pytania (tak jak ja) odpowiadacie zdecydowane „tak”, to na pewno skusicie się na pyszne miodowe placuszki o smaku piernika. Wspaniała śniadaniowa propozycja, która mi osobiście przypomina cudowne świąteczne smaki. Spróbujcie. Do przygotowania placuszków użyłam gęstego miodu spadziowego z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja. Miodowe placuszki o smaku piernika – przepis własny Miodowe placuszki o smaku piernika
Słodkie okruszkiSkłamałam. Miało być po kolei, a tymczasem zachciało mi się wstawić przepis jeszcze bardziej zaległy. Chociaż obiecywałam, że świątecznych przepisów nie będzie to ostatnio natknęłam się na zdjęcia pieczonej kiełbasy na tegoroczną Wielkanoc. I tak pięknie wyglądała, że stwierdziłam, że nie warto czekać z przepisem na przyszły rok. Zdjęcia się zapodzieją, a kiełbasę może upieczemy jeszcze inaczej. Poza
Kuchnia po mojemuniemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze w klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki
Rozpustne gotowaniePieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. Składniki na formę do babki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku
Smakowite DaniaPomarańcze, kiedyś towar deficytowy. Moi rodzice musieli się nieźle nagimnastykować żeby zdobyć kilka sztuk na świąteczny stół, ależ jak dzięki temu smakowały. Teraz idziemy do pierwszego lepszego sklepu, wybieramy pomarańcze jakie chcemy, i mało kto zastanawia się skąd ta pomarańcza się wzięła. "...Trudno w to uwierzyć, ale ani starożytni Grecy, ani Rzymianie podobno nie znali pomarańcz! Spotka się twierdzenie
Farmażonytylko zaakceptujemy fakt, że skórka kiełbasy będzie z jelit wieprzowych… to białą kiełbasę drobiową możemy wykonać w domu, przy niewielkim nakładzie pracy. Domowa, biała z indyka zagości na moim świątecznym stole.Cały proces jak już wspomniałem nie jest trudny, musimy się tylko zaopatrzyć w jelita wieprzowe, które będą stanowić osłonkę dla zawartości kiełbasy podczas, gdy będzie poddana obróbce termicznej
Markowy smakłyżki mleka. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 180 C i pieczemy baranka do zazłocenia. A potem przekładamy baranka na deskę i podajemy do świątecznego śniadania, odrywamy kuleczki i jemy. Smacznego ! Baranek wielkanocny
Kuchnia na wzgórzuwartościowy w witaminy i minerały. Masa kajmakowa według tego przepisu to wysokowęglowodanowa i bardzo kaloryczna maziaja, która może służyć nam, np. do przygotowywania wafli przekładanych nią, zrobienia krówek czy świątecznego mazurka. Zaraz jakiś maniak się przyczepi, że tu jest sam cukier, syrop glukozowy i nic zdrowego… Życie nie jest zdrowe! A tak na poważnie to jeśli sobie na święta
BlendmanPotrawa idealna na rodzinny spotkanie, odpowiednia na niedzielny obiad lub nawet jako świąteczne danie. Całość jest bardzo aromatyczne, a smaki fajnie się przenikają. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 10 g suszonych borowików 1/2 cebuli 3-4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz papryka czerwona słodka czosnek granulowany olej Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorącą
Symfonia smakowawiadomych (dla tych, którzy czytają) względów - świątecznych przepisów nie było i chwilowo nie będzie. Kolejne święta - totalnie nie "na miejscu". Mogłoby ich na razie nie być wcale. Bardziej wtedy odczuwa się brak tych, którzy powinni świętować z nami, a już Ich nie ma. Ale jakoś minęły na szczęście. Przedstawiam za to pomysł na prosty, postny obiad - niekoniecznie odświętny. Składniki
Kuchnia po mojemuprzede wszystkim smakiem :-) A Was mam nadzieję zachwyci prostym wykonaniem i jakością biszkoptu - ten rzucany nigdy nie zawodzi :-) no i oczywiście smakiem też... Myślę, że idealnie będzie pasował do świątecznego menu :-) SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Masa pomarańczowa: 1,5 pomarańczy 2 jajka 2 żółtka
Czary - gary w kuchniNigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam
Czary - gary w kuchnigwiazdą Wszystkie świeczki zapłoną Będzie ciepło i jasno (...) Święta, Święta, czas kolędowania Święta, Święta, narodziny Pana Przez jakiś czas zostanie w nas Świąteczny zapach ciasta By tak jak ptak, gdy minie rok W rodzime wrócić gniazda Gdy zaświeci choinka Odnowimy wspomnienia Łamiąc kruchy opłatek wypowiemy życzenia (...) Święta, Święta, czas kolędowania
Czary - gary w kuchniniedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g masła 2 jajka 25 g drożdży 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru z wanilią Nadzienie: 400 g maku
Czary - gary w kuchniŚwięta coraz bliżej, więc pora na świąteczne przepisy :-) A ponieważ sernik to podstawowe ciasto na Wielkanoc - tak mi się przynajmniej wydaje - to dziś propozycja jednego z szybszych i łatwiejszych w przygotowaniu serników :-) Kiedyś już proponowałam Wam sernik gotowany, a dziś jego zmodyfikowana wersja :-) Gwarantuję, że będzie Wam smakowała, tym bardziej, że macie od razu i szarlotkę :-) :-) :-) SKŁADNIKI Na ciasto
Czary - gary w kuchni