Jakiś czas temu dostałam od Diamant paczkę świąteczną, a w niej kilka nowości :-) Jedną z nich jest syrop trzcinowy złocisty, który w moim odczuciu jest wręcz fantastyczny! Możecie go z powodzeniem dodawać do ciast, deserów, kawy... do czego tylko zapragniecie :-) Ja ostatnio polałam nim placki z jabłkami i smakowały obłędnie... Polecam Wam i syrop i taką właśnie wersję placków
Czary - gary w kuchnijuż nasze zadanie, tzn. zamawiamy je :-) mmm... już się nie mogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta
Czary - gary w kuchnikażdą okazję! Torcik bezowy znakomicie sprawdzi się przy rodzinnych uroczystościach, jak i na kameralnych przyjacielskich spotkaniach. Idealny poprawiacz nastroju i rozwiązywacz problemów. Prezentowany egzemplarz zyskał uznanie na rodzinnym spotkaniu świątecznym. Dzięki niemu łatwo uniknąć sprzeczek w gronie najbliższych, bo każdemu poziom serotoniny podnosi się na sam jego widok. A jak wiadomo, jak człowiek szczęśliwy, to i milszy dla siebie nawzajem
Karczma HonoriettyWielkanoc nie wyobrażam sobie, żeby na naszym polsko-włoskim świątecznym stole nie było mazurka. Cala rodzina zajada si ę bardziej moim mazurkiem niż włoską colomba, co jest dla mnie wielkim komplementem. M ó j mazurek przypomina tart ę z kruchego ciasta, pokryt ą powidłami i bakaliami. W smaku jest wyśmienity
La grande e la piccola cuocawyglądające ciasta i desery. Ciasto które zaraz Wam przedstawię upiekłam także z myślą o konkursie PIECZ... OT TAK...PROSTO Z SERCA.... Jednak ciasto przede wszystkim powstało dla moich świątecznych gości. Chciałam ich czymś zaskoczyć dodając do naszej polskiej tradycji trochę nowoczesności i też trochę tradycji z innych krajów, która nie wszystkim się podoba szczególnie osobom starszym - jednak moi goście
Radość kipiąca uśmiechem.Pachnąca, cytrynowa, tradycyjna babka wielkanocna, urozmaicona aromatyczną herbatą matcha. Co prawda w tym roku wszystkie wypieki świąteczne miały być bez glutenu, ale w ostatniej chwili przypomniałam sobie o babce za którą wszyscy przepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy
Mienta blogPrzepis nieco świąteczny, dodany z opóźnieniem, ale przecież na ekspresowe wypieki zawsze znajdzie się odrobina czasu ;) To mój udany eksperyment, wprawdzie dopiero za drugim razem, ale jednak. Za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków
Ze smakiem i z pasjąnasi goście i my delektowaliśmy się podczas wielkanocnego obiadu był pieczony Boczek faszerowany mięsem mielonym , który został podany na ciepło z sosem pieczeniowym . Gdy nie macie pomysłu, jak urozmaicić świąteczne menu, albo chcecie przygotować domową wędlinę, to my polecamy ten przepis, zaznaczam, że jest to potrawa dla miłośników mięsa, dla mięsnych smakoszy, szczególnie tych tłustych, gdyż boczek sam w sobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasem dzisiaj przy tej strasznej pogodzie zupa dyniowa jak znalazł. Aromatyczna i lekko ostra, przy tym pożywna. Zupa dyniowa to fajna zupa na detox . Przydała się po świątecznym obżarstwie. Zupa dyniowa Składniki: 200 g ugotowanej dyni lub upieczonej, puree 500 ml kokosowego mleka, 17,5% 2 łyżki kokosowego oleju 1 czerwone chili 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 3 łyżki
codojedzeniaTweetnij Kanapki jajeczne? Miało być tu jajecznie i świątecznie już jakiś czas temu, ale miałam lekki poślizg. Dlatego dopiero dzisiaj sporo po Wielkanocy, pomysł na pyszne i błyskawiczne kanapki z jajkiem. Porcja na rodzinne śniadanie dla 4 osób. Potrzebne nam będą: 4 jajka, 1 łyżka drobno poszatkowanej bazylii, 1 łyżka drobno poszatkowanego szczypiorku, 300 g sera ricotta, 4 kromki chleba
MODA NA BIOKochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe. Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem! Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe! Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi dość
Z Kuchni Do KuchniLiczba zwolenników ciągle rośnie, bo mięso i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne. Filet z indyka faszerowany suszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko. Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto, które upiekłam dziś rano. Pierwszy raz robiłam je tydzień temu, na uroczystość rodzinną (stąd też zdjęcia), ale smakowało nam tak bardzo, że konieczna była powtórka. Polecam na świąteczne dni. Składniki: Biszkopt: • ¾ szklanki oleju • ½ szklanki wody • 1 szklanka cukru • 3 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki pszennej • 5 jajek • 1 łyżka (!) proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • ½ szklanki cukru Masa
W mojej kuchnipewnym momencie okazało się, że jest nam nie po drodze. Chciałam robić coś innego, a jednocześnie nie rezygnować z kuchni, ale wyłącznie na swoich zasadach. W czasie przerwy świątecznej (w 2009! roku) Dario powiedział: - A może zaczniesz pisać bloga? Spojrzałam na niego i zapytałam: - A co to jest blog? Nie miałam żadnego pojęcia o platformach blogowych, o samym blogowaniu. Dario
W mojej kuchnimnie zniknęły w błyskawicznym tempie. Danie jest proste i szybkie, ale naprawdę świetnie smakuje. Nadaje się nie tylko na zwyczajny obiad, doskonale sprawdzi się także w roli głównej na świątecznym stole. Polecam. Składniki: • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego od szynki • 50 dag borowików mrożonych lub świeżych (zastąpiłam pieczarkami) • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • 1 średnia cebula • przyprawy: sól, pieprz
W mojej kuchni