Jakie macie skojarzenia jeśli chodzi o dewolaje? ;-) Mi kojarzą się z: weselami, stypami i zorganizowanymi imprezami, np. firmowymi. Zazwyczaj są smaczne, ale też tłuste i smażone
Szefowa kuchniŚledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej
Szefowa kuchniBabeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z
Szefowa kuchniPyszna babka o wyraźnym smaku ajernoniaku / adwokat u . Naprawdę wyraźnym. :-) Zas kakując o wyraźny m. ;-) Więc jeśli nie lubisz ajerkoniaku, nie piecz jej. Jeśli lubi sz
Szefowa kuchniPrzekąska na raz. Nie tylko na Święta. :-) Na wszelkich towarzyskich spotkaniach najlepiej sprawdzają się przekąski na jeden k ęs. Dodatkowo rybka lubi p ływać, jest to
Szefowa kuchniSą takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg (lub karp) w galarecie, bo nie przypominam
Szefowa kuchniPrzedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna o bowiązkowa pozycja na świątecznym stole , ciasto pieczone właściwie tylko
Szefowa kuchniPiernik w nietypow ym kształ cie . Upiekłam go w formie do babki zamiast keksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost
Szefowa kuchniKażdy z nas zna keksa. Choć jak wspominałam, nie pojawiał się w moim domu nie pojawiał się tradycyjnie w Święta, postanowiłam to zmienić. :-) Tutaj w formie
Szefowa kuchniPiernik dla spóźnialskich. Można przygotować go w kilka chwi l a smakuje naprawdę dobrze i świetnie udaje piernik na miodzie. ;-) Dzięki marchewce jest wilgotny i z
Szefowa kuchniPrzepyszna babka kokosowa oprószona cukrem pudrem przypominającym bożonarodzeniowy śnieg. :-) Pusz ysta i lekka jak piórko, długo zachowuje świeżość. Kokosowy posmak jest delikatny, ale wyczuwalny. Jakoś tak
Szefowa kuchniPo zrobieniu tego pasztetu jestem pewna - nie chcę już sklepowych odpowiedników. :-) Wyszedł naprawdę przepyszny, możemy go urozmaicać dodając dowolne dodatki, np. suszone owoce lub grzyby. Kolejny
Szefowa kuchniChoć to ciasto typowo bożonarodzeniowe, nie pojawiało się tradycyjnie w moim domu. Odkryłam je więc po latach i od tej pory na pewno będę piekła na
Szefowa kuchniPrzedstawiam śledzie w klasycznej wersji, które szczerze polecam. Śledzie po cygańsku mają kilka wersji i ciężko było mi znaleźć rzetelne informacje dotyczące tego która wersja jest
Szefowa kuchniD rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem
Szefowa kuchni