szarlotki - 4330 przepisów (strona:209/289)

Dietetyczna i błyskawiczna szarlotka 140

Jeśli nie mamy dużo czasu, a naszła nas ochota na coś słodkiego ta szarlotka sprawdzi się idealnie ;) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki otrębów 6 łyżek mleka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 jabłka 2 tabletki STEWII cynamon Sposób przygotowania: Płatki i otręby zalewamy gorącym mlekiem i czekamy około 5 minut aż spęcznieją dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Owoce w otrębowym cieście czyli dietetyczna szarlotka nr 2 143

Można to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka  ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale myślę że na deser dla dwóch osób starczy ;) Składniki: 1 jabłko 2 brzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Nietypowa mini szarlotka 155

warstwa kaszki nie może być zbyt gruba) na kaszkę wykładamy jabłko, a następnie na wierzch wysypujemy 1 łyżkę kaszki jajko, jogurt, miód miksujemy powstałą mieszankę wylewamy na wierzch naszej szarlotki pieczemy w temp. 190 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kolejna wariacja na temat zapiekanego jabłka + Liebster Blog 105

każdej wizycie w sklepie kupowałam jabłka, nie wiem skąd moja obsesja, ale uzbierało mi się ich całkiem sporo, stąd dziś kolejna wariacja z zapiekanym jabłkiem, nie można tego nazwać szarlotką, to taki nietypowy mix ;) Składniki (porcja): białko z 1 jajka 1 jabłko 100g chudego sera białego 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Przepisy na domowe przetwory 236

Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki  Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy Kompot czereśniowy Kompot śliwkowy Kompot mirabelkowy Kompot z czarnych porzeczek Kompot truskawkowy Kompot winogronowy

Kuchnia domowa Ani
Beza 184

upieczeniu  szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz,  mogą też poleżeć i poczekać na koleżanki.   Potrzebujesz: 5 białek 250 g drobnego cukru szczypta soli łyżeczka soku z cytryny (jeśli masz inną ilość białek, przelicz cukier po 50 g na białko, reszta

Matka Żywicielka
Gryczana szarlotka z kokosową posypką | bezglutenowe | dietetyczne | bez laktozy 248

Uwielbiam szarlotkę mojej babci Jasi. Tego smaku nikt nie przebije, jest jedyna w swoim rodzaju.. krucha, mocno cynamonowo-jabłkowa. Trzymając się zdrowego stylu życia tęsknię bardzo za pochłanianiem 5 kawałków (najlepiej z "dupką") na ciepło przy kawie. Są tego plusy.. Mam mniej w pasie. Są i minusy.. Rozpaczam momentami strasznie! Ale wtedy jest jeden spodób na smutek

Czarnawisienka
Szarlotka sypana 240

szarlotce sypanej słyszałam już dość dawno od znajomej i w końcu udało mi się ja upiec. Ciasto wyszło przepyszne, trochę kruche, ale takie właśnie uwielbiam. Mam jeszcze sporo słojów z jabłkami w spiżarni, więc pewnie niedługo znowu będę piekła. Polecam każdemu,   a zwłaszcza tym, którzy nie lubią ręcznie zarabiać ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny (około

Smakowy Raj
Pleśniak z liliową bezą 115

Pleśniak - nazwa może nie zachęcająca :P ale to moje ulubione, obok szarlotki, ciasto. Mogłabym jeść codziennie i nigdy się nie znudzi! :) czy piekę go często? Niestety nie... Ale to głównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować

Kolorowy Przepisownik
Dżem jabłkowy - w pełni naturalny 106

zagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem jest boski ;) i najlepszy dla dzieci. Jemy na kanapki, do naleśników, a nawet sam:) używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków. Do wszystkiego :) Ważne: do dżemu nigdy nie dajemy jabłek obitych - trzeba okroić, bo dżem może zacząć pleśnieć w krótkim czasie. Składniki: jabłka cukier kryształ Sposób przygotowania: Jabłka

Kolorowy Przepisownik
Ciasto jabłkowe z Amaretti 93

Ciasto prawie jak szarlotka, ale dodatek ciasteczek Amaretti pogłębia jego smak i dodaje aromatycznej słodyczy

Milion Smaków
Szarlotka 74

jesienną porę zawsze idealnie sprawdzi się klasyczna szarlotka ze świeżych jabłek. Bezowa pianka na kruchym spodzie wyśmienicie współgra z lekko podsmażonymi jabłkami z cynamonem

Milion Smaków
Szarlotka bezglutenowa 98

Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony ze strony

Milion Smaków
Szarlotka z bezą bezglutenowa - doskonała dla gości 81

przeważnie najlepsze. Wracamy do nich zawsze po okresach prób z bardziej skomplikowanymi lub nowymi recepturami. Tak jest w przypadku popularnego w moim domu, szczególnie w okresie jesiennym, przepisem na szarlotkę. Goście nigdy nie są nią zawiedzeni, gdyż ciasto zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postanowiłam trochę bardziej zadbać o zdrowie moich gości i ulepszyć przepis dodatkiem różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Zredukowałam

Milion Smaków
Lody z solonym karmelem 143

wiem, że pogoda nie zachęca do jedzenia lodów. Wręcz przeciwnie - u nas jest duże zapotrzebowanie na litry gorącej herbaty, a przez głowę przemknęła mi myśl, żeby upiec pachnącą cynamonem szarlotkę... Zimny, wietrzny, deszczowy - taki właśnie jest duński maj. Nie ma co marzyć o spacerze w lesie, bo nawet, gdy troszkę się wypogadza, droga to i tak jedno wielkie błocko. Zaczynam

Pożeraczka, czyli raz adobrze