Od czasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :) Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się
Cooking MonsterDziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking MonsterTruskawki już powoli znikają z bazarów i sklepów, więc to ostatnia szansa, by zrobić ten pyszny dżem. Moja mama zawsze robiła domowy dżem - truskawkowy, agrestowy
Cooking MonsterDacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych
Cooking Monstersię nudzić, przecież zawsze przebywają w interesującym towarzystwie, swoim własnym, jednak dzieciom organizowanie dnia jest potrzebne. Wiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii(...)lukrowania, ale warto przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Polecam. Książkę i pierniczki
I tu będę miała takie tekalendarzu pojawia się coraz więcej różnego typu dni świątecznych. Świąt kościelnych, państwowych, tradycyjnie naszych polskich lub wędrujących ku nam z bliższej i dalszej zagranicy. To takie szczególne dni, często obmyślane z dużym wyprzedzeniem, planujemy wycieczki, zabawy, przyjęcia, ot po prostu, wspólne rodzinne chwile. To jest dobre. Tak powinno być. Ja jednak myślę, że nade wszystko powinniśmy pielęgnować dzień zwykły(...)bardziej odległych od domu stronach. Będzie trudno. Może choć kolacja nam zostanie? Na pewno będę się o to starać. Dlatego moje dzisiejsze wynurzenia na temat wyższości dnia powszedniego nad świątecznym chcę zilustrować zwykłym daniem. Na stół stawiam gorącą zupę, nakrywam i ogłaszam: zupa na stole. Raz, drugi: zupa na stole, a towarzystwa ni ma. Wreszcie trzeba huknąć w przestrzeń
I tu będę miała takie teciasta bezglutenowe, niskokaloryczne, klasyki takie jak, brownie, czy ciasta owocowe, ciasteczka. Ciasta z masłem orzechowym, dżemem, czy o smaku gorącego kakao. Miłośnikom świąt autorka proponuje wypieki o tradycyjnych świątecznych smakach:dyniowe, ajerkoniakowe i piernikowe. Ciasta podzielone są na następujące grupy: Ciasta z kubka czekoladoholika Owocowe ciasta z kubka Niskokaloryczne ciasta z kubka Ciasta z maksymalnie czterech składników Śniadaniowe ciasta(...)kubka Kawowe i herbaciane ciasta z kubka Nostalgiczne ciasta z kubka Ciasta z kubka dla dorosłych Ciasteczka z kubka Brownie z kubka Ciasta z kremem z kubka Świąteczne ciasta z kubka Bezglutenowe ciasta z kubka Pikantne ciasta z kubka Wystarczy mieć kubek i kuchenkę mikrofalową, żeby robić takie szybkie i smaczne ciasta z kubka :) Polecam :)) Za książkę dziękuję: Wydawnictwu Publicat
kruche babeczkiŚwiąteczny czas już tuż tuż. Przed nami okres świąteczn ych spotkań z bliskimi: RODZINĄ, PRZYJACIÓŁMI, ZNAJOMYMI. Z założenia powinien być to czas radości i spokoju. Bywa, że wspólne biesiadowanie traktujemy jak obowiązek , który nie sprawia nam przyjemnośc i. P rzyjaciół wybieramy sobie sami więc zasadniczo radości bycia razem nic nie powinno nam zakłócić . R odzinę, tą bliższą i dalszą(...)pomysł na świetn y czas . Bo k ażda chwila jest dobra na przyjemne dzieciństwo. Świętujmy, spotykajmy się, potęgujmy dobre emocje . Celebrujmy chwile w rodzinnym gronie. Sprawmy by lekcja przy świątecznym stole była niezapomnianą przygodą. Uczmy nasze dzieci bycia RAZEM
WYSPA SZCZĘSLIWAŚwiąteczne jajka galaretki. Jak je zrobić? Uprzedzam, że jest przy tym sporo grzebaniny ale i sporo zabawy, zwłaszcza przy jedzeniu ;) Gotujemy galaretę. Ponad to, potrzebne będą skorupki jaj. Jeżeli chcemy zrobić dużo takich galaretek, najlepiej będzie użyć skorupek tych jaj, które zużywamy do robienia świątecznych ciast lub innych wyrobów. Ja zużyłam własnie jaj do ciasta a z reszty po prostu
Ukojenie Podniebieniaświątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro
W mojej kuchniWieje i pada, a taka pogoda nie nastraja do spacerów. Nie lubię zimnego listopada ani ciemnych, jesiennych dni. Pocieszam się tym, że już wkrótce grudzień, który przyniesie ze sobą świąteczną atmosferę. Już teraz w sklepach pełno bożonarodzeniowych ozdób. Trochę za wcześnie, ale… nie przeszkadza mi to w tym roku. Dzisiaj w galerii oglądałam przepiękne gadżety na choinkę, elementy świątecznego wystroju
W mojej kuchniferworze świątecznych przygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam(...)przygotowania na nadchodzące święta lub jako pyszną przekąskę w przerwie między świątecznymi porządkami. Składniki: Z podanych składników otrzymamy 2 mniejsze lub 1 dużą chałkę. • 3,5 szklanki mąki pszennej • 2 dag świeżych drożdży • 1 szklanka ciepłego mleka • 3 pełne łyżki drobnego cukru • 1/3 łyżeczki soli • 4 łyżki masła • 1 duże jajko • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 2-3 łyżki nutelli (można
W mojej kuchnifacebooku i zostać obserwatorem mojego bloga (jeśli nie masz konta na FB, napisz mi o tym, znajdziemy sensowne rozwiązanie). 2. Wysłać na mojego maila (agaste@gmail.com) przepis na Waszą ulubioną świąteczną potrawę – taką, która co roku musi pojawić się w Waszym domu na świątecznym stole, jest związana z tradycjami kultywowanymi w Waszej rodzinie wraz z krótkim opisem dania. Proszę też
W mojej kuchnitrzeci, ostatni, nagrodzony w konkursie, przepis na potrawę świąteczną. Wprawdzie to nie konkretne danie tylko wypiek, ale stwierdziłam, że słodkiej części świąt pominąć nie mogę. Przepis przedstawiam, za zgodą autorki, do wypróbowania. Marlena napisała: „bułeczki-ślimaczki ale w okresie świątecznym zawsze muszą pojawić się u nas w domu. Aromat i smak cynamonu zawsze kojarzy nam się z choinką i świętami
W mojej kuchniŚwiąteczne masełko z rzeżuszką 2016-04-06 15:53:05 Rzeżucha przede wszystkim kojarzy się z Wielkanocą. Wtedy pojawia się w domach, ale jedynie jako element ozdobny. Tak się przyjęło, że jest to jeden z symboli Wielkanocy i przez pozostałą część roku jest o niej głucho. Tymczasem warto zrobić krok dalej, poza tradycyjne skojarzenia i odkryć w tej zielonej, drobnej(...)witamin i mikroelementów. Ma oryginalny, pikantny smak, ostry zapach i niepozorny wygląd. Wystarczy dobre masło, odrobina soli i rzeżucha. Takie masełko z pewnością będzie się cieszyło dużym powodzeniem na świątecznym stole. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas przygotowania 10 min Składniki 250 g masła 82% 4 łyżki rzeżuchy 2 łyżki szczypiorku sól morska Instrukcje Miękkie masło
Wędrówki po kuchni