małym osiedlu w sobotnie popołudnie dymi się z co drugiego ogrodu. My również grillujemy i co tydzień wymyślamy coś zupełnie nowego. Nie może być nudno. Tym razem yakitori czyli szaszłyki z piersi kurczaka w sosie teriyaki. SKŁADNIKI (na 4 szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników(...)ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy
OstryKęsProste i smaczne szaszłyki z polędwiczek drobiowych marynowanych w kozim jogurcie z przyprawami, podane z ogórkową raitą. Danie jest przykładem tego, że niewielkim nakładem pracy można uzyskać coś wyjątkowego. Składniki: 14 polędwiczek drobiowych 1 czerwona papryka Marynata: 150 g jogurtu koziego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki chilli 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru sól Dodatkowo: 7 patyczków do szaszłyków raita ogórkowa Przygotowanie: Marynata: Polędwiczki umyć i osuszyć. Kmin rzymski i ziarna kolendry utrzeć w moździerzu. Do miseczki wlać jogurt kozi, dodać czosnek, paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chilli i cukier. Dolać oliwę z oliwek, wymieszać i doprawić solą. Do powstałej marynaty włożyć polędwiczki, wymieszać i odstawić na około
Oryginalny smakZainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano(...)mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla elektrycznego, smarujemy olejem jego powerzchnię i układamy szaszłyki. Smazymy ze wszystkich stron na rumiany kolor. Cukinię i bakłażana kromi w podłużne plastry, pieczarki nadziewamy na patyczki. Warzywa smarujemy przy pomocy pędzla marynatą do mięsa. Smażymy na grillu
Kulinarne przygody Gatityodwracania mięsa, czy też innych produktów, które grillujemy. Można na nim przygotować pełnowymiarowe dania dla 2 osób. Tym razem przygotowałam po 3 kofty na głowę, czyli 6 sztuk mięsnych szaszłyków na patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej(...)wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniby nic nowego, a czasem wystarczy odrobina fantazji, aby przygotować nietypowe cudeńka. Zwyłke klopsiki, czy pieczeń rzymska z niebanalnym dodatkiem, zaskoczą niejedno podniebienie. Zapraszam na lekkie, wiosenne szaszłyki z soczystymi koktajlowymi pomidorkami. Moja starsza córka jedząc upieczone pomidorki wykrzyknęła: Mama zapachniało latem. Te pomidorki są jak swieża conserva ( tak uwielbiany przez Nią gęsty, domowy przecier pomidorowy) Do dzisiejszych klopsików(...)szaszłyków dodałam starty parmezan, świeżą miętę i bazylię oraz skórkę z cytryny, którą ostatnio dodaję prawie do wszystkiego( bo strasznie tęskinię za latem). Oczywiście pole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam
Mia Cucina SofietaSzaszłyki z kurczakiem i warzywami są już z nami od majówki. Czasem w samej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję(...)sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków) : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki
Poezja smakuwarzywami i chudym mięsem, czy też domowe batoniki z orzechami i suszonymi owocami. Aby zachęcić dzieci do sięgnięcia po zdrowe przekąski , zadbajmy o atrakcyjne podanie, np. w formie kolorowych szaszłyków czy też ułożonych w ciekawe kształty. Przekąski fantazyjne wcale nie są trudne w wykonaniu! Przykładowo, ulubione owoce dziecka możesz podać w miseczce, albo zrobić z nich szaszłyki. Ta druga forma(...)zdrowsza wersja słodkości Owocowe przekąski to doskonały sposób na wprowadzenie nowych kolorów do menu dziecka. Oto kilka pomysłów na przekąski owocowe, które z pewnością przypadną do gustu dzieciom: Owocowe szaszłyki – kolorowe i smaczne połączenie owoców na patyczkach, np. truskawek, winogron, ananasa i kiwi. Owocowe jeżyki – połówki gruszek lub jabłek, udekorowane winogronami i truskawkami, przypominające wyglądem jeże. Owocowa sałatka
