grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju rzepakowego 1 żółtko kminek do posypania PRZYGOTOWANIE: Farsz można przygotować z tego przepisu: 1/2 kg- kapusta kiszona garść – suszone grzyby(...)moczymy. Grzyby drobno siekamy. Kapustę kiszoną mam ze sprawdzonego źródła więc nie jest za kwaśna, jeśli jednak jest płuczemy ją kilka razy.Następnie kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą kapustę, najlepiej wodą z moczenia grzybów i zagotowujemy. Dodajemy posiekane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie nie solimy, gdyż kapusta ma słony smak. Całość gotujemy do miękkości kapusty i grzybów, powinien
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKoniecznie spróbujcie, jeśli zostało wam trochę suszonych grzybów. Składniki: 2/3 szklanki suszonych grzybów namoczonych na noc (lub trochę więcej) 9-10 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka ugotowane na twardo 2/3 dużego kubka jogurtu naturalnego lub maślanki 100 g startego żółtego sera posiekany koper Gotuj grzyby przez ok. 20 minut w małej ilości osolonej wody. Odcedź (zachowaj wodę
Qlinarnie i Qlinarniesuszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby
R'n'G KitchenDelikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości(...)moim stole. Składniki: 200 g pokrojonej włoszczyzny garść suszonych grzybów 2,5 litra wody 2 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany szklanka makaronu łazanki ziele angielskie liście laurowe sól pieprz natka pietruszki Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie
W kuchennym oknie EwyŚwięta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta(...)rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3/4 kostki masła. Kapustę
Kulinarna Patilogiawszystkie pyszne ale z pęczakiem jeszcze nie zajadaliśmy. Taki pomysł zaświtał w mojej głowie i okazał się trafiony i pyszny. Mam jeszcze sporo grzybów suszonych i trzeba je wykorzystać bo niedługo sezon na świeże grzyby i pomysłów moc a teraz wykorzystuję suszone. Zupa grzybowa jest do tego najlepsza. Polecam serdecznie jeśli macie jeszcze suszone grzyby
Moje Małe Czarowanieniedzielę, wyszły pyszne. Jestem pewna, że będę je robiła jeszcze wiele razy. Mięso na zrazy pokroić w plastry, mocno rozbić. Przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Grzyby suszone posiekać na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą. Tyle wody tylko, żeby wszystkie grzyby były zakryte. Przykryć i zostawić. Na patelni obsmażyć kawałki boczku, następnie dodać posiekaną cebulę(...)ugotować więcej, będzie do podania później. Kaszę można dodać dowolną, ja zrobiłam z jęczmienną. Do miski w której jest boczek i grzyby dodać pół woreczka ugotowanej kaszy, suszone grzyby. wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Nadzienie musi być dobrze doprawione. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz i zwinąć zrazik. Zabezpieczyć zrazy przed rozwinięciem nitką
Kuchnia Pokoleńgrzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy jęczmiennej 45 dag ziemniaków 1 cebula 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli pieprz mielony garść siekanej natki pietruszki Wykonanie: Dzień wcześniej grzyby suszone namaczamy w wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy. Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem
Smak mojego domuwiecznie głodnych dzieci nie było możliwości na wyczekiwanie na obiad. Ale były takie dni, które płynęły wolniej, które spędzaliśmy wspólnie. Jesienią zbieranie grzybów, później czyszczenie ich i suszenie. Na grzyby jeździliśmy rowerami, czasami dość spory kawałek drogi, pewnego razu po takim „grzybobraniu” mój brat przebił oponę i rodzice szli całą drogę powrotną piechotą, żeby dzieci mogły spokojnie(...)mąki; - 1,5 szklanki mleka; - 1 szklanka wody gazowanej; - szczypta soli i cukru; - łyżka oleju do ciasta+olej do smażenia Farsz: - 80 dag mięsa wieprzowego, np. z łopatki; - garść grzybów suszonych; - 2 duże cebule; – 2 marchewki, 1 pietruszka; – 3,5 kg kiszonej kapusty; - 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego; pieprz, sól Dodatkowo: – jajka, bułka tarta
dom-agi.plgrzybów 1 łyżka masła przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby
Truskawkowa Fiestazupę grzybową w aromacie świeżego tymianku.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:Grzyby mrożone ok 300 g (ja użyłem swoich z tegorocznych zbiorów)Grzyby suszone ok 8 ususzonych plasterkówUdka z kurczaka lub porcja rosołowa2 średnie marchewki1 pietruszka1/2 selera1 mały por1 cebula5 średnich ziemniakówświeży tymianek5 liści laurowych5 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE(...)selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy
kulinarnyJaAromatyczny barszcz czerwony, który rozgrzewa w zimne dni i nie tylko. Dzięki suszonym burakom przygotowanie tej zupy trwa o wiele krócej i jest łatwiejsze od tradycyjnego. Składniki: 2 litry bulionu 100 g suszonych buraków 2 suszone grzyby 2 liście laurowe łyżka suszonego majeranku lub lubczyku 2 ząbki czosnku sok z cytryny lub ocet sól, pieprz(...)bulionu wsypać buraczki, dodać suszone grzyby i liście laurowe, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić zupę do przestudzenia, a następnie przecedzić przez sitko. Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny lub octem
wyzwania kuchennemarchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej 300 g wędzonego boczku ½ kg karkówki ½ kg wołowiny z kością 4 śląskie 2 cebule 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle(...)niewielkiej ilości, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszoną kapustę. Odcedź kiszoną kapustę i odciśnij wodę jeśli nie chcesz aby bigos był zbyt kwaśny. Ja nie odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę i dodaj grzyby. Smaż przez
codojedzeniadodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak.Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-)Składniki:- garść suszonych grzybów- mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów- 2 średnie marchewki- 1 korzeń pietruszki- kawałek pora- 2 cebule- 2 łodygi selera naciowego- 1/2 główki czosnku- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina- 0,5l bulionu(...)natka pietruszki do posypania W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Następnie dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy obgotowane grzyby, zalewamy winem oraz bulionem i gotujemy kilka minut. Dorzucamy starte na grubej tarce marchewki oraz pietruszkę, a także pokrojone łodygi selera naciowego i por. Dolewamy wody razem z kremówką
Smaczne Zdrowe