jakiś czas temu. Szłam do Karoli, no i oczywiście nie mogłam odmówić sobie przyjemności zaniesienia jej czegoś słodkiego. Najpierw myślałam o cieście, później muffinach, ale doszłam do wniosku, że ciasteczka będą jednak najbardziej poręczne. Zajrzałam do mojej ulubionej książki Småkager. Kræs for slikmunde , pełnej przeróżnych przepisów na malutkie słodkości. Te spiralki od razu wpadły mi w oko - wyglądają ślicznie(...)minut. Schłodzone ciasto pokroić w 0,5 cm plastry, ułożyć w odstępach na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Smacznego! Po świątecznych ciasteczkowych szaleństwach odkryłam, że ich pieczenie sprawia mi ogromną frajdę. Maleńkie słodkości, takie na jeden lub dwa kęsy, które są w stanie wywołać uśmiech na każdej twarzy. Naprawdę każdej
Pożeraczka, czyli raz adobrzestara celtycka tradycja, wynikająca z wiary życia po śmierci i wędrówki duchów, którą do Ameryki, w XIX wieku przywieźli imigranci z Irlandii. Przytoczę fragment z książki „Polskie tradycje świąteczne” Pani Hanny Szymanderskiej. „ W kalendarzu Celtów 31 października był ostatnim dniem roku. Święto to – All Hallow E'en – symbolizowało schyłek cyklu płodności; ziemia przygotowywała się do nadejścia zimy. Był to dzień(...)który jest radosnym świętem, gdyż zmarli nadal egzystują, a ich dusze, wywołane i naprowadzone pąkami aksamitek, współucztują, ciesząc się w towarzystwie swoich świętujących rodzin.... Tych, którzy świętują zapraszam na ciasteczka – paluchy wiedźmy :) oraz różne placki z dyni racuchy z dyni placki z dyni z serem placki z dyni *http://wyborcza.pl/1,75248,16873720,Diecezjalny_duszpasterz_mlodziezy___Halloween_moze.html
królestwo garówbądź podoba Wam się najbardziej, smak i tak będzie ten sam. Bardzo aromatyczny, z wyraźnym posmakiem pomarańczy, przypraw korzennych, lekko miodowy… co tu dużo mówić… po prostu świąteczny. Tylko nie dajcie się zwariować, nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na pieczenie, nie ma pośpiechu, te pierniczki(...)pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy w kształcie piernikowych ludzików lub innych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czy podobnie jak ja nigdy nie macie dosyć wykrywaczy, zawsze się znajdzie jakiś
Fitsweet.mebądź podoba Wam się najbardziej, smak i tak będzie ten sam. Bardzo aromatyczny, z wyraźnym posmakiem pomarańczy, przypraw korzennych, lekko miodowy… co tu dużo mówić… po prostu świąteczny. Tylko nie dajcie się zwariować i nie zatraćcie się w przedświątecznym pędzie, niech wszystko co robicie sprawia Wam czystą przyjemność. Dlatego znajdźcie odpowiedni moment na pieczenie, nie ma pośpiechu(...)pierniczki są bardziej miękkie. Sami zdecydujcie jakie wolicie, a jeżeli chcecie mieć całkowitą kontrolę nad grubością na jaką wałkujecie ciasto użyjcie wałka z regulacją grubości . 6) Z ciasta powycinać ciasteczka za pomocą wykrawaczy w kształcie piernikowych ludzików lub innych i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czy podobnie jak jak nigdy nie macie dosyć wykrywaczy, zawsze się znajdzie jakiś
Fitsweet.megronie rodziny, czas jakby się zatrzymuje na chwilę, nikt nigdzie się nie spieszy. Uwielbiam tę magię, blask choinki, kolędy w tle. Piegusek z delicjami z nutą pomarańczy to mój świąteczny wypiek, robię go dla moich łasuchów, nie wyobrażamy sobie bez niego świąt jest pyszny i efektowny. SKŁADNIKI: CIASTO: 5 jajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej(...)Życzę smacznego ;-) Ps.Mój przepis bierze udział w akcji na Durszlaku-Ciasta czy ciasteczka, trzymajcie kciuki
Wanilia i KardamonKoniec roku zawsze skłania do podsumowań i refleksji nad tym, co nam się udało, a co nie. Rok 2015 był dla mnie bardzo ciekawy, odkryłam kilka
Smakowity Blog Kulinarnydrzew, na chodniki ciągle zasłane grubą warstwą podmokłych liści, na ludzi w zimowych płaszczach (choć rozpiętych); od razu wracamy do listopadowej rzeczywistości. Dzisiaj jeszcze na moment porzucę mój niemal świąteczny nastrój, żeby pokazać Wam ciasto, które przygotowałam już jakiś czas temu. Zapragnęłam ciasta marchewkowego; wiadomo, to najlepsze, co nas może spotkać w pochmurny, jesienny dzień. Zaostrzyłam je imbirem, nadałam czaru(...)kruszonką. Piec w 180 st. C. przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego! Dziś króciutko, bo choć mam dzień wolny, to całe mnóstwo zadań na mnie czeka. Trzeba upiec kolejne ciasteczka i zacząć myśleć o przedświątecznych porządkach. A muszę szczerze przyznać, że akurat na te najmniejszej nawet ochoty w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i
Smaczne ZdrowePrzepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne polskie pierniczki. Co prawda w oryginalnym przepisie znajduje się syrop daktylowy, ale można go zastąpić syropem z agawy, klonowym
Chocolate Muffin Blogbożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek(...)grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka, które delikatnie spłaszcz w obwodzie, nadając lekko owalny kształt. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca. Polworony piecz
Grahamka, weka i kajzerkaMuszę przyznać, że to moja pierwsza w życiu pieczeń z dzika. Trochę się obawiałam, ale niepotrzebnie… Przecież dawniej dziczyzna królowała w polskiej kuchni! Mięso jest
Oryginalny smakKolejny wpis z serii porady, który przyda się każdej osobie, która chociaż raz w życiu miała problem w stylu "Nie wiem, co dzisiaj na obiad" lub
Cooking MonsterNiedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO , które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje ze śledziem w roli głównej. Szefem kuchni była bardzo miła i sympatyczna Samar KHANAFER, znana Wam za pewne z programów tv o tematyce kulinarnej. Przygotowała dla nas- uczestników sporą liczbę przepisów na przepyszne śledzie(...)mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek 2 pomarańcze przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe
SMYKWKUCHNICudownie niespieszny weekend, w kuchni pachnie od korzennych przypraw, dzieciaki zadowolone, bo w mące maja ręce i nosy :), brakuje mi tylko śniegu za oknem, ale może
Apetyczna babeczkaduże woreczki kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn(...)przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić pozostałą oliwą, ostudzić na kratce.Smacznego!Będę teraz pracować nad moimi zdolnościami manualnymi. Kupiłam kolorowe paski papieru, i będę robić świąteczne gwiazdki, czego nauczyła mnie rok temu siostra C. Hmm... Bardzo ciekawa jestem, co z tego będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrze