szarlotki - 4330 przepisów (strona:200/289)

Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki adzuki 175

ponadto: 400 g szynki wieprzowej, ugotowana wcześniej fasolka adzuki, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny piato lub camembert, cebule: szarlotka i biała, botwinka z młodych buraków, olej rzepakowy, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata:   Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy  imbir,  wodę, olej, cukier, sól, pieprz

Moniki Smakołyki
Sernik z lemon curd 196

łyżką z garnka jest bardzo smaczny!  Serniczek jedzony z mojego ulubionego zielonego talerzyka, który kojarzy mi się z dzieciństwem i perfekcyjnymi w każdym calu wypiekami mojej mamy (szczególnie szarlotką po królewsku) smakował tak wybornie, że każdemu go polecam.  Składniki:   (23cm) Spód: 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego

Cakes By Kejt
Najszybsza szarlotka 157

Najszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie:   Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę

Kuchnia co dnia
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 173

byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom  pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach.  Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl. I tak jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel.  Z Apetycznej skorzystałam

AZgotuj!
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 160

był dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo

AZgotuj!
Weganie nad morzem 237

surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast, w tym do wegan skierowana była tylko szarlotka, którą zamówiliśmy. Jabłkowy farsz był bardzo smaczny, jednak samo ciasto nie za bardzo przypadło mi do gustu. Czuć było, że zrobione zostało z mąki pełnoziarnistej, więc niby dobrze, z tymże

Roślinna - blog wegański
Naleśniki owsiane 272

Owsiane naleśniki zobaczyłam kiedyś u Kasi z bloga  Świat pachnie szarlotką . A ponieważ zachwalała właściwości owsianej mąki, postanowiłam i ja spróbować.  Moje naleśniki wyszły bardziej kruche niż zwykłe pszenne, ale bardzo delikatne w smaku. Ciasto gorzej rozprowadza ło się po patelni, musiałam uważać aby przy przewracaniu naleśników nie porwać. Ale sądzę że to kwestia oswojenia się z nieco

Stare Gary
Deser z prażonymi jabłkami 197

Deser z prażonymi jabłkami Smakiem jabłek możemy się cieszyć cały rok, choć najlepsze są te na jesień, zerwane prosto z drzewa. Nieocenione w deserach, szarlotkach, przetworach.  Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie- rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia. Dzisiaj na podwieczorek proponuje zamiast chrupania, deser z prażonymi jabłkami, herbatnikami i serkiem homogenizowanym. Bardzo szybka ale pyszna

na moim stole...
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 190

Jesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc staram się przygotować jak najwięcej musu i jabłek w słoikach, by później w każdej chwili móc przyrządzać smakowite wypieki.      Przepis na ten smakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają

Rozpustne gotowanie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 183

jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 100 g landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop z malin lub czerwony, krwisty lukier

Rozpustne gotowanie
Szarlotka sypana 185

Ciasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Składniki Składniki suche: szklanka mąki szklanka kaszy manny szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe: 2 kg jabłek cynamon 150 g masła Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 178

zmielonego, pozostałe składniki: 400 g szynki wieprzowej, papryczki mini kolorowe, całe oliwki zielone, ziarenka kapary, pomidory suszone w zalewie oliwnej, ser  naturalny Piato lub camembert, mała cukinia, cebule szarlotka i biała, ziarenka bobu, czerwone młode buraki z botwinką. sok z ananasa, olej rzepakowy, sól pieprz do smaku. Przygotowanie : Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tartym imbirem. Dodajemy wody

Moniki Smakołyki
Pudding z truskawkowym sosem, Niebieskie Migdały 228

celów zdjęciowych, choć można dodać odrobinę ziarenek wanilii do sosu). Tutaj podobny deser – jaglana panna cota w sosie truskawkowym . W  Niebieskich Migdałach . Pyszne ciasta: sernik z malinowym sosem, szarlotka z lodami i bitą śmietaną i strudel podawany z ciepłym sosem waniliowym (gość z Niemiec, który go próbował stwierdził, że nie gorszy niż w ojczyźnie tego deseru). Nie polecam jednak

Qlinarnie i Qlinarnie
Kruche jabłkowe babeczki skąpane w słodkiej śmietankowej piance 196

zdaniem stworzone do wypieków, kruchawe i bardzo soczyste. Jedzone na surowo smakują mi tak średnio, ale po upieczeniu są po prostu wyborne. Ponieważ przerobiłam w tym sezonie jabłkowym wszelkie szarlotki i placki, tym razem postanowiłam moim bliskim zaserwować babeczki mocno jabłkowe, niestety bez cynamonu, nad czym mocno ubolewam, ale moi bliscy nie przepadają za jego aromatem. Pomysł okazał się trafiony

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania