Grypa w moim otoczeniu rozszalała się na dobre. Pokrzyżowała rodzinne spotkania świąteczne, a wielu znajomym nie pozwoliła w pełni cieszyć się pierwszymi chwilami słońca. „Dzięki” obniżonej na przełomie zimy i wiosny odporności łatwo ją złapać, dość ciężko się ją przechodzi i długo się po niej dochodzi do siebie. Chorował już mój mąż, chorowała córka – tylko mnie jakoś
PatchworkDziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down
karmelowyBędąc w ferworze przygotowań świątecznych wpadłam w amok tworzenia nowych dań i smaków. Jak zwykle zapomniałam kupić wszystkie potrzebne składniki i musiałam improwizować z tych, które pozostały w lodówce. Sos do sałatki warstwowej to totalna wariacja kulinarna. Mam nadzieję, że … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypopularności tarty na świecie przepis zaczął być interpretowany nieco bardziej dowolnie. Moja wersja zawiera gruszki z zalewy winnej (i jedną świeżą) i niesie ze sobą jeszcze nieco tego grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto
zadanie-gotowaniepierwszy został opublikowany w 1940 roku. Zapiekanka ma bardzo przyjemną aksamitno-śmietankową konsystencję i zaskakująco bogaty smak, jak na tak skromną ilość składników. Pokusa Janssona najczęściej serwowana jest na świąteczny, bożonarodzeniowy stół, lecz z pewnością można ją jeść cały rok - nie tylko zimą. W wielu przepisach jako rybny składnik podawane są anchois, jednak podobno wynika to ze złego tłumaczenia. Fileciki
zadanie-gotowanieobowiązkowo coś "zielonego" :) Szaszłyki i frytki powędrowały razem do piekarnika. Po około trzydziestu minutach wyjęłam mięso i jeszcze chwilę zapiekałam bataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :) Składniki: filet z piersi kurczaka ulubione przyprawy
zadanie-gotowanieŚwięta mają to do siebie, że mijają nie wiadomo kiedy. Po tym błogim lenistwie, świątecznym obżarstwie mamy ochotę na coś lekkiego. Ta sałatka z soczewicą i cieciorką jest lekka i sycąca. Spróbujcie sami Składniki: 1 puszka gotowanej na parze soczewicy 1 puszka gotowanej na parze cieciorki kilka pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1 ogórek wąż 3 łyżki oliwy
Z Majeczką w kuchniTort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :) Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania
Smakołyki Asijeszcze jedną babkę. Mam bowiem pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp duża cebula marchew fasola czerwona konserwowa sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano Przygotowanie Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą
e-PrzepisyKulinarneZapewne macie już dość słodkości po świątecznej rozpuście. Ja z pewnością, więc od dziś wracam do swojego zdrowszego i lżejszego jedzenia. Jednak tymczasem na blogu mam dla Was propozycję na naleśniki, które wybraliście w akcji Gotowanie za Głosowanie. Możecie je spokojnie zrobić na leniwe niedzielne śniadanie. Gwarantuję, że jeden z pewnością zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień. Brak
Fabryka pomysłówwyglądają jak jajka faszerowane, a to kruche ciasteczka jajeczka. Nie ukrywam – jest przy nich trochę pracy, ale zapewniam, że dla takiego efektu warto! U mnie trafiły też do świątecznego koszyczka. Składniki: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru kilka kropel aromatu cytrynowego konfitura brzoskwiniowa kilka łyżeczek
Pasja SmakuBaby ... mazurki .... serniki ..... makowce .... Już wszystkie wypieki gotowe . Już czas by świętowanie rozpocząć . Na ten świąteczny czas przyjmijcie ode mnie życzenia Niech te dni upłyną Wam w radosnej , rodzinnej atmosferze. Niech wiosna zapuka do waszych drzwi i opromieni słonecznym światłem. Cieszcie się chwilą , spokojem . Delektujcie się ciszą ,zapachem żonkili , śpiewem ptaków i smakiem kajmaku w mazurku :) WESOŁEGO
Malinowa Kawiarenkaczyli cud miód świąteczny makowiec Wesołego Alleluja! Przepis na makowiec posiadamy w rodzinie juz od dawna... Jednak w wersji bezglutenowo, bezjajeczno i bezlaktozowej powstal na nowo :) Podobnie jak moja rodzina, nie potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki
Lajtkraft food intoleranceIdealne śniadanie nie tylko po świątecznym obżarstwie. Szybkie i mega smaczne. Składniki: słodka bułka drożdżowa 2 jajka pół szklanki napoju ryżowego oryginalnego Alpro 2 łyżeczki cukru brązowego, odrobina cynamonu olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z napojem Alpro, cukrem i cynamonem. Słodką bułkę kroimy w plastry, moczymy w przygotowanej mieszaninie i smażymy
Malinowe Pocałunki