szaszłyki - 3147 przepisów (strona:28/210)

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami 122

Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami, pieczone w piekarniku to świetny sposób na zdrowe danie obiadowe FIT dla całej rodziny. Szaszłyki serwowane na obiad polecam podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką, np. “ Surówką z młodej kapusty i jabłka “, natomiast podane bez ryżu będą idealnie pasować na kolację. Szaszłyki umieszczone na tackach można również przygotować(...)grillu.   The post Szaszłyki z pulpetami z indyka, cukinią i pomidorkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Szaszłyki z marynowanej polędwicy wieprzowej z dodatkiem świeżego ogórka, pieczarek, papryki i cebuli 99

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej są ostatnio hitem w mojej kuchni. Przygotowanie ich jest niemal dziecinnie proste. Ważne, żeby dokładnie usunąć z niej wszystkie błonki. To właśnie one sprawiają, że mięso nieapetycznie "ciągnie się" i zamiast delektować się soczystymi i kruchymi kawałkami, przeżuwamy je. Każde mięso warto zamarynować odpowiednio wcześniej. W przypadku polędwicy ten czas nie musi być tak długi(...)pieczarek świeża czerwona papryka nieduża cebula świeży ogórek marynata: 1 limonka 1 łyżka miodu ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka oleju Jak zrobić szaszłyki? Polędwiczkę dokładnie oczyścić z błon. Opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Polędwiczkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marokańskie szaszłyki 166

Dlaczego marokańskie, tego nie wiem. Przepis na te szaszłyki znalazłam pod tą nazwą i w niezmienionym stanie przekazuję dalej. Szaszłyki te są typowo męskim daniem i to nie tylko za sprawą tego, iż mamy tutaj samo mięso. Są bardzo pikantne i wyraziste. Jak dla mnie za bardzo. Ok, być może jestem stereotypowa i niesprawiedliwa w tej kwestii(...)Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą na talerzyku lub w miseczce, posypujemy nimi kurczaka, mieszamy. Mięso odkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Kawałki mięsa nabijamy na namoczone patyczki do szaszłyków. Grillujemy szaszłyki, obracając je co jakiś czas

Smaki Na Talerzu
10 przepisów na fit dania z grilla 450

pieczarek Dietetyczne dania na grilla – burgery z pieczarek Szparagi w szynce parmeńskiej Fit dania na grilla – szparagi w szynce Sałatka z kalafiora Sałatka na grilla z kalafiorem Szaszłyki wegańskie Szaszłyki z grilla Grillowane ziemniaki Ziemniaki z grilla – przepis Grillowana cukinia z oscypkiem Grillowana cukinia z oscypkiem Dorada z grilla Fit ryba z grilla Faszerowany bakłażan Faszerowany bakłażan(...)grilla Szaszłyki z krewetek Szaszłyki z krewetek z grilla Grilowane brzoskwinie z serkiem waniliowym Fit dania na grila – brzoskwinie z serkiem waniliowym

Mama z miasta
Szaszłyki z parówki, ananasa i pomidorków. 123

juka jakby  na przekór aurze wypuściła piękny kwiatostan i sobie kwitnie. Na pewno jeszcze niejeden dzień będzie słoneczny, a co za tym idzie przyjazny grillowaniu. Dziś chcę pokazać szaszłyki, bardzo proste, a zarazem smaczne i szybkie w przygotowaniu. 4 parówki dobrej jakości puszka ananasa pomidorki koktajlowe Marynata: 4 łyżki syropu z ananasa 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki soli(...)pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki suszonego czosnku Oraz: patyczki do szaszłyków Patyczki moczymy w wodzie około 30 minut. Ananasa, parówkę kroimy na cząstki wielkością zbliżone do wielkości pomidorków. I takie składniki nadziewamy na przemian na mokre patyczki. Składniki ma marynatę  umieszczamy w słoiczku i energicznie potrząsamy. Taką miksturą dokładnie smarujemy każdy szaszłyk. Grillujemy aż się parówka lekko zrumieni

Dieta moja pasja
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 213

Lato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was  propozycję na grilla.  Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej.  Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej(...)niej rozprowadzamy, przy użyciu pędzelka kuchennego. Cebulę solimy i układamy na dnie pojemnika, pod mięsem. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na patyczki do szaszłyków, nabijamy naprzemiennie mięso, boczek i cebulę.  Szaszłyki grillujemy na niewielkim żarze, do miękkości mięsa. Najlepiej na węglu drzewnym. Na małym żarze trwa to około 20 - 25 minut. Cebulka będzie

