dziećmi upiekłam pyszne drożdżowe pierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki w góry, gdzie było mnóstwo radosnej zabawy w śniegu, taki wypiek sprawdził się idealnie. Po domu unosi się świąteczny aromat, a my zajadamy się pysznymi pierniczkami. W przygotowaniu pierniczków pomagały mi moje maluchy. Każde złapało w rączkę swoją ulubioną foremkę i… do dzieła Jeśli macie dzieci polecam(...)zamówieniu otrzymanie 5% rabatu na dostępne produkty. W ofercie dostępne są nie tylko miody, ale też np. pyłek. Drugą partię pierniczków zaniosłam przyjaciółce w ramach prezentu w pięknym (już świątecznym) opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć w sklepie http://www.opakowaniacukiernicze.pl Moje dzieci pomagały w pakowaniu… a właściwie w wyjadaniu Składniki: (na 2 mniejsze blaszki) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam Was na kilka wyszukanych przeze mnie inspiracji odnośnie świątecznego stołu. W gruncie rzeczy stół na Święta, przestał już dawno być dekorowany typowymi ozdobami jak czerwone świece i białe serwetki czy igliwie, teraz możemy na prawdę puścić wodze fantazji i poszaleć. I tak na prawdę efekt końcowy może przepiękny. Ja jestem fanką dodatków w kolorze bieli, złota, srebra(...)elementów drewna. Najbardziej podobają mi się pomysły dość odważne i nietuzinkowe. I wcale niekoniecznie na stole musi błyszczeć i świecić by wyglądała iście zimowo i świątecznie. Sprawdźcie sami, być może coś Was zainspiruje ;-) Kilka wyszukanych inspiracji. ZŁOTO Na stronie http://www.inspiredbythis.com/ znalazłam przepiękną dekorację z jelonkami, sprawdźcie sami, po więcej zdjęć kliknijcie w link poniżej. (źródło: http://www.inspiredbythis.com
SMYKWKUCHNIsposób moją mamę (i przy okazji samą siebie), bo uwielbia bitą śmietanę. Rolada ta łączy więc idealnie smak Świąt z tym co najbardziej smakuje domownikom. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, bo w ten sposób nie tylko czuję magię Świąt, ale również mogę przygotować coś pysznego dla całej rodziny. Bo nie ma nic wspanialszego, niż możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi(...)osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy
Passions hobbies lifeRolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią i orzechami laskowymi. Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego robota kuchennego i wiele innych nagród
CiastkozercyPiernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników. Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce
Smakołyki Berenikikoktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas, bo już zaczynam powoli realizować moje plany kulinarne na ten świąteczny czas. Trzy przedmioty odmieniły moją kuchnię i sprawiły, że pojawił się szeroki uśmiech na mojej twarzy, bo nic tak nie cieszy, jak nowy sprzęt! Sprzęt, który chcę Wam dziś pokazać(...)łatwiejsze przyrządzanie potraw. Wykonana z odlewnego aluminium o grubości 5 mm. Zwiększona odporność na zadrapania pozwala na używanie metalowych łopatek. Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej
Moja smaczna kuchniawspólnego i zamiast za przyprawy, płacimy za wypełniacze. Przygotowanie własnej mieszanki przypraw do pierników to nic trudnego, zajmuje kilka minut i mamy prawdziwie korzenny dodatek nie tylko do świątecznych wypieków. Możemy używać jej jako dodatek do aromatycznej herbaty (polecam dodać do niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np korzennych śledzi . Składniki
Smakowity Blog KulinarnyPachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach
Dzieje kuchennej WiewióryPomału zaczynają się świąteczne porządki, śnieg zawitaj, jest zimno i niestety ciągle ciemno, co nie sprzyja fotografowaniu ;). Idę do szkoły- ciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie
Nastoletnie WypiekanieJeśli wydaje Wam się, że święta to jeszcze odległy temat to po festiwalu Smakuj Trójmiasto Chrismas Edition na pewno zmienicie zdanie! 4 grudnia odwiedźcie Stary Maneż i zasiądźcie do świątecznego stołu Artykuł 4 GRUDNIA – SMAKUJ TRÓJMIASTO CHRISMAS EDITION – GDAŃSK pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEnami kolejny świąteczny jarmark. Na ten w Oksbøl jeździmy, odkąd siostra C. właśnie tam kupiła dom. Nie jest duży (jarmark, nie dom); raptem dwadzieścia - trzydzieści stoisk z rękodziełem mieszkańców. I choć w większości widać, że to tylko hobby, do którego ludzie nie przywiązują większej wagi, można znaleźć prawdziwe perełki. Naszą ulubienicą jest Birgitte, która robi najpiękniejsze skrzaty, jakie widziałam. Wszystkie(...)deszczu do siostry C., gdzie czekały na nas æbleskiver i gløgg , a także świeżo upieczony chleb i pyszna, rozgrzewająca zupa. Wieczór minął więc szybko i radośnie, przy dźwiękach świątecznych piosenek i dwóch namiętnie akompaniujących im maluchach. Do domu wróciliśmy zmęczeni i zadowoleni, odliczając dni do kolejnego jarmarku... Tak, tak; bardzo poważnie traktujemy te sprawy . Tymczasem dla Was mam przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki
Kuchnia MagdaLenyrobienie zdjęć, bo oferuje dzienne światło i szczęśliwe buzie dzieci, ale przepisy typowe dla lutego i grudnia są na nich dziwnie słoneczne. Nic nie szkodzi, bo zdrowsze wersje świątecznych dań poprawią nam humor nawet w zimową szarugę, zwłaszcza że można je jeść bezkarnie, bo mają mało cukru, często są bezglutenowe i nie zawierają sztucznych dodatków, za to wyglądają elegancko. Gwarantuje(...)korzystnych właściwościach składników np. dynii. Co bym zjadła z tej zdrowej, ale przecież słodkiej książki? Na pewno wypróbuję tort naleśnikowy, jagodzianki, marchewkowiec i owsianą tartę tatin. Słodko, zdrowo, świątecznie Autor: Monika Mrozowska Wydawnictwo: Zwierciadło Data premiery: 2016 Ilość stron: 240 Okładka: miękka
Ugotowane pozamiataneJest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem , wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy chlebem a pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje(...)masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu
To co kocham