szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:90/205)

Szarlotka na kruchym cieście 653

słyszę szarlotka zawsze wtedy widzę kruche ciasto pokryte miękką masą jabłek i czuję niezwykły aromat cynamonu. Jest to chyba jedno z klasycznych, nie mających sobie równych ciast i dowód na to, że stare przepisy to istny skarb... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 450g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,  200g margaryny Palma z Murzynkiem, 150g cukru

Z miłości do słodkości
Szarlotka jaglana :-) 223

" Jedz jabłka na złość Putinowi " - chyba każdy z nas wie o czym mowa, w związku z tym i ja się przyłączam. Podstawą przepisu  są

pieprzny smaczek
Mus jabłkowy 165

około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy wypiekach preferujemy kawałki owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to wówczas zblenderować. Decyzja

Kolizje Smaków
5 inspiracji na zimowe desery na ciepło – wykorzystaj sosy do deserów! 158

zależy Ci na pysznych i prostych w przygotowaniu ciepłych deserach, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Szarlotka na ciepło – królowa wśród deserów! Aromatyczna szarlotka w zimowym wydaniu podawana jest na ciepło, z bitą śmietaną lub nieco przewrotnie – z lodami. Możesz przyrządzić ją ze startymi jabłkami lub wykorzystać jabłkowy mus: dzięki temu nabierze delikatności. Po upieczeniu ułóż na talerzyku obok porcji(...)wspaniale komponuje się z cynamonowym aromatem. Wolisz bitą śmietanę? Wykorzystaj do niej sosy do deserów . Do szarlotki na ciepło idealnie pasuje polewa wiśniowa – możesz użyć jej zamiast lodów. A może sos czekoladowy ? Gdy ciasto ostygnie, możesz bez problemu podgrzać je w piekarniku. Pieczone jabłka i sos toffi – najlepszy deser na ciepło Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami przygotujesz

Słodkie okruszki
Skandynawski biszkopt z jabłkami 191

jesieni zapomniałam o szarlotkach. Nie wiem, jak to się stało. We wrześniu ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie(...)nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika i zaczęłam planować, jakie ciasteczka upiekę do świątecznych puszek... Jabłka jadam niemal codziennie, bo po prostu bardzo je lubię, a właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Ale żeby zagnieść ciasto na szarlotkę i wykorzystać kilka sztuk w ten sposób, jakoś nie przyszło mi do głowy. Gdy więc Ania podrzuciła przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka na kruchym cieście z kratką 206

Nawet nie macie pojęcia jak bardzo jestem z siebie dumna, że narszcie udało mi się zrobić idealną szarlotkę z kratką. Ta szarlotka to klasyk, kruche cieńkie ciasto na spodzie, farsz to same jabłka (z odrobiną bułki tarkej, ale w sumie była zbędna), a górę zwieńcza kartka. Do tego jeszcze dopadłam w Lidlm wegeńskie waniliowe lody Grycana- w skali(...)pieczenia, a drugą zawiń w papier i umieść wszystko w lodówce na 10 minut. Farsz: około 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu łyżeczka kardamonu 50 g bułki tartej lub zmielonych płatków owiasnych sok z 1 cytryny Jabłka obierz i pokrój w 1 cm kostkę, wymieszaj wszystkie składniki Na schłodzony spód ciasta wyłóż równomierznie farsz. Pozostałą część ciasta rozwałkuj

greenscarf
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 80

razem trochę niestandardowy sposób na szarlotkę. W zasadzie prosty, w smaku klasyczny wypiek.  Masę jabłkową ( mięciutką, bo z potartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta,  zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka(...)pieczenia 3 szklanki mąki ( ja dałam 1 szklankę pełnoziarnistej, 2 szklanki tortowej ) około 1/3 szklanki mleka 4 duże jabłka - polecam odmiany słodkie 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ewentualnie cukier do smaku Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, dokładamy masło, cynamon, ewentualnie cukier