Smak mojego domu
KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE 107

Proste i pyszne kotleciki mielone uformowane w kształt dysków i nadziane na patyczki do szaszłyków. Polecam przygotować je ze 100% wołowiny (np. udźca wołowego), grubo zmielonej oraz wymieszanej z jajkiem, bułką i przyprawami. Dzięki temu po usmażeniu mięsko będzie  miękkie i soczyste. Warto pamiętać, aby nie smażyć kotletów zbyt długo, gdyż mogłoby to je nadmiernie wysuszyć. Ostudzone kotleciki(...)lodówce lub zamrozić i następnie odgrzewać na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Do ich przygotowania najlepiej użyć ciężkiej, żeliwnej patelni grillowej. W sezonie wiosenno-letnim można ułożyć szaszłyki na aluminiowych tackach i grillować na węglowym lub gazowym grillu. SKŁADNIKI  / 10-12 sztuk 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki

cool and minty
7 niezwykłych technik grillowania 204

doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy do nich trochę cytrusów i aromatycznych ziół. Pakiety foliowe zatrzymują soki a więc zapewnimy naszym potrawom kąpiel w smaku! Szaszłyki Jednym z najprostszych sposobów przygotowywania potraw na grillu są szaszłyki. Są one doskonałym sposobem na dywersyfikację naszego grillowego menu. Dzięki łatwiej możliwości kompozycji smaku szaszłyki są lubiane przez wszystkich! Szaszłyki

naRuszcie
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych. 179

szaszłyki to już ostatnie danie tego typu w tym tygodniu, ale za to jakie konkretne! To jest po prostu kawał obiadu na patyku, a nie jakaś tam przekąska ;) Kiedy zabrałem się za ich przyrządzanie, moje myśli ewidentnie powędrowały w stronę toskańskich smaków. Przypomniała mi się mianowicie rozmarynowa polędwiczka zapiekana w bagietce. Nie mogę sobie przypomnieć (starość?!) czy robiłem(...)czasach naszej przedblogowej zabawy, ale jeśli nawet, to nie w tygodniu toskańskim. Wiem, kto będzie wiedzieć! ;) Wracając do dzisiejszego przepisu: postanowiłem przenieść zapamiętane smaki w formę szaszłyka i myślę, że udało się to całkiem zgrabnie. Rozmaryn, szałwia, cytryna i dobra oliwa nadają daniu specyficznego, południowego charakteru, a jeśli jeszcze nazwiemy boczek pancettą, to już naprawdę udamy się w transalpejską podróż

zadanie-gotowanie
Szaszłyki wieprzowe z polędwicy 190

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Dziś przygotujemy szaszłyki z polędwicy! Do przygotowania potrzebujemy: Ok 500g. polędwicy wieprzowej Papryka zielona i czerwona Cebula Jogurt grecki Przyprawa do wieprzowiny 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Polędwicę myjemy, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem, dodajemy przetarty czosnek i jogurt grecki. Dokładnie mieszamy i odkładamy(...)czasie przygotowujemy paprykę, którą kroimy w kostkę o wielkości zbliżonej do polędwicy. Cebulę kroimy w krążki. W tym czasie możemy również namoczyć patyczki, na które będziemy nakłuwać nasze szaszłyki. Zapobiegnie to ich spaleniu w czacie pieczenia lub grillowania. Gdy mięso się zamarynuje, wyjmujemy z lodówki i nabijamy na patyczki na przemian z papryką i cebulą. Polędwica to bardzo chude mięso

MarcinChef
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 228

Pyszne, mięciutkie i soczyste szaszłyki w miodowo-sojowym sosie z sezamem. Fantastyczne, słodko-pikantne mięso proponuję podać w towarzystwie żółtego ryżu basmati (gotowanego z łyżeczką kurkumy) i grillowanymi warzywami (u nas cukinia, pomidorki cherry i czerwona papryka). Z podanych składników wychodzi 8 małych szaszłyków - dla 4 osób po 2 szaszłyki. Koniecznie wypróbujecie :)   SKŁADNIKI 650 g mięsa z udek kurczaka

Moje Kuchenne Rewelacje
Szaszłyki z kurczakiem i cukinią z pieczonymi ziemniaczkami 164

grillowy jest jeszcze w pełni. Pogoda piękna, chęci na spotkania z przyjaciółmi są. Czas odpalić grilla i wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka oregano(...)łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka ziół prowansalskich po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól, pieprz  tymianek przyprawa do szaszłyków ok kg młodych ziemniaków     Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy pod wodą i kroimy w łódeczki. Do dużego naczynia wlewamy oliwę i wszystkie przyprawy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią

ChilliJemy
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych 238

nasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej(...)kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie

Szefowa kuchni