Jak mijają wam święta? U was też zaczął padać wczoraj wieczorem śnieg? Największy i najlepszy prezent na święta mimo, wszystko. Pomimo, że to tylko zwykły
More food, love and dreamsTakie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa. Składniki: Ciasto: Na ok 5 choinek 10-cio cm. - w zależności od foremek i inwencji twórczej :) 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny np. Palma 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli Ponadto: kilka foremek jednego wzoru(...)zamrażarki. 2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem. 3. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy
Kuchnia w czekoladzieMazurki i baby dawno spalone na świątecznych spacerach i rowerach oraz poświątecznych siłowniach i basenach. Czas pomyśleć o małej powtórce… Wyobraźcie sobie pogodny, leniwy dzień i śniadanie złożone z rolady czekoladowej z musem kawowo-rumowym, czekoladowych naleśników z bananami i sufletu czekoladowego, które popijacie musem malinowo-czekoladowym. Śniadanie, po którym wychodzicie na dwór, zjadłszy jeszcze na szybko kawałek brownie(...)sobą baklavę, panna cottę waniliową, francuskie rurki z kremem i przysmaki z Saragossy. Wyobraźcie sobie, że zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają na przerwę w pedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo
GRUBY WAŁEKSkładniki na ciastka: 300 g mąki pszennej 4 łyżki kakao 60 g cukru łyżeczka soli 2 żółtka 8 łyżeczek kawy 150 g zimnego masła Przygotowanie: Suche
Karczma Honoriettychoinkę :-) Na razie są jeszcze twarde ale podobno tak musi być:-) Zrobiłam z mąki razowej, trochę z lenistwa i trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki(...)wykrajać pierniczki.Smarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymiLukier: 1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder
pieprzny smaczekPrzepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ
kolorowotorcikowomust have"sezonu piernikowo-zimowego. U mnie ten sezon rozpoczyna się już w listopadzie i tak aż do świąt piekę pierniczki z dużą częstotliwością, bo znikają błyskawicznie. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Przepis na pierniczki znajdziecie tu . Pierniki nie byłyby piernikami bez dodania do nich aromatycznych przypraw, którym zawdzięczają charakterystyczny smak i zapach, ale nie tylko. Te egzotyczne przyprawy(...)wspólnego i zamiast za przyprawy, płacimy za wypełniacze. Przygotowanie własnej mieszanki przypraw do pierników to nic trudnego, zajmuje kilka minut i mamy prawdziwie korzenny dodatek nie tylko do świątecznych wypieków. Możemy używać jej jako dodatek do aromatycznej herbaty (polecam dodać do niej plasterek pomarańczy i odrobinę miodu), rozgrzewającego grzańca i innych świątecznych potraw jak np korzennych śledzi . Składniki
Smakowity Blog KulinarnyJest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy od razu zatrzymałam się na jednej ze stron, gdzie widniał bardzo nietypowy tytuł – „Mazurek ze śladem klapka”. W pierwszej chwili pomyślałam, że będzie(...)książce o wiele więcej. Jeśli kochacie słodkie wypieki tworzone z pasją i sercem, ta książka jest dla Was. Każdy, tu znajdzie coś dla siebie, od prostych muffinek, ciasteczek, babek, aż do pięknych i zapierających dech tortów. Każdy przepis napisany jest w sposób prosty i czytelny. Niektóre z nich posiadają miary w szklankach, inne w gramach. Dla ułatwienia na jednej
Słodkie okruszkiJest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy od razu zatrzymałam się na jednej ze stron, gdzie widniał bardzo nietypowy tytuł - "Mazurek ze śladem klapka". W pierwszej chwili pomyślałam, że będzie, to przepis(...)książce o wiele więcej. Jeśli kochacie słodkie wypieki tworzone z pasją i sercem, ta książka jest dla Was. Każdy, tu znajdzie coś dla siebie, od prostych muffinek, ciasteczek, babek, aż do pięknych i zapierających dech tortów. Każdy przepis napisany jest w sposób prosty i czytelny. Niektóre z nich posiadają miary w szklankach, inne w gramach. Dla ułatwienia na jednej
Słodkie okruszkipropozycja to "choinki" z piernika. Myślałam, że nie uda mi się ich zrobić, ale trafiłam na foremki w kształcie gwiazdki i zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki: 250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier(...)lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 5-8 minut. Upieczone wyjmuję studzę. Białko ucieram z cukrem pudrem, smaruję
Ciasteczkowy PotwórSernik z brzoskwiniami był królem tegorocznego wielkanocnego stołu. Piotrek stwierdził, że to mój najlepszy sernik jaki miał okazję do tej pory zjeść 😉 Polecam ten sernik, bo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego waga tego typu: Można dostać ją tutaj KLIK , cena 29zł. 7. Trójwymiarowa forma do pieczenia ciast Zakochałam się w takich foremkach od pierwszego wejrzenia. Świetny pomysł na wypieki świąteczne czy okazyjne. Ciasto upieczone w takiej foremce wygląda przepięknie, oryginalnie, na pewno wzbudzi podziw u gości. Wybrałam dla Was foremkę w kształcie choinki, choć można znaleźć też inne wzory. (adsbygoogle(...)nieprzywierającą powłoką, w klasycznym kształcie i kolorze, ale takie są najlepsze! Foremkę możecie zakupić tutaj KLIK , cena 25zł. 10. Patera na przekąski Świetny pomysł na podanie przekąsek, drobnych ciasteczek czy owoców podczas świąt czy uroczystości rodzinnych. Zajmuje niewiele miejsca, a sporo na niej może się zmieścić. Jak dla mnie idealna, zwłaszcza przy niewielkim stole. Paterę możecie dostać tu KLIK
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDzisiaj jeszcze wielkanocny przepis na mazurka który gościł na moim świątecznym stole ( na dodanie czeka też jeszcze świąteczna babka serowa). Nie zdążyłam go dodać wcześniej, ale przepis na pewno przyda sie na następne święta. W przygotowaniu podobny do mazurka orzechowo-czekoladowego ale nieco inaczej wygląda bo w wersji okrągłej i w jasnych kolorach. Przygotowałam go w formie(...)minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia
Monia miesza i gotuje