są to po prostu dwa placki tortilli
Gotuj z MisiemKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony
Gotuj z MisiemOryginalne wykorzystanie cieciorki, aby obiad był jeszcze zdrowszy :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem
Dzieje kuchennej WiewióryW sobotę byłam umówiona na śniadanie z grupą znajomych warszawskich blogerów. Wszyscy zabiegani w tygodniu a chcieliśmy spokojnie usiąść i pogawędzić o różnych sprawach. Spotkanie było
Smaczna PyzaNa zaprzyjaźnionym blogu u Moniki znalazłam ostatnio przepis na zupę z dodatkiem (sporym!) wędzonego łupacza. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią. Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego. Oczywiście miałam zrobić, ale do
Zdrowa Kuchnia SowyZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)spalone, a do obiadu jeszcze daleko. Jeżeli nie zaspokoję swojej potrzeby to na obiad na pewno nałożę sobie większą porcję bo będę już bardzo głodny. Taka zupa krem ze szpinaku doskonale wpasowuje się w pięcioposiłkowy plan dnia, jest to trzeci posiłek, i dzięki niemu następne posiłki, to będą mniejsze porcje. Szpinak opłukujemy kilkukrotnie i usuwamy łodyżki. Nalewamy wody do dużego
Markowy smakwiem co... A może jajka? O tak, pomysł zacny! Zjem zatem jajka. Ale jakie? Może po benedyktyńsku? Ale nieeee, przecież ja nie lubię boczku. No to może zastąpię boczek szpinakiem? Oooch tak, jestem genialny, właśnie wymyśliłem jajka po florencku!" I taka to historia. Tak było, naprawdę :) Bo jajka po florencku tym różnią się od jajek po benedyktyńsku, że zamiast boczku(...)jest szpinak. I wiecie co wam powiem? Że zdecydowanie wolę te po florencku. Dobrze zrobiony szpinak jest absolutnie genialny! Ten, kto kiedyś odkrył, że szpinak jest jadalną rośliną powinien dostać Nobla z dziedziny kulinarnej! A jeśli z tej dziedziny Nobla nie dają, to chociaż z matematyki, czy z fizyki, mnie tam wszystko jedno :) Zatem przepis na jajka po benedyktyńsku macie
Marder&Marder Manufacture