suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:6/170)

Barszcz z czerwonych buraków 98

czerwonych buraków -3 l wody -100-150 ml soku z kwaszonej kapusty -cebula -ząbek czosnku -garść suszonych grzybów -susz owocowy ( jabłko, gruszka, śliwka ) -sól, pieprz Buraki obieramy i kroimy w słupki. Suszone grzyby moczymy i odsączamy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy susz owocowy, grzyby, buraki, cebulę i czosnek. Gotujemy do miękkości buraków. Odcedzamy, dodajemy

Maminek kulinarny
Bigos 215

grzybów, śliwek i czerwonego wina !Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki:2 kg kiszonej kapusty250 g pieczarek800 g schabu300 g cienkiej kiełbasy1/2 butelki czerwonego wina1/2 szklanki suszonych grzybów1/2 szklanki suszonych śliwek1 duża cebula2 łyżki przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone(...)kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti bolognese 217

przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.Czosnek(...)podsmażyć.Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię. Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem,  przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając

Gospodyni Miejska
Pierogi z kaszą, podsmażane 146

jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle żeby były przykryte. Zostawić tak na godzinę w zamkniętym naczyniu. Na patelni roztopić masło(...)dodać posiekaną drobno cebulkę, chwilkę smażyć. Cebula musi się lekko zarumienić, wtedy dodać pokrojone drobno pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Suszone grzyby posiekać drobno i dodać do kaszy razem z wodą. Na patelnię wrzucić kaszę z suszonymi grzybami i jeszcze chwilkę podsmażyć. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić

Kuchnia Pokoleń
KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 150

zaczęliśmy się zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty kiszonej- szklanka grzybów suszonych* borowiki * podgrzybki- 5 cebul- olej konopny- przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowyWYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno gotujemy grzyby suszone (prawdziwki i podgrzybki). Cebule smażymy na oleju konopnym. Doprawiamy(...)Przesmażamy! :)GRZYBY:! Grzyby od Skworcu zasługują na oklaski na stojąco!!! :) W tym roku (jak co roku, ale to szczegół) zapas suszonych w domu grzybów skończył się zanim się na dobre za niego zabrałyśmy. Grzyby i wszystko co leśne to nasza ogromna miłość, ale co za tym idzie, bardzo wysoko stawiamy poprzeczkę jeśli chodzi o produkty tego

Wypisz Wymaluj
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 195

prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw na 15 min. Po tym czasie odsącz grzyby, ale płyn zachowaj. Grzyby drobno posiekaj, a wodę z moczenia grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły(...)smaż jeszcze przez chwilkę. Na patelnię wsyp kaszę i mieszaj drewnianą łyżką, aż dobrze pokryje się oliwą, cebulą i czosnkiem.  Wlej na patelnię wino, dodaj posiekane suszone grzyby i listki tymianku. Wymieszaj i smaż, aż większość wina odparuje. Teraz dodaj pierwszą chochlę bulionu, wymieszaj i duś, aż kasza wchłonie większość płynu. Wtedy dodaj kolejną chochlę i znowu

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 321

suszonych albo mrożonych grzybów,  ponieważ jest tak dobra, że nikt nie wytrzymałby do Świąt:D Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików)250 g mrożonych grzybów (np. podgrzybków) - opcjonalnie, nie są konieczne1 duża lub 2 małe marchewki0,5 małego selerakawałek pora (około 10 cm)1 pietruszka1 duża cebula10 -12 ziarenek ziela angielskiego4(...)drobną kosteczkę cebulę.Podsmaż ją lekko i opcjonalnie dorzuć mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj wodę. Miękkie grzyby przełóż na talerzyk i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 155

czasu, który w Święta polecam spędzić z najbliższymi, zamiast w kuchni ;) Składniki: polędwiczka wieprzowa (1-2 sztuki) 2-3 garście suszonych grzybów sól, pieprz suszony rozmaryn owoc jałowca 2 ząbki czosnku szklanka bulionu olej Grzyby zalewamy 2 szklankami zimnej wody i moczymy przez kilka godzin. Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części(...)Polędwiczki zaplatamy w warkocz i podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z  suszonymi grzybami. Pieczemy  40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z suszonych grzybów 210

suszonych i siemienia lnianego (1 keksówka) 30g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 15 kcal, Białko – 0,8g,Tłuszcz – 0,9g,Węglowodany – 1,6g, IG – 30 300g grzybów suszonych (można dodać grzyby leśne mrożone) 2 średnie marchewki 2 średnia cebule 1-2 ząbki czosnku 2 jajka ok. 30 g siemienia lnianego świeżo zmielonego natka zielonej pietruszki (świeża) sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano olej/oliwa z oliwek Grzyby suszone zalewamy wodą i moczymy ok. 1h lub całą noc. Opcjonalnie grzyby mrożone rozmrażamy w nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa grzybowa aksamitna 160

