sama już nie wiem, w co ręce wkładać: praca (dużo, dużo pracy), świąteczne zakupy (zostali tylko moja Mamunia i tata C., więc jesteśmy na jak najlepszej drodze do sukcesu), świąteczne porządki (w których przoduje C.; dziękuję! ), ubieranie choinki (tak, tak, nasza już stoi i rozsiewa swój choinkowy zapach; jedziemy do Polski na Święta, więc żeby nacieszyć się naszym drzewkiem, ubraliśmy(...)innego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na sernik pomarańczowo czekoladowy. Delikatny nie za słodki z dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki : Na spód: 180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną : 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie(...)wrzucamy do malaksera i ,miksujemy do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wsypujemy ciasteczka. Wyrównujemy, i dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. 3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu
vaniliowoczekoladowaPyszne greckie ciasteczka maślane przygotowuje się je na Boże Narodzenie i na Nowy Rok. To taki nasz odpowiednik pierniczków. Pachną cudownie, dzięki wodzie różanej zaś swój
Kulinarne pyszności MolkiWitam Kochani Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś mam dla Was propozycję na pyszne kruche babeczki koszyczki SKŁADNIKI CIASTO: -2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej -200g
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani tego zimowego dnia :-) Dziś przychodzę do Was z niezawodnym przepisem na najlepsze muffinki :-) Są lekkie,puszyste i wilgotne w środku. Jako,że
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Dziś coś nietypowego :-) Czasem zdarza się, że chcielibyśmy dać komuś jakiś prezent, lub dodatek do prezentu ręcznie wykonany, wiadomo takie prezenty są najcenniejsze, bo zawierają
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuHolandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kokosowego 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 4 łyżki mleka ryżowego miód/agawa Do miski wsypałam
nietadietaPadał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam
Dzieje kuchennej WiewióryZnikają blogowi obserwatorzy tak jak i ja zniknęłam na kilka dni. Smutno mi ale cóż zrobić... Ja wracam do formy. Weekend spędziłam w domu pomału przygotowując
Dzieje kuchennej Wiewióryświęta :) Jakoś lepiej się żyje ze świadomością, że za niecały miesiąc będziemy obchodzić jedne z najważniejszych okazji z roku. Śniegu wprawdzie brak, ale aromat świątecznych wypieków można wyczarować niezależnie od pogody :) Było już mini ciasteczko korzenne teraz czas na rozgrzewający budyń :) Jestem pewna, że go pokochacie! Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie
Chocolate Muffin BlogZaintrygowały mnie. Wiedziałam, że je upiekę. Ciasto fajnie się formowało, z piekarnika pachniało nieziemsko...Po wyjęciu ich z pieca, z początku byłam przerażona ponieważ nie osiągnęłam
Dzieje kuchennej WiewióryWalentynkowe Double Chocolate Spośród wielu babeczek, których próbowałam moim zdecydowanym faworytem ciągle zostają czekoladowe. Walentynkowe Double Chocolate, które chciałabym Wam zaproponować są super słodkim połączeniem
Ciastkozercykorzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg w galarecie
Aga w kuchniMakaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)kształcie bałwanków większy makaronik o średnicy około 3 cm i mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy
Podróż w kulinariaodpowiedniej kolejności i uważać, żeby żadnego składnika nie pominąć. Moim zdaniem trochę za dużo zachodu... Niemniej, jeśli ktoś ma ochotę poświęcić im nieco więcej czasu, wprawiając się w świąteczny nastrój, warto po przepis sięgnąć. Jeszcze jedna uwaga: autorce przepisu wyszło pierniczków ponad dwieście, mi - raptem osiemdziesiąt. Nie wiem, czym jest spowodowana ta różnica, bo foremek użyłam standardowych, niezbyt dużych. Miejcie(...)lodówki 2-3 godziny przed wałkowaniem. Ciasto wałkować na grubość 6 mm podsypując mąką, wycinać dowolne kształty. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciasteczka urosną). Piec w 180 st. C. 10 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! A Wam jak minęły Święta
Pożeraczka, czyli raz adobrze