gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy jacyś tacy radośni... Choć nadal ciężko mi uwierzyć, że Wigilia już pojutrze. Ten czas płynie tak szybko... Chyba się starzeję.Zrobiłam też, na wyraźne(...)niej pierniczki, odkładać na kratkę do wyschnięcia. Gdy czekolada całkowicie zastygnie, przełożyć do puszki.Smacznego!Przede mną już same przyjemności - pakowanie prezentów (uwielbiam!), być może jutro upiekę jeszcze jakieś ciasteczka... I to radosne oczekiwanie, które sprawia, że znów mam pięć lat i motylki w brzuchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka świąteczna przecież 😛 Pomimo, że już po świętach, to okres Bożonarodzeniowy ciągle trwa, a przed nami Nowy Rok, więc fajnie byłoby go powitać w takim kolorowym towarzystwie kruchych ciasteczek. Wydają się skomplikowane? Nic bardziej mylnego. Może moje nie są idealne, ale jak się(...)następnie delikatnie rolujemy dłońmi by uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze- ok 15 cm kawałki i formujemy na kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok 10 minut- w zależności od grubości i wielkości ciasteczek- czas może ulec zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa biała nadal pozostała w kolorze biało-kremowym
Kuchnia w czekoladziewzięło - piekłam jedne za drugimi, a później, cóż... Ktoś musiał to jeść... Mam jeszcze jedne do pokazania, nie aż tak świąteczne, przygotowane na specjalne życzenie C. - zniknęły błyskawicznie mimo sporych rozmiarów. Dziś nie o tym jednak...Żeby nieco od ciasteczek odpocząć, upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami. Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-ukWALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ – ciasteczka z posypką cukrową. Lekko kruche, maślane, miękkie od razu po upieczeniu, potem kruszeją. Proste do wykonania i idealne do
Gotowanie-ukPyszne, delikatne, cynamonowo - korzenne i bardzo świąteczne kruche gwiazdki dla wielbicieli małych słodkości :) Składniki: 180 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 90 g cukru pudru
Chocolate Muffin Blogdzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie j abłkowo -pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko. Za to bardzo smaczne :) Składniki: szklanka mąki łyżka z górką masła 5 łyżeczek miodu jajko szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: jabłko pomarańcza Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą(...)również rozdrabniamy, jak jabłko. Następnie odciskamy na durszlaku z nadmiaru wody. Na basze kawałki ciasta nakładamy nadzienie i zlepiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka rozkładamy na brytfankę wyłożoną papierem. Pieczemy ok.20 minut, aż złapią ładny złoty kolorek. Smacznego
Moje pyszne gotowanieSpadł wczoraj śnieg, dzisiaj nie ma po nim śladu. +2 na plusie i słońce, czego chcieć więcej? ano zdrówka. Córcia od niedzieli w nie najlepszej formie
Dzieje kuchennej Wiewiórypowodu podaję ten właśnie przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka, żurawinowy wkład nierozerwalnie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem właśnie. Żurawina pojawia się na świątecznych stołach wyjątkowo często, choć suszoną można dostać przez cały rok, to właśnie najchętniej sięgamy po nią w okresie bożonarodzeniowym. Te rubinowe, kwaskowate owoce nadają się na przetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks
Słodki KompromisPrzed nami wyjątkowy czas.... Czas spotkań w rodzinnym gronie wśród pysznych smakołyków, czas wspólnych rozmów, zwolnionego czasu, gdzie nikt się nie śpieszy. Jeśli zastanawiacie się jeszcze
Wanilia i Kardamonspisałam sobie proporcji. Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami, stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane. Składniki: wek krojony* 30 dag zmielonego maku 2 litry mleka 70 g masła 4 łyżki miodu 4 łyżki
My sweet a lifeKilka dni temu dostałam przesyłkę z super foremkami do wycinania ciasteczek..Bardzo fajna zabawa z takimi foremkami...Ja mam kilka takich foremek , a w sklepie internetowym Protonik znajdziecie duży wybór różnych foremek..świątecznych, z różnymi motywami..a nawet można sobie zamówić własny wzór..Polecam, bo naprawdę warto mieć takie foremki i potem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam
Moje domowe kucharzeniemnie. Po kilku pierwszych miesiącach blogowania, przebudowie kuchni i zakupie nowego piekarnika, a co za tym idzie wzmożonego pieczenia, pieczenia, pieczenia, zwłaszcza słodkich ciast i ciasteczek, i listopadowo-grudniowego okresu nieustających imprez imieninowo-urodzinowo-świątecznych, moja waga drastycznie poszła w górę. Przesadziłbym gdybym napisał, że stało się to z dnia... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcurodzaj będzie odpowiedni do rozpoczęcia naszej przygody z testowaniem kaw. Jakie są nasze wrażenia? Po otwarciu opakowania uderzył mnie cudowny aromat korzennego ciasteczka… :) Natomiast po zmieleniu kawy w młynku cała kuchnia pachniała niczym świąteczne, korzenne wypieki. Smak kawy również nas bardzo pozytywnie zaskoczył. Typowo korzenny, ale nie piernikowy aromat. Kawa ma wyjątkowo wyrazistą i zarazem subtelną nutę korzenną
My simple kitchenNiby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera
Anioły w kuchniwalczyć, trzeba je zaakceptować takimi, jakimi są.Dzisiaj mam dla Was sernik na zimno. Idealny nie tylko na Dzień Ojca, ale na każdy inny świąteczny i powszedni dzień. Pracy z nim niewiele (poza wycinaniem kruchych ciasteczek, ale ten etap można pominąć), a smak jest rewelacyjny. Sernik wyszedł lekki, delikatny, bardzo owocowy. Po prostu niebo w buzi.Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie
Pożeraczka, czyli raz adobrze