Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać
Tradycyjna KuchniaCoś rozgrzewającego na chłodne, świąteczne wieczory:) Składniki: 50 ziarenek kawy 1 szklanka wody 1 szklanka miodu 1 l spirytusu 1 cukier waniliowy Wykonanie: Całe ziarna kawy oraz cukier waniliowy zalać spirytusem i odstawić na 10 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Zagotować wodę z miodem, wystudzić, wymieszać z odstanym spirytusem i dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchniacudne, kruche ciasteczka kojarzą mi się ze świętami. Często gościły u nas na rodzinnym stole. Nie bez znaczenia ma kształt tych słodkości- świąteczna, noworoczna wróżba na szczęśliwy nadchodzący rok! Składniki: 40 dag mąki 1 margaryna 1 łyżka śmietany 15 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Cukier puder do posypki Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka dokładnie wymieszać i wyrobić
Tradycyjna KuchniaSernik w wydaniu świątecznym :) z nutką aromatycznych pomarańczy Składniki na serowiec: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 jaja 4 żółtka 10 dag skórki z pomarańczy 1 aromat pomarańczowy 1 kisiel pomarańczowy Składniki na ciasto: 30 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo
Tradycyjna Kuchniaprzez blog Tysia gotuje , bardzo dziękuję!;) za każdym razem to dla mnie miła niespodzianka oraz szczególne wyróżnienie;) Moje ODPOWIEDZI: 1) Kwaśne, słodkie czy słone? zdecydowanie słodkie! ;) 2) Twoja ulubiona świąteczna potrawa? chyba makiełki, choć pewnie znalazłoby się jeszcze coś innego ;) 3) Twój ulubiony zestaw śniadaniowy? placuszki ! ;) 4) Od kiedy prowadzisz Blog-a? od maja 11.05.2012 5) Ile czasu dziennie poświęcasz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlepszego do popołudniowej kawy niż te ciasto! cudowny odpoczynek po świątecznych porządkach, właśnie doświadczam tej przyjemności! ;) owoce suszone same w sobie mają trochę kalorii, ale przepis, który Wam podaję jest przede wszystkim zdrowy! ;) długo się zastanawiałam nad składnikami i już odliczałam dni kiedy w końcu je zrobię, w pełni spełniło moje oczekiwania! ;) Składniki: 3 jajka 1 szklanka płatków
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDopiero wczoraj wieczorem (koło 23) uzmysłowiłam sobie jak dawno nie dałam nowego przepisu! to dlatego, że zaraz po przyjeździe zostałam wciągnięta w przygotowania świąteczne, dlatego dziś obiecałam sobie, że jak tylko wstanę i zacznę widzieć na oczy pochwalę się wam wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpotrawa nie ma sobie równych na świątecznym stole (przynajmniej dla mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3 Składniki (1 porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciągle byłam poza domem, długi spacer przy tak słonecznej pogodzie jest genialny! ;) a na koniec runda po galerii handlowej, niestety zakupy nieowocne, ale tak było fajnie;) byłam pod wrażeniem świątecznej (wielkanocnej) ekspozycji, którą tam przygotowali (na dole możecie zobaczyć parę zdjęć:)) Składniki (1 porcja): pierś z kurczaka 250g warzyw na patelnię po włosku (dostępne w Biedronce, do paczki dodane
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkonkursu jestem ja (Zdrowo i Dietetycznie. Moja rzeczywistość.) wraz ze sklepem BadaPak, który jest sponsorem tych cudownych nagród 3) zadanie konkursowe polega na podaniu wymyślonego przez siebie przepisu na świąteczny wypiek, ale w wersji zdrowej i dietetycznej , do którego wykorzystalibyście ksylitol firmy BadaPak.pl Zgłoszenie należy umieścić w koment arzu pod tym postem, wraz z imieniem, nazwiskiem oraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWszystko się sypie. Świąteczny nastrój prysł. Składniki (1-2 porcje): opakowanie naturalnego tofu firmy Polsoja marynata: łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm , sól morska, pieprz ziołowy, papryka czerwona słodka i ostra, zioła prowansalskie 0,5 puszki kukurydzy 1-2 pomidory 1-2 garści mieszanki sałat sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm + 1 łyżeczka octu balsamicznego + 1 łyżeczka musztardy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćroku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi się w głowę i postanowiłam coś stworzyć. Szukałam i szukałam inspiracji i znalazłam! TUTAJ oto. Spód wyszedł idealny jak na mazurka przystało twardy jak kamień :D pyszny!. Nad kremem długo myślałam i stworzyłam swoją wersję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Suszone śliwki wpływają na przyspieszenie metabolizmu, pomagają oczyszczać jelita, poprawiają trawienie oraz zapobiegaja nadmiernemu wchłanianiu cukrów i cholesterolu. Czyli jedzcie mufinki na zdrowie ! The post Świąteczne muffinki – w rolach głównych olej rzepakowy, płatki owsiane i śliwki appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiaprzygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną wodę i obgotowujemy 7 min. Wyciągamy do obeschnięcia i zamrażamy. The post Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiabiesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany, dobrze doprawiony i wypieczony boczek znikał ze stołu szybko i bez śladu. To jedna z najlepszych świątecznych wędlin. Doskonała na chlebie i jako samodzielna przekąska. Składniki: Boczek oliwa 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej dratwa 3 łyżki majeranku
Kulinarna Patilogia