świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:331/611)

Tymbaliki z indyka i żurawiny 141

zrobieniem tych tymbalików zbierałam się dość długo. Ale jako że akurat idą święta to jest to idealna przystawka na świąteczny obiad. Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Czerwień żurawiny idealnie komponuje się z blaskiem choinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
Pomarańczowo-korzenny mus 129

korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta. Składniki 1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 duża pomarańcza 5 goździków 35 dag cukru żelującego 3:1 sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Z pomarańczy wyciskamy

Wanilia i Kardamon
Nowalijkowy koktajl 160

świątecznym obżarstwie czas na coś lekkiego. Warzywny koktajl z nowalijkami na jogurcie -wiosenna bomba witaminowa, dzięki niemu organizm wzmacnia się po zimowym spadku odporności, pycha! Składniki: 1/2 litra naturalnego jogurtu 1 pęczek rzodkiewek 5 liści sałaty lodowej 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 50 g kiełków rzodkiewki do posypania plasterki

Wanilia i Kardamon
Rolada ze szpinakiem i wędzonym łososiem 152

Szybko, łatwo i smacznie :)  Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :) Składniki: Łosoś wędzony - 200g - 250g opakowanie mrożonego szpinaku - 450g 2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie) 3-4 ząbki czosnku 50g masła 4 jajka sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony

ChilliJemy
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 142

Grudzień! Mój ulubiony, zagoniony miesiąc w roku :) Uwielbiam przygotowania do świąt, zapachy, miłą i czasem nerwową atmosferę. I uwielbiam wigilijne i świąteczne gotowanie :) A uszka sa według mojej Kochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki:    ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody

ChilliJemy
Jajeczne Nadziane Faszerowane 168

stół świąteczny, kiedy przyjdą goście lub po prostu jako śniadanko :) Jak już zapewne wiecie nie jadam majonezu. Z własnej woli za nim nie przepadam, także moja wersja jajeczna jest ze śmietaną, ale dla lubujących się w smaku majonezu proponuje ją po prostu zastąpić :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo pół papryki 3 plasterki szynki natka pietruszki pół cebuli łyżka śmietany

ChilliJemy
Żurek wielkanocny 187

Zniknął tak szybko, że nie zdążyłam nawet zrobić mu dobrego zdjęcia... Tylu pochwał pod adresem mojego żurku jeszcze nie słyszałam, tak więc chyba tegoroczna świąteczna zupa była wyjątkowo udana i mogę spokojnie podzielić się przepisem. 1kg mięsnych kości wieprzowych 1/2kg wędzonych żeberek lub boczku 1/2l zakwasu 1kg białej kiełbasy 4-5 ząbków czosnku 2 marchwie, pietruszka (korzeń i nać), kawałek

Kuchenna Kontrrewolucya
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 157

Kolejna "świąteczna" potrawa, która u nas ostatnio za moją sprawą nieco spowszedniała... Czuję się winna, ale jakże ich nie kochać? Jeszcze tak łatwo, szybko i przyjemnie się je robi... CIASTO: 300g mąki pszennej 90ml letniej wody 20g świeżych drożdży pół łyżeczki soli i cukru łyżeczka czystej wódki FARSZ: 200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów

Kuchenna Kontrrewolucya
Paczka dla polskiego kombatanta na kresach - Boże Narodzenie 2013 96

drodzy! Każdego roku, w każdym właściwie supermarkecie, przed świętami pojawiają się wolontariusze wspierający świąteczne zbiórki żywności. Jeśli kiedykolwiek dorzuciliście swoją "cegiełkę" do takiego koszyka, jeśli nieobce jest Wam poczucie patriotyzmu i pamięć o ludziach walczących "za wolność Waszą i naszą" - wspomóżcie doroczną akcję Stowarzyszenia Odra-Niemen. PAMIĘTAJMY O KRESOWYCH BOHATERACH! Linki: http://www.odraniemen.org/projekt/paczka-dla-polskiego-kombatanta-na-kresach https://www.facebook.com/OdraNiemen?fref=ts

Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos nad bigosami 139

Polska kuchnia tradycyjna zawsze była i będzie przeze mnie uwielbiana, stąd też za każdym razem, gdy przygotowuję świąteczny bigos, czy rosół wiem, że nie ma opcji, by gościom nie smakował. Sprawdzone przepisy podpatrzone u babci i mamy zawsze się sprawdzają..., ale ja również zawsze dodaję coś od siebie, by było jeszcze lepiej. I za każdym razem jestem niesamowicie dumna

Kuchenna Kontrrewolucya
Zakwas na barszcz 162

prawdziwego barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków  3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska

Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 226

Najlepsze, mięciutkie i słodkie - świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część III - Światy 154

Zapomniane ozdoby świąteczne Część III Światy "Światy", to własnoręcznie wykonywany, w najprostszych słowach - przodek dzisiejszych bombek. Rozpowszechnione zostały na początku XIX wieku, a zawieszano je ówcześnie na podłaźniczkach. Tworzenie tych misternych dekoracji polegało na wycinaniu ornamentów z opłatka i sklejaniu ich w kulę, zazwyczaj po prostu za pomocą śliny. Nasi dziadowie wierzyli, że tak, jak i pająki, te właśnie ozdoby

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 198

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić

Kuchenna Kontrrewolucya
Śledzie w kolorowym pieprzu i pomidorach 152

świąt bez ryby. Dla mnie jednak ryba świąteczna to nie tylko karp (za którym właściwie nie przepadam), ale i właśnie śledzie, bez których nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi  1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania