Przepyszne muffiny o pięknym aromacie przypraw i bogactwem suszonych owoców i orzechów Składniki • 5 łyżek musli 50 % bakalii • 1 jogurt gruszkowy 150 ml • 1/2 szklanki kefiru
W królestwie smaków BeatyNo i święta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700
potrawyregionalnePrzepyszna tarta o aromacie piernika o wspaniałym nie typowym musie z dyni Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl
W królestwie smaków BeatyNatomiast od 6 grudnia będę dzielić się z wami całkiem nowymi przepisami w zimowej, świątecznej odsłonie. Będzie smacznie, kolorowo i pomysłowo ;) Dzisiaj dwa sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy
noteskulinarnyfigaKiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię
UgotujmyTo.plMoje pierwsze pierniczki! :))Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób.Piernikowe choinki
Czerwona PorzeczkaCo zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…
UgotujmyTo.plMimo, że na co dzień staram się ograniczać spożywanie wszelkiego rodzaju słodkości, to czasami niestety jest to silniejsze ode mnie i wtedy przygotowuję małe, słodkie co
UgotujmyTo.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeFigolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę. Tradycyjnie figolli miały kształt baranka, ryby, ale obecnie nie jest to obowiązkiem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandryKiedyś zrobiłam bardzo podobne ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj , jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka
Smaczne Zdrowemnie już leży śnieg za oknem. A u was? W takiej atmosferze i klimacie ostatnio upiekłam pyszne i pełne maku rogaliki. Świąteczne rogaliki z makiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone
Ciasta z tradycjamiKolejny przepis na zbliżające się Święta :) Kruche ciasteczka maślane z domowym dżemem porzeczkowym – pyszne i proste! Do ciasteczek potrzebny będzie dobrze przesmażony domowy dżem bez
Ciastkozercyinteresującym towarzystwie, swoim własnym, jednak dzieciom organizowanie dnia jest potrzebne. Wiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii i są pieczone w całości, dopiero(...)kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech
I tu będę miała takie teColi" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają
Pobite gary Barbary