szpinak z jajkiem - 1000 przepisów (strona:39/67)

Pierogi z pieca ze szpinakiem 142

się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Dodać cukier(...)odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Piec około 2o minut

Bullio
pierogi ze szpinakiem i bryndzą 169

okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także  bardzo syte.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 2 jajka 1 żółtko 50 ml wrzątku 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 250 g szpinaku  200 g bryndzy 2 ząbki czosnku 1 łyża masła sól pieprz dodatkowo: białko jaja 200 g boczku 1 cebula szczypiorek Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Roladki z kurczaka po włosku, zapiekane z sosem marinara i mozarellą 434

najważniejsze – nie pryska na około. Szpinak myjemy, pozbawiamy go twardych łodyżek. Kroimy niezbyt drobno. Rozpuszczamy na patelni dwie łyżki masła, wciskamy 2 małe ząbki czosnku. Wykładamy pokrojony szpinak i dusimy go około 2-3 minut, mieszając, aż zmięknie i zmniejszy objętość. Doprawiamy go solą, pieprzem i koniecznie mieloną gałką muszkatołową. Wykładamy serek ricotta i łyżkę startego parmezanu. Całość dokładnie mieszamy(...)SKŁADNIKI 4 większe piersi z kurczaka (około 1-1,2kg mięsa) ¼ szklanki startego parmezanu lub twardego żółtego sera + 1 łyżka do nadzienia 2 jajka rozmiaru M, rozmącone z 2 łyżkami zimnej wody 5 garści młodego szpinaku 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 2/3- 1 szklanka bułki tartej 200g serka ricotta lub tłustego, słodkiego twarogu 2 kulki mozarelli mielona gałka muszkatołowa

Karo in the Kitchen
Leśny mech . 11180

Młyna zbożowego w Szadku  . Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold  . Zapraszam :) Składniki : 250 g świeżego szpinaku   2,5 szklanki Mąki tradycyjnej z Szadku  1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200  oleju  na czubek noża zielonego barwnika 1 granat  Masa śmietanowa(...)cukrem waniliowym , stopniowo dodawać po żółtku, następnie cienką strużką wlewać olej , mąkę z proszkiem do pieczenia i barwnik . Na końcu do dać sparzony , zmielony i odsączony z nadmiaru wody szpinak . Delikatn ie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Galaretkę i żelatynę rozpuścić razem w 200 ml przegotowanej wody i odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 244

przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka  szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło) na farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 194

aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle(...)przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem

R'n'G Kitchen
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 168

Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

Bon Appetit Małgorzaty
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 223

swoją masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany(...)gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak wg uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione  Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy

BaRepas
Pierogi z żółtym serem i szpinakiem 152

Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 300 gram żółtego sera sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło,  2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się

Darcia w kuchni
Pierogi ze szpinakiem 236

Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko szczypta soli 300 ml ciepłej wody Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (400-450g) 2 ząbki czosnku 1 kostka twarogu półtłustego (200-250g) 150g wędzonego boczku sól, pieprz 1/2 kostki masła 1 cebula Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić

A Ty Smakuj Mnie
Placki z kaszą 220

które w smaku wyszły mniam! ;) Składniki (na około 19 placków): 100g kaszy jęczmiennej lub jaglanej 100-150g wędzonej piersi z kurczaka 3-4 jajka 2-3 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) garść świeżego szpinaku 0,5 średniej cukinii 1 mała marchewka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, granulowany czosnek JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy zgodnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Frittata ze szpinakiem i serem zakopiańskim 226

pokroić w plasterki, szczypiorek poszatkować.  Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy cebule i czosnek , podsmażamy. Następnie dorzucamy umyty wcześniej szpinak,  gdy zmniejszy swoją objętość dodajemy pomidora i kiełbasę i ser. Jajka roztrzepać razem z przyprawami i szczypiorkiem.  Masę jajeczną wylać na pozostałe składniki, smażyć do momentu ścięcia spodu i przerzucić na drugą stronę najłatwiej za pomocą talerzyka

Cukier&Puder
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 128

Ciasto: 400 g żytniej mąki 100 g mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz,  1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić

królestwo garów
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 202

gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje/* nadzienie:- szpinak świeży, liściasty, 200 gram,- łosoś, filet,- serek ARLA APETINA Kremowy "Pesto i Rukola"- czosnek 5-6 główek,- masło,- jajko,- bazylia,- odrobina domowej mieszanki suszonych warzyw.WYKONANIE CIASTA:1. Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę, dorzucamy masło (pokrojone w kostkę) i sól(...)ląduje łosoś, na którego wykładamy sporo serka.5. Pozostał nam szpinak (1/4), którego nie użyliśmy - teraz jest jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas).6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem. 7. Zawijamy wedle uznania.8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami.9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze

Wypisz Wymaluj