Wiszniówkawymiękłam. Spróbujcie je zrobić chociaż jeden raz, będziecie do nich wracać na 100%. Składniki: 6 białych surowych kiełbas pół brokuła 2 czerwone cebule 2 gałązki świeżego majeranku Patyczki do szaszłyków wkładamy do wody, odstawiamy na 15 minut (nie spalą się podczas grillowania). Z kiełbas pozbywamy się skóry, z mięsa formujemy średniej wielkości kulki, posypujemy liśćmi majeranku. Brokuła dzielimy na różyczki(...)cebulę kroimy w ćwiartki. Na patyczki nadziewamy kulki z kiełbasy, brokuły i cebulę. Grillujemy do zrumienienia z obu stron. Podobne przepisy: Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem Artykuł Szaszłyki z białą kiełbasą i brokułami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjajko, cebula i kapary. Wszystko drobno posiekaj a następnie ułóż na kawałku ryby i zwiń w roladkę. Całość delikatnie skrop sokiem z cytryny. Pyszna, słona przekąska na zimno gotowa! Szaszłyki Caprese Zachwycają swoją prostotą – są pyszne, lekkie i bardzo zdrowe, a w dodatku wyglądają bardzo estetycznie. Do przygotowania szaszłyków Caprese potrzebne Ci będę pomidorki koktajlowe, mozzarella w formie małych kulek(...)oraz listki świeżej bazylii. Powyższe produkty nadziewaj naprzemiennie na długi patyczek do szaszłyków. Przed podaniem całość możesz skropić odrobiną oliwy z oliwek. Szaszłyki Caprese są bajecznie proste w wykonaniu, bardzo smaczne i pięknie prezentują się na talerzu. Deska serów i wędlin Na pewno znajdziesz w swojej lodówce kawałki serów i wędliny czy kabanosy. Tak naprawdę przygotowanie deski serów i wędlin
ProstePesto.plPyszne danie z grilla, polecam państwu przepis na szaszłyki kofta, piersi marynowane i warzywa w maśle grillowane. SZASZŁYKI KOFTA 600 g mięsa mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczka mielonej kolendry 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)masła 2 ząbki czosnku, 2 łyżki natki pietruszki płaska łyżeczka soli, łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny ziemniaki ugotowane w mundurkach papryka cukinia PRZYGOTOWANIE : SZASZŁYKI KOFTA - Mięso mielone łączymy z przyprawami i pokrojonymi warzywami, wszystko mieszamy. Nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy. PIERSI Z KURCZAKA MARYNOWANE - Piersi kroimy na plastry, składniki marynaty mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioliobierz i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj serek śmietankowy z koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Na kromki pieczywa nałóż serek, plaster ogórka i łososia. Udekoruj posiekanym koperkiem. Słodko-pikantne szaszłyki z kurczakiem i ananasem Słodko-pikantne szaszłyki z kurczakiem i ananasem to oryginalna i smakowita przekąska na sylwestra, która zadowoli miłośników egzotycznych smaków. Aromatyczne przyprawy, soczyste mięso kurczaka i słodki(...)piersi z kurczaka 1 ananas 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku wykałaczki lub patyczki do szaszłyków Pokrój piersi z kurczaka na kostkę, a ananas na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, sos sojowy, paprykę, sól i pieprz. Dodaj kurczaka i ananas, wymieszaj
sierotka maRysia w kuchniKawałki kurczaka marynowane w przyprawach a następnie grillowane w formie szaszłyków. SZASZŁYKI DROBIOWE SKŁADNIKI 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka; 1 łyżka startego świeżego imbiru; łyżka ostrej, mielonej papryki; 1 płaska łyżka mielonej kurkumy; łyżeczka mielonej kolendry; oliwa z oliwek; sól; przepis na szaszłyki drobiowe po marokańsku Artykuł Szaszłyki drobiowe po marokańsku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSzaszłyki wieprzowe to idealnie soczyste mięso przyrządzone na grillu przyprawione oregano i skropione sokiem z cytryny. SZASZŁYKI WIEPRZOWE Z GRILLA SKŁADNIKI 500 gramów łopatki wieprzowej suszone oregano 2-3 cytryny pity greckie tzatziki sól, pieprz przepis na szaszłyki wieprzowe z grilla souvlakia Artykuł Szaszłyki wieprzowe z grilla souvlakia pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSzaszłyki vege z grilla propozycja dla osób vege i nie tylko. Grill roślinny też jest pyszny do tego zdrowy. Cukinia, papryka, cebula, pieczarki, pomidorki. 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżeczka KNORR Przyprawa pikantna grubo mielona 2 łyżki Ketchup Hellmans 2 łyżki Majonez Hellmans Vegan Mayo 10 pomidorków koktajlowych żółtych 10 pieczarek małych(...)oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 gałązka natki pietruszki Cukinię kroję w plastry 0,5 cm. Papryki kroję na kawałki, cebulę czerwoną dzielę na łuski. Na patyczki do szaszłyków nabijam plaster cukinii, pieczarkę, paprykę czerwoną, cebulę, pomidorka i znowu zaczynam od cukinii. Majonez Hellmans Vegan Mayo mieszam z Ketchupem Hellmans, dodaję sól. Szaszłyki smaruję olejem, posypuję KNORR Przyprawa pikantna
wesoła kuchnia