szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru
zabawa smakiemkilku dni miałam ochotę na szarlotkę ;), więc postanowiłam spróbować upiec. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - łyżka proszku do pieczenia - łyżka cukru waniliowego - 250 g margaryny - jajko - szklanka cukru - szczypta soli Środek: - 6 średnich jabłek - cynamon - cukier Dodatki: - cukier puder - cytryna Wykonanie: Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól i posiekać z margaryną. Wbić jajko. Wyrobić ciasto.Podzieli
W kuchni bez szafekDziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany
Tradycyjna kuchnia KasiWspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawnieSzarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu
maniapieczeniaCiasto "do góry nogami" to bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku
Świat Ciastawiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a najlepiej smakują prosto z piekarnika!Dziś mam dla Was przepis na jedno z moich ulubionych – z jabłkami.Świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki. SKŁADNIKI: - maślanka – 250 ml- jajko – 3 szt- cukier – 1 szkl- olej – 125 ml- cukier waniliowy – 1 op- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasta z dodatkiem budyniu!Delikatne … kremowe … zwykle za słodkie – czyli tak jak lubię!Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie smaczne
Ostra na Słodkotyle uniwersalne i neutralne w smaku , że śmiało je można wykorzystać również do przygotowania słodkości.Delikatne ciasto w połączeniu z jabłkami z odrobiną cynamonu zachwyci nie tylko wielbicieli szarlotek!A ciastka można spakować do plecaka czy torebki i zabrać na przekąskę do pracy i szkoły!SKŁADNIKI:CIASTO: – mąka pszenna – 150 g – świeże drożdże 10 g – śmietana
Ostra na Słodkoherbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość nietypową wersję jabłecznika, bo pod twarożkową
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze polecam Składniki:Spód:250 g masła3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru5 żółtek1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:Jabłka powinny być twarde i słodko-kwaśne. W razie potrzeby do smaku można dodać odrobinę cukru i soku
Oryginalny smakJesień mamy, a jak jesień, to jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory...Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE !Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta.Składniki:( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła
kolorowotorcikowoIdealne do szarlotek, naleśników, deserów lub dodatek do pieczywa. Składniki; 2 kg jabłek (antonówka, szara reneta) 40 dag cukru 4 łyżeczki cynamonu 5 łyżek bułki tartej lub 2-3 łyżki kaszy manny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać
RAROSSASzarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne
Słodkości i nie tylkoPrzepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne
Bernika - moj kulinarny pamietnik