suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:8/170)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 202

suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy(...)wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krupnik 127

zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację  w  "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia.  Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na  wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka      z odrobiną wołowiny(...)żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję

Kuchnia Beaty
Domowe uszka z grzybami 222

dodać odrobinę oleju i ją posolić) Przygotowanie: Farsz: Suszone grzyby zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie gotujemy nasze grzyby w wodzie, w której stały. Czas gotowania – 1 godzina na mniejszym ogniu. Następnie przelewamy grzyby np. na sito i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy(...)drobno sikamy (ja używam wrzucam ją do misy blendera z nożami). Następnie drobno siekamy obrane wcześniej pieczarki, a kolejno nasze ugotowane, przestudzone suszone grzyby. Uwaga wszystkie składniki można pokroić drobno nożem lub zmielić w maszynce, ja używam blendera z nożami (kilka obrotów wystarczy, by mieć idealnie pokrojone składniki farszu). Składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą

Słodkie okruszki
Tradycyjny bigos myśliwski 383

szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej, która jest naturalnie bezglutenowa i nie wymaga zmian receptury. Ugotowałam wielki gar bigosu, który można chyba nazwać wersją myśliwską: z grzybami, suszonymi śliwkami i jałowcem. Jeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda(...)nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego, którego brak w staropolskich przepisach ;) Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek

głodny alergik
Risotto grzybowe. 132

samo zrobienie go, nie zajmuje więcej niż 30 minut. Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem  olej 1 łyżeczka masła szczypta soli(...)parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać czas nie na zegarku a na objętość pozostałego bulionu.  Mniej więcej gdy zużyjecie już połowę, wsypcie grzyby, rozsądnie będzie je pokruszyć na mniejsze kawałki. I dalej podlewamy risotto. Gdy zostanie Wam sama końcówka, mam na myśli 2-3 chochelki bulionu, wsypcie posiekany w drobne kawałki szczypiorek

Kuba Gotuje
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 168

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g mielonego mięsa z kurczaka 300 g pieczarek 30 g suszonych  grzybów 60 g szynki wędzonej typu speck 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 jajo tymianek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia(...)wystygnięcia. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Namoczone grzyby, odciskamy i drobno kroimy. Na patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki. Dodajemy mielone mięso, całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso

La grande e la piccola cuoca
Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów 160

grzybów   Składniki: makaron typu tagliatelle (ilość wedle uznania) 1 szklanka suszonych grzybów 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki woda sól, pieprz, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy olej Sposób wykonania:  Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, na kilka godzin. Makaron gotujemy

Smaki Natalii
GULASZ WOŁOWY Z GRZYBAMI 205

Gulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej(...)rostbef bez kości) - 1 duża cebula - 4 ząbki czosnku - sól ziołowa (u mnie z młynka) - świeżo mielony pieprz - sól (u mnie himalajska) - 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina - garść suszonych grzybów - czosnek mielony - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka masła, u mnie bez laktozy (można pominąć) Grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut. W garnku

Smaczne Zdrowe
Uszka z kapustą i grzybami 184

ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki gorącej wody szczypta soli gałka muszkatołowa farsz 450-500 g kapusty kiszonej wraz z zalewą 50 g suszonych grzybów 2 male cebule sól, pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Dzień wcześniej przygotować farsz. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć(...)wody i spłukać wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju, a następnie przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać kapustę kiszoną, suszone grzyby oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową). Przypraw nie żałować, ponieważ farsz musi być wyrazisty. Wlać 1,5-2 szklanki wody i dusić pod przykryciem. Tak długo, aż cała woda wyparuje

Ugotować
Barszcz biały z grzybami 172

Najlepszy barszcz biały powstaje na domowym zakwasie. Podstawą takiego barszczu są suszone grzyby i czosnek, którego(...)zupy nie żałuję. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i świeżo mielony pieprz suszony majeranek - 2 łyżki sól i świeżo mielony pieprz Do bulionu dodać

Czerwień i błękit
Gołąbki z grzybkami :) 158

Pyszne gołąbki z suszonymi grzybami, polane sosem oczywiście grzybowym :D Mniam :P Jest to przepis na około 6 gołąbków średniej wielkości(...)SKŁADNIKI: - 6 liści kapusty - ok. 25 dag suszonych grzybów - pół woreczka ryżu - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania SKŁADNIKI NA SOS: - wywar z ugotowanych grzybów - ok. 1 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej (do zagęstnienia, więc według uznania) - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości ( ok.40

Zdrowie na języku :P
Grzyby suszone 243

Zupełnie inaczej niż ze świeżych grzybów smakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Kurczak faszerowany grzybami 281

sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Grzyby należy połamać na mniejsze części (jeśli są duże), zalać dwoma szklankami wrzątku, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie na łyżce zwykłego masła podsmażamy posiekaną szalotkę. Gdy będzie szklista posypujemy ją delikatnie mąką (opcjonalnie). Wlewamy na patelnię całą wodę z moczenia grzybów (odsączone grzyby odkładamy), starając się nie wlać osadu(...)podsmażamy na oliwie lub klarowanym maśle. Dodajemy bardzo drobno posiekane grzyby z moczenia (najlepiej rozdrobnić je w malakserze). Podsmażamy razem przez około 10 minut. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odkładamy. Patelnię czyścimy i ponownie rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. W najgrubszym miejscu możemy je delikatnie rozbić. Nacinamy

Poezja smaku
Podkarpackie gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami 183

daniu rolę spoiwa i praktycznie nie są wyczuwalne w gotowych gołąbkach. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie swoich obiadów, gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami podane z sosem z suszonych grzybów będą dobrym wyborem :) Składniki na około 10 sztuk: 1 średnia biała kapusta 200 g prażonej kaszy gryczanej (w woreczkach) 5 średnich ziemniaków 2 cebule 4 łyżki masła 2 jajka(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni (grzałka góra-dół) na 1 godzinę. Gołąbki najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Do gołąbków polecam s os z suszonych grzybów ! Zapraszam również na podkarpackie podkarpackie gołąbki z kaszą jęczmienną i z suszonymi grzybami Oraz na gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami

Trzeci talerz
Pierogi z grzybami 134

Pyszne i aromatyczne grzybowe pierogi z suszonych grzybów. Pachną lasem, lubczykiem, ziołami i .... Świętami! (rzecz jasna):) Przepis lekko zmodyfikowany z Poradnika Smakosza "Polskie smaki, pierogi .... pierogi", nr 9-10, 2016, s. 10. Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - szczypta soli - około 3/4 szklanki ciepłej wody farsz: - 160 g suszonych grzybów - 2 średnie cebule - garść(...)świeżego i drobniutko posiekanego koperku - sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili Przygotowanie: suszone grzyby umieść w garnku, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny; grzyby powinny być miękkie, wtedy odcedź je i posiekaj je drobniutko (możesz je też zmielić); na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i połącz z grzybami; całość dobrze wymieszaj

Zasmakuj Kuchni