buzią, i to wcale nie dlatego, że pluszowe reniferki są naprawdę niesamowicie urocze. Drzwi ozdobiono świerkowymi girlandami i złotymi bombkami, okna wystawowe zapełniono wyżej wymienionymi reniferkami, Mikołajkami i innymi świątecznymi ozdobami. Czy ci ludzie zupełnie powariowali...? Ja rozumiem wszystko, marketing i tak dalej, ale żeby już...? Aż się boję, że włączając radio, usłyszę Last Christmas . Uwielbiam świąteczne zamieszanie(...)mówię mu stanowcze nie! Dla mnie to gruba przesada; miejsce Bożego Narodzenia jest w grudniu. Koniec, kropka. A Wy, co sądzicie...? Z przekory, mam dla Was coś zupełnie nieświątecznego. Przepis znalazłam u Bei . Mamy ostatnio w domu wędzonego łososia w ilościach nieskończonych, i kombinuję, co bym z nim zrobić. Była sałatka, był sos do makaronu, tarta, bajgle z pastą
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli szykuję listę świątecznych wypieków. Skorzystałam ze sprawdzonej strony Kwestia Smaku i znalazłam tam prosty keks, który nadaje się nie tylko na święta ... Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm : 500 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałeczki (ja użyłam około 350 g) 125 rodzynek (najlepiej złotych, sułtanek) 250 g orzech(...)czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (około 15 minut). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Zachęcamy do zapoznania się ze świąteczną ofertą naszego sklepu oraz przepisami na inne świąteczne wypieki
cucinarePyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół. 300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego płaska łyżeczka soli 170 ml ciepłego mleka 70 gram rozpuszczonego masła zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki(...)miała inny smak ziół. Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut. Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym
AZgotuj!oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury, nie eksperymentuję za bardzo ze smakiem, bo potrawy świąteczne mają to do siebie, że ich smak pamiętamy z dzieciństwa i przez szereg lat nic w tej kwestii się nie zmieniało. Przynajmniej w moim rodzinnym domu tak było(...)przepis jest chyba najcenniejszy ze wszystkich, bo za każdym razem gdy przyrządzam ciasto na pierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej
Rozpustne gotowanieKilka dni temu portal Prozdrowie.pl zaproponował mi udział w Świątecznym projekcie Kulinarnym. Bardzo mnie to ucieszyło, że mój blog został zauważony. Poczułam się doceniona i zaszczycona iż będę mogła zaprezentować wybrane przez siebie potrawy świąteczne wśród wielu innych utytułowanych blogerek. Czasu nie było zbyt dużo na przygotowania, a chciałam, żeby to było coś nowego specjalnie przygotowanego na tę okazję(...)było więc co kombinować, tylko trzeba było postawić na tradycję. Wybór padł na śledzia w sosie jogurtowym i świąteczny schab ze śliwkami. Oba moje przepisy jak też pozostałych osób można znaleźć na stronie portalu Prozdrowie. Dodatkowo każdy opatrzony jest komentarzem dietetyka, co może pomóc w wybraniu potrawy. Są tam nie tylko wytrawne propozycje, ale również słodkości. Zachęcam także do odwiedzenia
Wiem co jemDziś rozpoczynam publikację świątecznych przepisów przygotowanych we współpracy z ZT „Kruszwica”, producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów(...)pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . S erdecznie zapraszam do lektury. Czytaj więcej
Wiem co jemWiem wiem, Święta Wielkiejnocy już dawno za nami, a ja tutaj dalej ze świątecznymi przepisami...Ale tak to jest kiedy nie ma się wystarczająco czasu na bloga. Mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia :) Gdy tylko uporam się ze świątecznymi przepisami (mam ich chyba jeszcze 2-3 do publikacji) od razu przejdę do bardziej "codziennych" przepisów :) Co do ciasteczek - wpadłam(...)czekoladowych jajeczek. Pomysł prosty i od serca, a sprawiał tyle radości! Jeszcze więcej radości sprawiało dla mnie dekorowanie ciastek! Przez ten czas czułam dosłownie jak dziecko :) Super "zabawa". W świątecznym amoku bardzo mnie to zrelaksowało :) Udało mi się też namówić do tego Tatę i pomalował kilka ciastek :) Ciasteczka są bardzo smaczne - słodkie, maślane i kruche. Poza okresem Wielkanocnym możecie również
