pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno
JedzeniomaniaŚwięta Wielkanocne dopiero co za nami a ja wspominam święta Bożego Narodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki
paapilotkaaPrzedstawiam 3BIT-a w wydaniu bardziej eleganckim, świątecznym nawet można by było powiedzieć. ;) W moje ręce ostatnio wpadła włoska śmietana Bravo, do kupienia TUTAJ . Jest to niezawodna śmietana, dla tych, których choć raz zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią
MamaOskarkaŚwiąteczny żurek prezentuje się bardzo wykwintnie w miseczkach z chleba. Jest jeszcze czas, aby pokusić się o ich własnoręczne upieczenie. Zachwyt gwarantowany. :) Potrzebujemy: 1 kg mąki (ja dałam pół na pół żytniej z pszenną) pół łyżeczki soli 30 g cukru 50 g drożdży świeżych 600 ml ciepłego mleka Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy
MamaOskarkaCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie
królestwo garówwinach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi
królestwo garówprawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garówstara celtycka tradycja, wynikająca z wiary życia po śmierci i wędrówki duchów, którą do Ameryki, w XIX wieku przywieźli imigranci z Irlandii. Przytoczę fragment z książki „Polskie tradycje świąteczne” Pani Hanny Szymanderskiej. „ W kalendarzu Celtów 31 października był ostatnim dniem roku. Święto to – All Hallow E'en – symbolizowało schyłek cyklu płodności; ziemia przygotowywała się do nadejścia zimy. Był to dzień
królestwo garówokazji World Pasta Day także w mojej kuchni zagościł makaron. Tym razem w zupełnie nowej odsłonie. Aby z tej okazji menu było choć trochę świąteczne postanowiłam przygotować coś czego wcześniej nie robiłam - cannelloni. Żeby było jeszcze ciekawiej zdecydowałam się na wydanie odmienne od tego najbardziej znanego - tradycyjnego cannelloni w sosie pomidorowym. Odkąd w moje imieniny Mąż zabrał mnie na przepysznego
Kuchnia po mojemuszok bo kluski łyżką kładzione towarzyszą nam odkąd się znamy ;) W związku z tymi zmianami w światopoglądzie kulinarnym, nie mogło zabraknąć pyz na naszym stole również w ten świąteczny weekend. To właśnie Mąż zainspirował mnie do przyrządzenia ich w rozmiarze XXL. Dla mnie bomba bo lepienie klusków nie należy do moich ulubionych zajęć, a im większe kluski tym mniej lepienia
Kuchnia po mojemugodzinkę. Wędlinka gotowa po wystygnięciu. Jest pyszna. Delikatnie pikantna dzięki musztardzie, z aromatycznym posmakiem ziół. Doskonale urozmaica nasze zwykłe, codzienne kanapki. Jest tak pyszny, że spokojnie nada się na świąteczny stół. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i przygotować więcej marynaty. Polecam wypróbować póki czasu do świąt dużo
Kuchnia po mojemukonserwantów na śniadaniowe kanapki. Przy okazji wypróbowałam czy wymyślona niedawno musztardowa marynata będzie pasować również do indyka - jednego z najzdrowszych gatunków mięs. Wynik testu pozytywny. Kolejne mięsko na świąteczną wędlinkę godne polecenia. Polędwiczka indycza jest dużo bardziej delikatna, miękka i krucha, więc jeśli macie pod swoją opieką małe paszcze z delikatnymi ząbkami lub te starsze i bezzębne ;) to pierś
Kuchnia po mojemuciężkiej orce fizycznej to wychodzi właśnie taki gorzki obrazek ;) Na tak negatywny wydźwięk tegorocznych świąt ma także wpływ wirus żołądkowy, który przewalił się przez ów dom w okresie świątecznym. Ja zaliczyłam go na trzy dni przed Wigilią po wysprzątaniu całej chałupy, a w trakcie mega - gotowania. Ostatnia zaliczyła go 16-miesięczna Emilka w pierwszy dzień świąt... Także tak... tegoroczne Święta
Kuchnia po mojemuJako, że świąteczna refleksja wypadła bardziej gorzko niż słodko trzeba to nadrobić słodkim przepisem. Przedstawiam przepis na czekoladowe ciasto, które do tej pory było domeną tylko mojej Mamy. Podczas wołomińskiej ekspedycji opiekuńczej udało mi się skutecznie przyswoić tę recepturę. Wydawało mi się, że tak pyszne ciasto musi być trudne do zrobienia. Myliłam się - jest proste i nie wymaga wielkich zakupów
Kuchnia po mojemuŚwięta za nami. Obfite kapuściano-grzybowe posiłki zakąszane śledzikiem na szczęście również. Czas przygotować się na Sylwestra. Trzeba wziąć się w garść by jakoś upchnąć osobisty, świąteczny nadbagaż w wymarzoną kreację. Warto zrezygnować z tradycyjnej kolacji z pieczywem w roli głównej na rzecz lekkiej sałatki, która dostarczy nam zarówno odpowiednich wartości odżywczych jak i bogatych doznań smakowych. Oto prosta propozycja
Kuchnia po mojemu