Bardzo się cieszę, że zostałam zaproszona do wzięcia udziału w projekcie Kasi z Wyspa Inspiracji i mogłam stworzyć przepisy specjalnie do jej magazynu! Jest świątecznie, miło, pachnąco i smacznie. Koniecznie zajrzyjcie! Zajrzyjcie tam nie tylko po moje przepisy, których zajawkę możecie zobaczyć w tym wpisie, ale również po wspaniałe artykuły innych blogerek. Znajdziecie w tym numerze m.in. ciekawe pomysły(...)rozgrzewające napoje, które pewnie niedługo się przydadzą, a także wiele inspiracji na świąteczne ozdoby, prezenty i dekoracje domu. Dziękuję jeszcze raz Kasi za możliwość podzielenie się moimi przepisami, a Was zapraszam do lektury! Wszystkim życzę również zdrowych i radosnych świąt. Przede wszystkim zdrowia, spokoju i miłości. Odpocznijcie w gronie najbliższych i zbierajcie siły na przyszły rok. Buźka :* A teraz pora
rabarbarowoBiegiem po napisanym egzaminie, dopadłam pociąg jadący do mojego rodzinnego miasta i zatonęłam w świątecznym kimacie przesuwających się za oknem oszronionych drzew i pól. W domu zastałam moją mamę czekającą z przygotowaną "rezerwową" makówką. Jak zawsze nie udaje nam się przezwyciężyć ochoty do zjedzenia jej przed Wigilijną wieczerzą. Prowadzone wcześniejszym doświadczeniem, szykujemy jedną dodatkową miskę, którą zajadamy się jeszcze przed(...)świętami... Dzięki temu już dziś dzielę się z wami przepisem na ten pyszny, wilgotny, makowy pudding. Makówki pojawiają się na naszym świątecznym stole od kiedy pamiętam. Jest to przepis wyniesiony przez moją mamę z jej rodzinnego domu. Jako dziecko, niestworzone do jedzenia wigilijnych potraw i grymaszące nad każdym kęsem czegokolwiek zawierającego grzyby, czekałam z wielki pragnieniem na nadchodzące miski
Gawron w rosoleDziś zapraszam po przepis na pyszną Inkę waniliową z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, która rozgrzeje nawet największe zmarzluchy w te chłodne dni. To pyszne i bardzo świąteczne dzięki przyprawom latte, świetnie sprawdzi się na chwilę relaksu, szczególnie w te zabiegane świąteczne dni. Polecam! Scroll down for recipe in English Inka waniliowa z cynamonem (2 porcje) Składniki: 1 szklanka mleka
karmelowyroku jestem najbardziej przygotowana do Świąt ever. Zwykle Wigilia była u mojej mamy i kolejne dni też poza domem. Miałam pracę, gdzie grudzień był najbardziej intensywnym miesiącem, więc przygotowania świąteczne ograniczały się do kupienia prezentów i zrobienia kilku dań na imprezy składkowe w Wigilię i w Drugi Dzień Świąt. Nie trzeba było nawet przesadnie sprzątać, bo nikt mnie nie odwiedzał(...)martwić. Wie też jak brudna jest nasza podłoga – przy większych plamach umyje dany fragment 2 razy. Niesamowite! Szkoda, że na list do św. Mikołaja już za późno. Artykuł Świąteczne porządki pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneTypowo świąteczna sałatka, która zdecydowanie wyróżnia się smakiem i zostaje w pamięci na długo! Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam, w tym roku obowiązkowo na wigilijnym stole. Składniki: 500g ziemniaków 400g śledzi matjasów z solanki 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) 4 jajka 1 cebula szalotka 1 duże jabłko lub dwa średnie (ok. 300g) sos 200g majonezu 200g(...)przygotowany sos, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc. Sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu, od razu wygląda bardziej świątecznie
Gotowanie i blogowaniePierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuje się w świąteczną atmosferę. Taka kawa nie tylko jest rozgrzewająca, korzenna, aromatyczna i pyszna, ale też wspaniale wygląda. Dzięki temu, że została przygotowana na bazie Inki, mogą ją pić także dzieci. Jadalny domek z piernika zawieszony na filiżance cappuccino jest miłym dodatkiem do kawy. Ciasto na te pierniczkowe domki wyrabia się błyskawicznie(...)dzięki dodatkowi suchych drożdży nie twardnieją, a pozostają kruche – nie muszą leżakować, by nadawały się do spożycia. Przepis powinien wystarczyć na co najmniej 10-12 domków dekorujących świąteczne napoje. Można je upiec nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Pierniczkowe cappuccino: 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika spienione mleko
Poezja smakumarzeń, właśnie kojarzyła mi się z tymi pączkami z dziurką. Pierwszy raz postanowiłam przygotować takie donaty całkiem niedawno bo około siedem lat temu, kiedy to na przyjacielską imprezę świąteczną, każdy miał coś przygotować, każdy chciał zrobić coś ekstra. Mi przypadło w udziale "coś słodkiego". I tak wymyśliłam, że zrobię donaty jak z amerykańskiego filmu, kolorowe i ozdobione do granic możliwości(...)każdy miał już dość pierników i serników, a te jadło się oczami. I tak pączki z dziurką, czy chcę czy nie, pojawiają się co roku na imprezie świątecznej z moimi znajomymi. Pomału stały się naszą małą tradycją. Ja lubię w nich najbardziej moment dekorowania, kiedy to mogę wymyślać i tworzyć unikatowe wzory. Donaty nie tylko rewelacyjnie wyglądają
SMYKWKUCHNIUwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)nakrytym świątecznym stole, którego ozdobą są właśnie cudowne domowe wypieki. U nas w domu jest już tradycją, że co roku przed Bożym Narodzeniem pieczemy mnóstwo różnych ciasteczek. Moimi ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem. Składniki na około 3 blachy pierniczków: 420 g mąki orkiszowej
Ze smakiem i z pasjąJeśli nie, zapytajcie Waszych Mam czy Babć;) One z pewnością będą pamiętały. Kiedyś, przynajmniej w moim domu obok ciasteczek z maszynki były to bardzo popularne ciasteczka pieczone w okresie świątecznym. Za ciastkami z maszynki jakoś specjalnie nie tęsknię, ale te ulubiłam sobie już od dawna i podtrzymując świąteczną tradycję, piekę je właśnie w tym okresie. Są bardzo proste do przygotowania
Smaki Na Talerzubyło i w tym roku niestety.. i trzeba było ospy Emilki (od dziś siedzę z nią w domu na zwolnieniu) , żebym miała chwilę czasu, żeby wrzucić Wam ten świąteczny przepis. Przynajmniej jedna zaleta tej choroby:) Udało mi się w tym grudniowym zabieganiu przygotować i sfotografować jeden przepis – trójkolorowa zapiekanka rybna sprawdzi się jako zimna przystawka na świątecznych obiadach
Cooking for EmilyKruche ciasteczka to "must have", nie tylko w okresie świątecznym, ale i całym okresie zimowym. Maślane i chrupiące, doskonałe do kubka mleka, herbaty lub kakao... Zima i święta to również smaki. Jednym z tych smaków jest m arcepan . Postanowiłam dodać go do ciasta na kruche ciasteczka. Ciasteczka zyskały ciekawy migdałowy smak i aromat. Marcepanowe gwiazdki , obficie oprószone cukrem pudrem, imitować(...)folię spożywczą, oprószyć mąką, zawinąć i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać dowolne kształty, choć w okresie świątecznym bardzo fajnie wyglądają marcepanowe gwiazdki. Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C przez 8-10 minut. Upieczone studzić na kratce. Ostygnięte ciasteczka marcepanowe oprószyć cukrem pudrem
kolorowotorcikowoKapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta na Wigilię musi być! Koniec kropka! :) Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło jej na świątecznym stole. Zwykle przygotowywałam dwa rodzaje, kapustę z grzybami po lasowiacku i kapustę z grochem. W tym roku mam nieśmiały plan, by zrobić jeszcze łemkowską kapustę z kminkiem. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na świąteczną kapustę, jeśli nigdy jej nie robiliście, albo
Trzeci talerzPiękna, własnoręcznie przygotowana czekoladowa bombka z posypką karmelową będzie miłym zaskoczeniem na świątecznym stole. Smak gorzkiej czekolady idealnie przełamuje śmietanka oraz galaretka zrobiona ze słodkiego wina. Dlaczego lubię przygotowywać świąteczne wypieki/desery? Każdy wyczekuje tych magicznych dni jakimi są Święta Bożego Narodzenia. Czas gdzie wszystko jest magiczne, weselsze, spokojniejsze, przepełnione miłością. O tej szczególnej porze to i desery muszą być wyjątkowe
VioletoweKucharzeniezwiązku z tym, że na blogu jest coraz więcej przepisów postanowiłam trochę ułatwić Wam sprawę i opublikować świąteczny zbiór, z którego możecie wybrać sobie to co Wam się najbardziej podoba :). Moje bożonarodzeniowe ulubione smaki to: - bakalie - mak - świąteczne ciasteczka. Ok. Powiecie, a gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli
Mania Wypiekaniawizytówka świąt – wokół którego spotykamy się z najbliższymi, zostaje przybrany we wszystko to, co najlepsze. Wyjątkowy obrus, wytworna porcelana, sztućce najwyższej jakości i wypolerowane na błysk szkło stołowe. Każdy świąteczny stół jest niepowtarzalny i przygotowany z największą dbałością. Oto kilka jego odsłon zaaranżowanych z udziałem najpopularniejszych kolekcji porcelany marki AMBITION – kolekcji Fala, Monaco i Baron Silver. Stół w stylu Classic(...)cottage” idealnie! Udekorowana na powitanie gości naturalnym dodatkiem w postaci czerwonych i żółtych jabłek nabrała wesołego charakteru. Owoce posłużyły jako stojaki na wizytówki stołowe. Szklanki Prestige z rurkami ze świątecznym motywem czerwono-białych pasków podkreśliły nieformalną odsłonę stołu, przy którym każdy może przyjemnie poczuć się jak dziecko. Stół w stylu Black & White Dla miłośników stonowanej kolorystyki i prostych kształtów
Kuchcik gotuje