szpinak z jajkiem - 1000 przepisów (strona:31/67)

Quiche ze szpinakiem 169

formy Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu Na wierzch ciasta 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku 100 g kwaśnej śmietany, 1,2 piersi z kurczaka  sól , pieprz olej do smażenia ser fetta 100 g śmietany kremówki,  3 jajka 1 białko  50 g tartego parmezanu,  szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych(...)kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę.  Szpinak  posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.  Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

W kuchennym oknie Ewy
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 149

żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto  450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny  Na krem 250ml kremówki(...)Składniki na krem trzymamy w lodówce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Jajka i cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy

les mirabelles
Kotleciki jaglano-szpinakowe 169

zaskoczyła mnie pozytywnie próbując już gotową potrawę.  Składniki: na około 17 kotlecików 1,5 szkl.  kaszy jaglanej Ecoblik 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 marchew pół selera pół  pora 1 duża cebula 2 jajka pieprz, sól  czosnek mielony ekologiczny Ecoblik kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik opcjonalnie: olej rzepakowy bułka tarta Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 1l  osolonej(...)wody- gotować do wchłonięcia. Odstawić do przestudzenia. Szpinak opłukać, osuszyć. Cebulę podsmażyć na złoty kolor, dodać  szpinak, pokrojoną w paski marchew i seler, podsmażyć do miękkości przyprawić ekologicznym czosnkiem, solą. Warzywa przestudzić. Kaszę jaglaną, warzywa umieścić w misce, dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać odrobinę kurkumy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć

Garnkowe fanaberie
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 423

przydrożnych budkach … barach.Farsz można oczywiście dowolnie modyfikować , jednak to właśnie ten z sera i szpinaku jest najbardziej popularny,U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie!A do tego niezwykle szybko się go robi ;)  SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szklanki- duże jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka- jogurt naturalny – 2 łyżki- letnia woda(...)olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ostra na Słodko
Runo leśne 1470

szwagier Zbyszek. :) Sekretem koloru ciasta nie jest barwnik, tylko ... szpinak.  Przepis podany na okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki: 450 g drobnego, mrożonego szpinaku  1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml. śmietanki 30 % / 36% 2 śmietan-fixy cukier waniliowy

Garniec Magalie
Mięso mielone przekładane szpinakiem 157

łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku papryka w proszku, suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz cytrynowy   Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, startą marchewką i pietruszką oraz bułką tartą. Całość doprawić do smaku i podzielić na 2 części. Szpinak podsmażyć

Di gotuje
francuskie trójkąty z niespodzianką i sosem tzatziki 162

wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek zetrzeć na tarce

6niebo
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 219

sztuki ): Ciasto: ( można zrobić z mniejszej ilości mąki ponieważ mi trochę ciasta zostało ) 400g mąki pszennej, 1 łyżka oleju, 120 - 140ml ciepłej wody, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 500g świeżego szpinaku ( można również użyć mrożonego ), 1 większa cebula, 4 ząbki czosnku, masło do podsmażenia cebuli, sól, pieprz, bazylia, 200g sera feta. Ponadto: olej,  sól, masło, 1 cebula. Przygotowanie: Farsz

W kuchni u Moniki
Rolada szpinakowa z łososiem 635

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem... Składniki: 1 opak. mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1 łyżka mąki dwa serki almette śmietankowe lub chrzanowe łosoś wędzony w plastrach 400g Na patelni podsmażamy szpinak z masłem, czosnkiem i solą. Odsączamy na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku, białka ubijamy na sztywno. Do szpinaku dodajemy mąkę, mieszamy

Pelusiowa Kuchnia
Mini quiche dietetyczne ekspresowe z kubeczka 165

Śniadanie w 300 sekund? Tak to możliwe. Do tego zdrowe, dietetyczne, kolorowe i pyszne, takie które każdy może zrobić przed wyjściem z domu, bo śniadanie to

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka wiosenna z rucolą, pieczarkami i sadzonym jajkiem 186

zapraszam na jedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam. Składniki: Garść roszponki  Kilka gałązek radicchio kilka gałązek kolendry kilka listków świeżego szpinaku 1 duży pomidor 3 pieczarki 1 jajko 1 łyżeczka masła Sos: 1/2 dojrzałego awokado kilka listków kolendry 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól

Gosia gotuje
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 166

moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym.  Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo(...)mozzarelli 1 jajko Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać jajko, masło, cukier i sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Greckie placuszki z pora i szpinaku 167

białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek, drobno posiekanych pęczek natki pietruszki, drobno posiekany pęczek koperku, drobno posiekany 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej 2 jajka mąka do obtoczenia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 208

ugotowaniu. Pierogi przygotowałam z mąki od firmy Młynomag . Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej Młynomag 1 szklanka letniej wody 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Szczypta soli Mąka do podsypania Farsz: 2 opakowania mrożonego szpinaku 2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy, na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy szpinak, smażymy(...)momentu odparowania wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy ser fetę, rozgniatamy widelcem, dodajemy ostudzony szpinak, doprawiamy do smaku pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, szczyptę soli, jajko oraz wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy na stolnicę posypaną mąką, wałkujemy dość cienko, szklanka wycinamy krążki

Bajeczna Kuchnia
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 199

zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki szpinaku zblendowanego szczypta soli Składniki na pomarańczowe ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto zielone: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka mieszamy ze szpinakiem ,olejem, śmietaną, mąką, proszkiem do pieczenia, solą. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto pomarańczowe: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli

Podróż w kulinaria