Kronika Piekarnika
Szarlotka dla alergika 179

Pierwsza w tym roku szarlotka! Pachnąca cynamonem i szarą renetą, bez mleka, białka jajek, specjalnie dla naszego alergika. Kruche ciasto z dodatkiem odrobiny smalcu jest jeszcze bardziej kruche. a Zamiast margaryny bezmlecznej można użyć prawdziwego masła, ciasto jest bardziej pachnące. Polecamy! 15 dużych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag. cukru 5 żółtek 10 dag. smalcu(...)ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub porwać na małe kawałki, jeśli ciasto nie jest mocno zmrożone) i przykryć w ten sposób warstwę jabłek. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. * Do pieczenia szarlotki użyłam kwadratowej blachy takiej jak TA-KLIK , nieco mniejszej niż blacha o standardowych wymiarach. * Szarlotkę czy też inne ciasta znakomicie przewozi się w pojemnikach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szarlotka 454

Jeśli więc wybieracie się w Tatry, koniecznie zjedzcie tam szarlotkę, no i oczywiście KWAŚNICĘ!  Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jaja   2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła Nadzienie 2 kg jabłek 1/3 szkl. cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)pieczenia, a następnie rozwijamy je na wierzchu ciasta stopniowo zdejmując papier.  4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia.  5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z połączenia cukru pudru z gorącą wodą. Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić

Kuchenne aromaty
Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne 327

się z nią w wersji wytrawnej z dodatkiem skwareczków o wątpliwych właściwościach zdrowotnych czy mięsa. Ja stawiam na coś zdecydowanie lżejszego i słodszego.  Jabłko z cynamonem, czyli absolutnie genialne połączenie znane między innymi z szarlotki ( KLIK ), doskonale sprawdza się i w tym przypadku i aż prosi się o skonsumowanie. Całość przypomina nieco owocowe spaghetti ( KLIK ), jednak jest o wiele(...)337kcal w tym 26,7g białka, 1,2g tłuszczu, 57,7g węglowodanów oraz 6,1g błonnika. SKŁADNIKI: 50g makaronu gryczanego- przed ugotowaniem- do kupienia tutaj 75g twarogu chudego 150g jabłka obranego ze skórki cynamon PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu Jabłko pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka i zalać niewielką ilością wody Prażyć na małym ogniu przez

peanutbuttermonster
Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami 162

spiżarni mam zawsze antonówki ( jak je przygotować ? przepis znajdziecie tutaj -   kliknij ), W identyczny sposób możecie też przygotować inne odmiany jabłek przeznaczonych do zrobienia jabłecznika. Będą pyszne i aromatyczne! Powiem Wam, że ta szarlotka wyszła przepyszna, zniknęła cała w dosłownie chwilę, kiedy była jeszcze ciepła. Następnym razem na pewno przygotuję ją z podwójnej porcji! Owsiana szarlotka z antonówką(...)góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami i cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto można też

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowa szarlotka z rabarbarem 124

szarlotka. Ciasto przygotowałam z mąki orkiszowej a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Również w owocowej masie czeka niespodzianka - wspaniała słodko-kwaśna mieszanka jabłek i rabarbaru z dodatkiem cynamonu. Uwieńczeniem całości jest oczywiście beza i chrupiące okruchy ciasta. Ta szarlotka sprawiła, że moje pierwsze pourlopowe poranki w pracy były zdecydowanie przyjemniejsze niż zakładałam

Milion Smaków
Szybka, prosta i nietypowa mini szarlotka 149

tygodnie, wolne czy "pracujące". Definitywnie tego nie lubię! ;) Przedstawiam Wam przepis na dość nietypową szarlotkę, a przede wszystkim prostą w wykonaniu Składniki (jedna porcja): 4 wafle ryżowe/kukurydziane (ja użyłam wafli kukurydzianych slim firmy Kupiec, ale lepiej sprawdzą się wafle ryżowe) 2 jabłka 1 łyżka miodu cynamon jajko 0,5 łyżeczki stewi Sposób przygotowania: Dwa wafle kruszymy(...)żaroodpornego naczynia, a następnie polewamy łyżką miodu jabłka trzemy na tarce, mieszamy z cynamonem i wykładamy na wafle na jabłka kruszymy pozostałe wafle jajko miksujemy ze stewią i szczyptą cynamonu przez około minutę, a następnie polewamy nim szarlotkę pieczemy w temp 180 stopni przez około 20 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto Mieszaniec Jesienny 126

jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że  uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy.  Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto(...)margaryny masa grysikowa: 1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody 2,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania