Dzisiaj niedzielnie, świątecznie, wykwintnie. Zapraszam na pyszności z truskawkami. 125 mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła 2 jajka 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka Piekarnik rozgrzać do 170 C. Suche składniki ) mąkę, cukier, sodę, proszek) wrzucić do miski. Dodać masło i jaka, miksować ok. minuty. Dodać ekstrakt
Humanistka w kuchniZbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom. CIASTO 0,5 kg mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody
Kuchenne aromatywszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne. Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto
Kuchenne aromatyŚwiątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka
Kuchenne aromatyCiasteczka te Kochani stały się u mnie obowiązkową (zaraz po piernikach) słodką świąteczną przekąską. Są proste i smaczne, uwielbiam je za ten ich orzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło
Kuchenne aromatyBlueberry Corner by "jagodzianka" Od pewnego czasu zaczęłam tworzyć nalewki i likiery. Cieszą mnie zwłaszcza jesienią i zimą, gdy słota lub mróz trzymają zbyt … Przeczytaj cały artykuł Post Świąteczna nalewka z jeżyn pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Szybka, smaczna potrawa i soczyste kawałki kurczaka. Doskonale nadaje się na codzienny lub świąteczny obiad. Udka bez skóry i kości … Przeczytaj cały artykuł Post Nadziewane udka kurczaka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" W tym roku robię nalewkę za nalewką. Zrobiłam ich już tak dużo, że chyba zrobię z nich prezenty świąteczne. Gdy … Przeczytaj cały artykuł Post Nalewka z kukułek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Delikatne, smaczne i wytworne danie. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole czy uroczystej kolacji. Przepis dostałam jakiś czas temu od … Przeczytaj cały artykuł Post Kacze nogi pieczone z jabłkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Mazurek jest najbardziej rozpoznawalnym, wielkanocnym ciastem. Może być domową zabawą dla rodziców i dzieci oraz wspaniałym dodatkiem na świąteczny stół. … Przeczytaj cały artykuł Post Mazurek marcepanowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Pieczony boczek zawsze jest w moim świątecznym menu. To smaczna i łatwa do przygotowania wędlina. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczony boczek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól, pieprz, papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy
Plate of Joyjest sięgnięcie po ciepły szlafrok. Zaczął się grudzień, czas w którym nasze myśli głównie skierowane są na zbliżające się święta. Czas, aby pomyśleć co mogłoby znaleźć się na naszym świątecznym stole i dziś właśnie mamy dla Was idealną propozycję. Piękny i okazały pieczony udziec jagnięcy z kością! Wygląda i smakuje wyśmienicie! Z pewnością nie jest czymś co ląduje na stole
Plate of Joypowinniśmy poprawiać sobie nastroju czymś dobrym i kalorycznych, co zrekompensuje nam brak słońca i zimno?! Już samo przygotowywanie migdałów, zanurzanie ich w cynamonowym karmelu sprawia, że przenosimy się w świąteczny klimat, a aromat przypraw otula nas jak ciepły koc. Czy jest coś lepszego niż przygotowanie miseczki cudownie smakowitego sosu karmelowego, błyszczącego masłem i kremowego od śmietanki? Jest! Połączenie tego wszystkiego
Plate of Joyrobić zapasy tych produktów w MAKRO :) Dodatkowo zachęcamy do odwiedzenia strony MAKRO gdzie znajdziecie wiele inspiracji i przepisów! Jest całe trzydaniowe menu z czekoladą w tle ( KLIK ) i cudny świąteczny deser - gwiazda z musu czekoladowego ( KLIK ). Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu. Składniki
Plate of Joy