Jesień czuję wyraźnie w powietrzu, poranki bywają już szare i ponure a w duszy zaczyna grać melancholia. W sezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i tą sama od lat. Taką jak mama Małżonowi robiła i robi zresztą nadal. Spytacie ile można jeść jedno i to samo ciasto? ja nie wiem bo mi przejadła się już dawno temu ale Małżon
Dzieje kuchennej Wiewiórycała rodziną (Córcia ostatnio nadrabia zaległe części) skusimy się na seans, bo choć pierwsza część nas rozczarowała, druga całkiem pochłonęła :)Tak trochę w temacie pokażę Wam ostatni wypiek weekendowy. Szarlotka Froda, choć pewnie z Frodem Bagginsem nie ma nic wspólnego, to ciasto łatwe
Dzieje kuchennej Wiewiórypianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący tulipanBabka kajmakowa Babeczki mini szarlotki SałatkiSałatka świąteczna ISałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka
Kuchnia domowa Aninimi zrobić. Niestety samych żółtek nie da się zamrozić jak białek i ponownie użyć. Zrobiłam coś innego :) Otóż zagniotłam ciasto kruche i zamroziłam. Będzie w sam raz na szarlotkę lub kruche babeczki
Kuchnia domowa AniczereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce w zalewie / syropieBorówki w cukrzeMaliny
Kuchnia domowa Anisąsiadki pyszne papierówki. Wiadomo, że spady długo nie poleżą i szybko trzeba z nimi coś zrobić. Część wykorzystałam do zrobienia tego pysznego dżemu, część zjemy a wieczorkiem może upiekę szarlotkę. Jako, że sezon na przetwory trwa to nie czekam z wpisem bo może ktoś się skusi na zrobienie takiego dżemu bo jest smaczny. Jak mi sie uda zdobyć jeszcze papieróweczki
Ewa w kuchniGâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić
Ostra na Słodkowiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka
Ostra na SłodkoWpis zawiera lokowanie produktu.Przepis miał się nie pojawiać na blogu , ale dostałam od Was kilka wiadomości , że zdecydowaliście się zakupić Pesto di Cantarella – z kurkami
Ostra na Słodkosito w celu odsączenia.Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku.Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.DODATKOWO:Tatara z łososia skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy posiekaną szarlotkę,ocet balsamiczny, oliwę i bardzo drobno posiekany koperek – dokładnie mieszamy.Wrzucamy kukurydzę i groszek dokładnie odsączone z zalewy.Doprawiamy do smaku pieprzem.CAŁOŚĆ:Placuszki naprzemiennie przekładamy porcją łososia.Podajemy odrazu!Pycha
Ostra na SłodkoDzisiaj dodaje Wam większość przepisów, które znajdziecie w zakładkach Obiady, przystawki, zupy. To tak pisałem, że na dniach dowiedzie się gdzie możecie skosztować moich dań. To
pichcisztoIdealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki:Biszkopt: 6 jajek10 łyżek cukru1 szklanka mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier cynamonowy (można użyć waniliowego)Nadzienie:1 kg jabłekpłaska łyżeczka cynamonucukierponadto:cukier puderBiszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania
Słodka Stronauczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania
My Culinary Artsumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego, przez szarlotkę, pralinki, muffiny z komosy ryżowej, aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie!Idąc tym tropem postawiłam
peanutbuttermonsternich powstają najwspanialsze wypieki. Jabłka obowiązkowo muszą się pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym kruchym cieście z razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest
Food Square