szarlotka z jabłkami - 3065 przepisów (strona:88/205)

Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 212

rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnię ciasta. Układamy jabłka, posypujemy je z wierzchu resztą bułki tartej(...)Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy też z naddatkiem 1 cm z każdej strony, układamy ciasto na jabłkach. Nadmiar ciasta wciskamy pod spód tak, aby połączyło się z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Szarlotkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 349

przed świętami. To doskonały i lekki deser na każdą okazję. Ciasto wiewiórka (z orzechami włoskimi i jabłkami) Ciasto wiewiórka jest pyszne i proste do zrobienia. Połączenie orzechów i jabłek sprawiają, że ciasto ma fajną konsystencję i niepowtarzalny smak. Piecze się je na bazie oleju, dlatego jest ono całkowicie bezmleczne. Biszkopt przekładany malinami i kremem budyniowym Biszkopt nadaje się(...)lekka i pyszna. Doskonale sprawdzi się zarówno jako ciasto do kawy, jak i efektowny wypiek na świąteczny stół. Prosta i szybka szarlotka (bez mleka) Szarlotka to ciasto, które bardzo często gości na świątecznych stołach. Ja najbardziej lubię szarlotkę, która nie jest za słodka. Ciasto pieczone jest na bazie oleju, dlatego można z czystym sumieniem jeść je na diecie bezmlecznej. Domowa

Dieta bez mleka
Szarlotka z pianką 1047

się nim z Wami bo szarlotka jest naprawdę wspaniała. My zajadamy się nią jeszcze ciepłą, tak trudno się powstrzymać ;) Ciasto: 4 szkl mąki 250 g masła/margaryny 1 jajko 4 żółtka 2/3 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 2 łyżki bułki tartej 2 kg jabłek ok 5-6 łyżek cukru(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i kisiel. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Pianę wyłożyć na jabłka. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Szarlotkę piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 236

się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da - jedzmy jako przekąskę, róbmy przetwory, ciasta, używajmy ich jako dodatek do dań. Nasza niedziela jest bardzo słodka i odrobinkę pijana, ponieważ przygotowałyśmy na dziś szarlotkę z dodatkiem miodu pitnego i konfiturą z róży . Jeśli nie macie ochoty(...)dzieci, lub po prostu niechęć do alkoholu można pominąć. Konfitura z róży nadaje szarlotce wyjątkowy smak, nie polecamy więc aby z niej rezygnować, można jednak zastąpić jakąś inną, na przykład jeżynową lub wiśniową. Zatem czas zakasać rękawy i do roboty... Składniki na nadzienie z jabłek ok. 6- 7 dość dużych jabłek (1 duże odkładamy na bok, będzie potrzebne

Symfonia Smaków
Ciasto Wiewiórka 169

bardzo, bardzo bogate w smaku jabłkowo- przechowe ciacho, aromatyczne- typowo jesienne. Z wilgotności podobne do Makowca Japońskiego, a w smaku jak miks szarlotki i orzechowca z   cynamonowym zacięciem 😊 Bardzo polecam.   Składniki: 5 sporych jabłek ( obranych i posiekanych w kostkę) szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 jaja 1 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 200 g bakalii: chipsy

Domowe ciasta
Deser z kruszonką, jabłkami i bitą śmietaną. 144

Uwielbiam takie desery pachnące jabłkami i cynamonem, które najczęściej kojarzą mi się z jesienią. Bo jak jesień to szarlotka, a u mnie taka trochę inna, bo składana w słoiczku, ale tak samo pyszna jak ta pieczona. Co tu dużo pisać...kruszonka pysznie chrupie, jabłka pachną cynamonem, a śmietanka jest słodka i dopełnia całości deseru. Deser oczywiście bardzo

Izabelawkuchni
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 220

wszystkim. Przepis od podstaw tworzyłam z kapelusza. Ale szarlotka jest tak oczywista, że nawet nie trzeba podpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu(...)płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników na ciasto zagniotłam kruche i na 30 minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki zalałam rumem i odstawiłam na ok. 10 minut. W tym czasie obrałam umyte jabłka, pokroiłam w małe kawałki i poddusiłam w rondelku z cukrem

W kuchni Karmel-itki
Tarta migdałowa ze śliwkami – ANGIE GOTUJE – odc. 3 220

wybornie. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nieadekwatnie pyszne do włożonego w jego przygotowanie wysiłku. Owoce w cieście można zamienić. Zamiast śliwek wybrać np. jabłka odmiany szara reneta, które fantastycznie się nadają do szarlotek, albo kwaskowaty rabarbar. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać ksylitolu, użyjcie zwykłego cukru lub miodu. Ksylitol nie jest tak klejący jak cukier i ciasto

Dietolog
Szarlotka kokosowa bez glutenu i laktozy 159

Bezglutenowa i bezlaktozowa szarlotka kokosowa. Niezwykle krucha i delikatna, z dużą ilością jabłek. W smaku nie do odróżnienia od zwykłej glutenowej (rodzina potwierdzi) . Pyszne, aromatyczne ciasto. Najlepiej smakuje ciepła z kulką lodów waniliowych :) Polecam gorąco. SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Szarlotka w kratkę na kruchym cieście 264

Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Szarlotka w kratkę na kruchym cieście Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300g schłodzonego masła 200g cukru 100g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g Nadzienie: 2kg umytych jabłek 150g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki goździków 50g poszatkowanych orzechów

Mała Cukierenka
Szarlotka z orzechami 168

Pyszne połączenie jabłek z orzechami! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka smalcu

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka bezglutenowa 123

Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami. Przepis podpatrzony

Milion Smaków
Babeczki z jabłkiem, truskawką i migdałami. 201

deser na niedzielne popołudnie. Co prawda truskawki o tej porze roku nie urzekają smakiem, ale tutaj się sprawdziły. Polecam!  SKŁADNIKI: ciasto kruche (przepis szarlotki z malinami) kruszonka (przepis -Gruszki z marcepanem) 5 jabłek 100 g. płatków migdałów opakowanie truskawek (250g.) szczypta cynamonu, łyżka cukru WYKONANIE: jabłka kroimy w kostkę, dodajemy szczyptę cynamonu i łyżkę cukru-smażymy około

Kuchnia Beaty
Szarlotka na kruchym cieście 661

słyszę szarlotka zawsze wtedy widzę kruche ciasto pokryte miękką masą jabłek i czuję niezwykły aromat cynamonu. Jest to chyba jedno z klasycznych, nie mających sobie równych ciast i dowód na to, że stare przepisy to istny skarb... foremka 23x33 cm Kruche ciasto: 450g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia,  200g margaryny Palma z Murzynkiem, 150g cukru

Z miłości do słodkości
Szarlotka jaglana :-) 232

" Jedz jabłka na złość Putinowi " - chyba każdy z nas wie o czym mowa, w związku z tym i ja się przyłączam. Podstawą przepisu  są

pieprzny smaczek
Mus jabłkowy 171

około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki mus albo zostawiamy kosteczki. Osobiście w szarlotkach, czy wypiekach preferujemy kawałki owoców. Zresztą zawsze możemy umieścić w słoiku mus z kawałkami, a jeśli po otwarciu potrzebujemy gładką konsystencje to wówczas zblenderować. Decyzja

Kolizje Smaków