kroimy je – nie bardzo drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnek wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby, stawiamy garnek na gaz i pod przykryciem doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotujemy grzyby suszone pod przykryciem, na małym ogniu, około 25 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka dwie kostki bulionowe, mieszamy do rozpuszczenia(...)kleksem słodkiej śmietanki, mocno posypaną drobniutko usiekaną natką pietruszki. Chlebowe paluszki grissini pasują idealnie – jeśli macie groszek ptysiowy będzie równie dobry. SKŁADNIKI 500g pieczarek 1 mała garstka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybków 2 większe szalotki 2 duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa

Karo in the Kitchen
Zupa kurkowa z ziemniakami 152

mieszanych z grzankami, z borowików ceglastoporych . Aby na Boże Narodzenie mieć suszone grzyby do barszczu z uszkami, czy do pierogów z grzybami to również suszymy grzyby . Polecam zupę z grzybów suszonych . Klasyczną zupę kurkową podaję z dodatkiem ziemniaków, odrobiny śmietany, dla ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz domowe grzanki . Pyszna Zupa kurkowa z ziemniakami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczna rolada z indyka nadziewana grzybami! 88

szklanki bułki tartej - sól, pieprz - natka pietruszki - 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych Wykonanie : Suszone grzyby zmiel na pył w młynku. Obgotowane grzyby przesmaż na maśle i oliwie, z dodatkiem posiekanego czosnku i natki pietruszki. Usmażone grzyby posiekaj, dodaj bułkę tartą lub namoczone w bulionie bułki, całą zawartość musztardy MAILLE Mittelscharf, dopraw mus solą i ewentualnie(...)wybornie na ciepło, jak i na zimno! Polecam gorąco! Jest przepyszna! Wskazówki : - Do dekoracji mięsa użyj: owoców granata, kaki lub winogrono. - Do nadzienia użyj, jak podano w przepisie suszonych grzybów, to one spotęgują doznania smakowe - Do zapiekania rolady wykorzystaj keksówkę, dzięki czemu rolada nabierze idealnego kształtu - więcej inspiracji znajdziesz na  https://uk.maille.com/blogs/ recipes Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 164

Święta pewnie u większości z nas gości również bigos.Dziś mam dla Was przepis na taki tradycyjny, z kiszonej kapusty, ze śliwkami , suszonymi grzybami i mięsem.Niesamowicie sycący, który jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta.Najlepszy oczywiście taki, który postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu.Polecam!SKŁADNIKI:* kapusta kiszona – 700 g* cebula(...)koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* suszone grzyby – 2 szt* suszone śliwki – 2 szt* liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 4 szt* kminek – 1 szczypta* majeranek – 1 szczyptasól – do smaku* pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą

Ostra na Słodko
Kulebiak 76

Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz Polecam Wam także: – zestawienie  12 potraw na Wigilię  wraz z kalendarzem przygotowań –  barszcz wigilijny z suszonymi grzybami –  wigilijne uszka z suszonymi grzybami –  zakwas z buraków na barszcz –  śledzie w czosnku i majeranku –  śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku –  śledzie(...)świeżych drożdży) – 1 łyżka cukru – płaska łyżeczka soli – olej do nasmarowania formy dodatkowo 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania pasztecików Składniki farsz: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli –  sól – pieprz Przygotowanie : Farsz : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj je w wodzie około 10-15 minut

nietylkopasta.pl
Bigos z kiszonej kapusty. 198

kiszoną, inni płuczą kiszoną.... Sposobów jest cała masa, a każdy robi go tak jak jemu smakuje. U mnie bez zbędnych dodatków, prosty, klasyczny z olbrzymią ilością mięsa i suszonych grzybów. Składniki: kapusta kiszona ok 1,5 kg mięso ok 500 g ( końcówki wędlin, kiełbasa, surowe mięso...) suszone grzyby ( dobre 2 garście) kilka suszonych śliwek 1 duża(...)wodą ok 1,5 szkl. (zawsze to robię na oko). Dodaję kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Do tego wrzucam posiekaną cebulę, Namoczone we wrzątku i odciśnięte grzyby suszone, pokrojone śliwki. I tak na małym ogniu duszę swój bigosik przez jakiś czas. Następnie surowe mięso kroję w kostkę i podmarzam na patelni, dodaję pokrojone wędliny i chwilkę

Malinowe Pocałunki