chili & sugarZapomniane ozdoby świąteczne Część IV, ostatnia Diduch Diduch, czyli dziad. Tak nazywali nasi przodkowie ostatni zerżnięty z pola snop zboża. Ustawiano go w kącie izby na Boże Narodzenie oraz w czasach przedchrześcijańskich na obrzęd święta godowego - Szczodrych Godów, czyli w dzień Narodzin Słońca i przesilenia zimowego, 21 grudnia. W tradycji tak pogańskiej, jak chrześcijańskiej, przystrajany był wstążkami, czy też orzechami(...)jedną różnicą - u pogan Diduch, był również symbolem goszczących na wieczerzy wszystkich zmarłych przodków. Dziś wiadomym jest, że w pośpiechu, miejskim życiu nie udałoby się dostać takiej ozdoby świątecznej. Wierzę jednak, że tradycja nie umiera i na wsiach do tej pory, w ten świąteczny czas, Diduch gości w wielu domach. /zdj. internet/ Sczodre Gody, Rodzimowierczy związek wyznaniowy Rodzimy Kościół Polski
Kuchenna Kontrrewolucyajest mi bardzo bliski :) Dlatego odkurzyłam stare podręczniki i notatki w poszukiwaniu czegoś ciekawszego niż kolejny przepis na jajka faszerowane czy babkę :P To co znalazło się na moim świątecznym stole ujrzycie na blogu dopiero po świętach, gdyż nie mam zwyczaju z wyprzedzeniem przygotowywać świątecznych potraw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)której podstawowym składnikiem było jajko. A jak to było w przypadku Polski? Po przyjęciu chrześcijaństwa przez Polskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie jaj w okresie Wielkanocy, ale pod warunkiem, że jajka zostaną najpierw poświęcone w kościele. Z czasem uznano
My simple kitchenBędąc w dalszym kręgu świątecznych przepisów zapraszam Was dzisiaj na zupę grzybową. Co dom, to inna tradycja świąteczna, także ta tycząca się przyrządzania określonych potraw. Zazwyczaj na świątecznym stole królują takie zupy jak barszcz z uszkami, zupa rybna czy właśnie zupa grzybowa. Ta ostatnia pojawia się u mnie w czasie Wigilii. A u Was jakie zupy wiodą prym? :) Zatem - dzisiaj
My simple kitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta przeważnie … Przeczytaj cały artykuł Post Pierniczki świąteczne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersobą zdrowe, dietetyczne i niskokaloryczne ciasto! (szczegóły artykułu tutaj!) 3. Majonez: Zrób go samodzielnie w domu korzystając z mojego łatwego przepisu na Majonez Light! (przepis poniżej) 4. Świąteczna Sałatka Light! (szczegóły wkrótce!) 5. Zamień smażone mięso na dietetyczne duszone!! (szczegóły wkrótce!) 6. Odejdź od świątecznego stołu i idź na spacer! A na kolację(...)Ogranicz... alkohol!! (szczegóły wkrótce!) Część II: Majonez Light Majonez może nie jest produktem dietetycznym, ale wystarczy wykorzystać mój przepis, aby bez wyrzutów sumienia dodać majonez do świątecznej sałatki! Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej. I pamiętaj: P rzed dodaniem do sałatki wymieszaj majonez
IzaGotujenadchodzących świętach Bożego Narodzenia, ale handlowcy już pamiętają i nie dadzą nam o tym zapomnieć. A i my powinniśmy zacząć już o nich myśleć. Lidl zaprezentował właśnie nową świąteczną ofertę. Mieliśmy okazję spróbować win na degustacji, która odbyła się w restauracji Tamka 43. Był to kolejny przystanek w podróży po świecie win francuskich. Zaprezentowano nam ponad 20 etykiet(...)Grand Cru Schoenenbourg 2011 , 34,99 zł. SCVB Alsace Gewurztraminer Grand Cru Marckrain 2011, 34,99 zł. Lub słodkie Château La Rivière Sauternes 2010 , 49,99 zł idealne do świątecznych deserów lub do sączenia pod choinką. Z win czerwonych na wyróżnienie zasługują w zdecydowanie atrakcyjnych cenach: Château Le Haut de Miaille Bordeaux Cuvée Vieilles Vignes
królestwo garówCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} O dobór win do ciast na świątecznym stole poprosiłam Gabriela Kurczewskiego z Blisko Tokaju - bloga roku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie(...)Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem na świątecznym stole. Godnym towarzyszem bogatego piernika jest w pełni dojrzałe 5- lub 6-puttonowe Aszu, król win deserowych. Proponuję poszukiwać roczników 1999-2004, choć młodsze roczniki też dobrze się sprawdzą. Skoncentrowane
królestwo garówKażda rodzina, każdy dom ma swoje tradycyjne świąteczne menu, które bardzo często jedynie z drobnymi zmianami króluje na świątecznym stole rok-rocznie przez wiele lat. Z jednej strony bardzo dobrze. Pewne smaki zaczynamy kojarzyć i utożsamiać z tymi krótkimi, ulotnymi chwilami rodzinnymi. Poza tym w przedświątecznej gonitwie obowiązków kuchenne eksperymenty nie zawsze wychodzą. Dla podtrzymania świątecznego nastroju przedstawiam kolaż kultowych
Kuchnia po mojemu