czosnku 2 kostki wołowe, lub bulion wołowy ugotowany na kościach z antrykotu kilka łyżek masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu(...)tymianku oraz liść laurowy. Zalać danie bulionem z kostki, dusić ok. 1 godziny. Podsmażyć na maśle pokrojone w talarki pieczarki. Usunąć z garnka bukiecik przypraw. Do wołowiny dodać grzyby. Nie zdejmować z ognia jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku Smacznego
Apetyczna babeczkaPaszteciki” drożdżowe to danie które najbardziej kojarzy mi się ze świętami. W naszym domu są nieodłącznym ich elementem. Do barszczu nadziane grzybami, do podjadania między głównymi daniami i dla młodszych domowników rybno-warzywne. Gdy spodziewamy się dużej ilości gości warto podwoić składniki bo danie szybko znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej(...)klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny) kopiasta łyżka mascarpone łyżka posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia
Mienta blogWołowina to z pewnością moje ulubione mięso. W każdym wydaniu staram się jak najwięcej jej wykorzystywać, od bulionu, przez zapiekanki, po wyszukane pieczenie. Dziś coś szybkiego
BaRepasMoja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem do gołąbków i za każdym razem smakują nieco inaczej. Przygotowuję je zarówno z mięsem, ale ryż zastępuję różnymi kaszami, lubię też(...)oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około
Smakowity Blog KulinarnyTakie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom
Gotuj Sam!Kolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej
Gosia gotujeCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W
Moja pasja smakumnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)suchego maku 50 g masła 100 g miodu 100 g cukru 5 żółtek kandyzowana skórka z pomarańczy garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić. A potem to już
Cynamonowe szczęściejuż ona dawno wyszła uszami, więc miałam nie lada problem, jak ją bezboleśnie “przemycić” w obiedzie. Postawiłam na makaron ( u nas nigdy dość) w aksamitnym sosie z dyni, z grzybami, rukolą i szpekowymi chipsami. O szpeku pisałam tutaj. Lekko, a co najważniejsze: dyni widać nie było, a spora garść świeżej rukoli skutecznie przyćmiła jej słodycz, no bo jak można podawać(...)Składniki na 4 osoby: 340 g makaronu (u mnie Cellentani)½ dyni, około 700 g (przed obraniem)1/2 czerwonej cebuli( u mnie cebula Tropea) garść grzybków, u mnie 30 g suszonych prawdziwków 5 listków szałwii, 1 gałązka rozmarynu, z balkonowego ogródka 50 g tyrolskiego szpeku lub szwarcwaldzkiej szynki 2 garści rukoli sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Oczyszczone grzybki
Mia Cucina SofietaCześć ! Połączenie bobu, kurek i boczku, chodziło mi po głowie już od dawna. Już sama myśl o tym połączeniu, wywołuje ślinotok. Do tego młode pieczone ziemniaki
Moja pasja smakuKrynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi(...)śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Na patelni, na której smażyliśmy kurczak rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w półplasterki
Cooking Monsterporcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki(...)objętości ciągle mieszając. • Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz. • Kurki obgotować w osolonej wodzie. • Obsmażyć na maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części
To co kochamstygły. W rondlu rozgrzewamy masło z pozostałym olejem i na sporym ogniu smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu(...)300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego szczypioru 3 łyżki siekanej pietruszki sól pieprz
Karo in the Kitchenzbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej(...)rozmarynem. Zdjąć z patelni mięso i posolić z obu stron. Wrzucić na patelnię oczyszczone kurki (ja oczyszczam je gąbką i krótko płuczę je pod bieżącą wodą, a następnie suszę owijając ściereczkami). Podsmażyć 3 minuty, aż zrobią się błyszczące i troszkę się skurczą. Dodać posiekaną cebulkę dymkę i smażyć jeszcze przez minutkę wszystko mieszając. Posolić, dodać rozmaryn i szczyptę pieprzu. Wlać
Kulinarne Inspiracjesię już stało niepisaną tradycją został on podany z surówką z kiszonej kapusty, Składniki na 3 osoby: 3 filety z dorsza 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Dodatkowo: 5 pieczarek 1 łyżka masła sól(...)złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. W międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć pieczarki. Rybę wyjąć z patelni i przełożyć do grzybów. Chwilkę razem poddusić. Podawać gorącą, u mnie tradycyjnie z kiszoną kapustą. Smacznego
Gosia gotujebyć podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc. Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć. 250 g kaszy gryczanej 350 ml mleka(...)starannie wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto
Kulinarny karnet Christophera