złotówkach. Komfort życia polepsza się - i dobrze! Pomyślmy jednak trochę o tym, czy warto kupować nadmiary. Czy warto trzymać się stereotypu wyolbrzymiania i przepychu, jaki musi widnieć na naszych świątecznych stołach. Nie chodzi tu tylko o sprawy etyczne związane z tym, że niektóre osoby za to, co wyrzucamy do kosza oddałyby na prawdę dużo, chodzi również o sprawy finansowe(...)sztućcami i nabieramy na talerz ile możemy, chociaż wcale nie chce nam się jeść. Może lepiej sobie tego oszczędzić hmmm? Ale żeby tradycja nie umarła, mamy dla Was tradycyjny świąteczny barszcz na zakwasie. U mnie w domu, tej wigilijnej potrawy nigdy nie jest za dużo! :) Wigilijny barszcz czerwony Składniki: 6 - 7 buraków 2 małe pietruszki 2 małe marchewki
Moja Mama Gotujeprzypomina mi świątecznego klimatu jak zapach świeżo wypieczonych pierniczków. Rozgrzewa od środka i sprawia, że nawet szara rzeczywistość nabiera blasku roziskrzonych świątecznych światełek. Ilekroć przechodzę, obok wszystkim dobrze znanych sieciowych "kawo-dajni", już od progu czuję aromat szeroko reklamowanej piernikowej latte. Przyszedł mi do głowy pomysł, że w tym roku przygotuję taki syrop samodzielnie, aby jeszcze bardziej cieszyć się moim
Moja Mama GotujeKarola jak zobaczyła dzisiejszą aurę powiedziała "Mikołaj będzie miał jak przyjechać" To fakt reniferom będzie łatwiej ciągnąć sanie po śniegu niż po trawie. Wprowadzając nasze zabawy w zimową oraz świąteczną atmosferę postanowiłyśmy zrobić sztuczny śnieg. Przepis jest idealny dla wszystkich mam, które posiadają niemowlaki w domu i nie brak im pampersów. W wyglądzie kulka przypomina prawdziwy śnieg, jednakże(...)środka granulki. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy. Myśmy użyły dwa pampersy i ok 1 litra wody. Gotowym śniegiem możemy się bawić do woli, lub go wykorzystać do zrobienia świątecznych dekoracji - my planujemy wykorzystać go do świeczników, ponieważ w szkle dużo lepiej imituje śnieg niż sól. Masę można włożyć na chwilę do lodówki, wtedy uzyskamy zimy sztuczny śnieg. Polecam
Pani domowaroku pierwszy raz zmobilizowałam się, aby zrobić kartki świąteczne. Wybrałam proste wzory, aby w tworzeniu mogła uczestniczyć Karolinka. Jeszcze pozostało tylko wydrukować życzenia i wysłać kartki w świat. W tym roku wysyłam więcej kartek niż zwykle, a to dzięki Magdzie z bloga Zwykła Matka , która zorganizowała wymianę kartek świątecznych wśród blogerów. Kartki przygotowały oczywiście małe rączki mojej
Pani domowaMiseczki Buddy to kulinarny hit roku 2017, skradły serce całego świata, w tym i moje i Dominika! Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na
Cooking Monsterkażdym razem, przed każdymi świętami w Internecie i innych mediach maści wszelakiej huczy na temat świątecznego obżarstwa. Wszędzie roi się od porad, jak nie przytyć w Święta, jakie magiczne sposoby stosować, reklam na zaparcia/rozwolnienie/zgagę/”uczucie ciężkości” (niepotrzebne skreślić). Strony i blogi są zawalone przepisami na „fit” pierniczki, serniczki, panierki i inne wynalazki. Po Świętach za to mamy ciąg dalszy(...)reklam na zaparcia/rozwolnienie/zgagę/”uczucie ciężkości” (niepotrzebne skreślić), a na stronach i blogach pojawią się porady, jak „zrzucić” nabrane przy świątecznym stole kilogramy. Powiem Wam, jak to wygląda z mojej strony i dam jedną, jedyną złotą radę: przy tym wszystkim, z jedzeniem włącznie należy zastosować jeden prosty trik A mianowicie używać rozsądku Nigdy, po żadnych świętach nie mam problemu
Kate's Kitchenkorzenne - i przy kolejnym pieczeniu nie omieszkam tak zaeksperymontwać :) Chlebek ten rzeczywiście rewelacyjnie wpasowuje się w klimaty bożonarodzeniowe i nie ma co się dziwić, że często gości na świątecznym stole . Będę na pewno wracać jeszcze do tego przepisu i to nie tylko przy świątecznej okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki
Grunt to przepis!Kolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉 Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami. Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie(...)tego wiśniowego spodu. Koniec końców- ciasto mega smaczne i nie tylko świąteczne :) Możecie je śmiało przygotować na przyjęcie imieninowe, parafialny odpust 😋 czy inne uroczystości, na których wypadałoby postawić coś słodkiego na stole 😀 Składniki na formę 24x36cm Placek wiśniowy: 4 białka 3/4 szklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżka cukru z wanilią 1łyżeczk proszku
Kuchnia w czekoladziePo dłuższej przerwie świąteczno-noworocznej wracam z kolejnymi smakowitymi przepisami, które idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez i spotkań - dziś pełne smaku roladki drobiowe! Naszym noworocznym
Cooking MonsterWitajcie po długiej świątecznej przerwie. Dopiero zabrałam się za zgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kuchnia domowa Anisięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego życzyli. Dla mnie Święta nierozerwalnie łączą się z co najmniej 4 tygodniowymi przygotowaniami, na szczycie których znajduje się zaplanowanie świątecznego menu. W kwestii Wigilii jestem dość konserwatywna, a z każdym kolejnym rokiem nabieram przekonania, że to właśnie przywiązanie do tradycji daje nam siłę, tworzy klimat, zakotwicza nas w codzienności(...)utożsamia z pochodzeniem i scala pokolenia. Tak się zastanawiam czy może być coś piękniejszego niż trzy pokolenia biorące czynny udział w świątecznych przygotowaniach....? Jednym z nich mogą stać się pierniki. Niejedna babcia ma w głowie doskonały przepis na ciasto piernikowe, a młodszym nie brakuje wyobraźni w dekorowaniu. Pierniki na święta być muszą- miękkie czy twarde, z nuta pomarańczy i masą
Słodki KompromisKolejny przepis przyjechał z Ostrawy, w której byłem, o dziwo nie na imprezie, a przy okazji jarmarku świątecznego, a właściwie przedświątecznego. Pośród wielu stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się
Kryzysowa Książka KucharskaWitajcie! Czy Wam ten świąteczny czas też tak szybko minął? Przygotowania w tym roku zaczęłam wyjątkowo wcześnie, bo już na początku listopada, a i tak nie zdążyłam ze wszystkim. Wigilia przyszła zdecydowanie zbyt wcześnie, żeby minąć niemal niepostrzeżenie. Niemniej, spędziłam te chwile bardzo przyjemnie. W tym roku po raz pierwszy to my byliśmy gospodarzami w tym magicznym dniu. Wiąże(...)odpowiedniej kolejności i uważać, żeby żadnego składnika nie pominąć. Moim zdaniem trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić im nieco więcej czasu, wprawiając się w świąteczny nastrój, warto po przepis sięgnąć. Jeszcze jedna uwaga: autorce przepisu wyszło pierniczków ponad dwieście, mi - raptem osiemdziesiąt. Nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, bo foremek użyłam standardowych, niezbyt dużych. Miejcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezobaczyłam je na blogu Wypieki Pauli , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka świąteczna przecież 😛 Pomimo, że już po świętach, to okres Bożonarodzeniowy ciągle trwa, a przed nami Nowy Rok, więc fajnie byłoby go powitać w takim kolorowym towarzystwie kruchych ciasteczek. Wydają się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Może(...)odrobinie formując cieniutkie wałki. Zlepiamy końce i skręcamy, a następnie delikatnie rolujemy dłońmi by uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze- ok 15 cm kawałki i formujemy na kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok 10 minut- w zależności od grubości i wielkości ciasteczek- czas może ulec zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa
Kuchnia w czekoladzie