Potrawa którą poniżej proponuję jest nadzwyczaj prosta i naprawdę jej wykonanie trwa moment. Idealnie pasuje na szybką kolację i przyjęcia. Składniki: około 10 pieczarek ser mozzarella
potrawyregionalnesię jak grzyby po deszczu. Oszaleć można. Do tego dziś zdecydowanie żyję w stresie i nawet nie miałam ochoty na gotowanie. Z tej oto przyczyny obiad był bardzo szybki, ale smaczny. Zapraszam Was po przepis. Komosa ryżowa z marchewka i daktylami składniki: 150 g komosy ryżowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 6-8 suszonych daktyli
Przysmaki KarolkiSkworcu pomidory suszone, z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu marchewka szczypior pietruszka- korzeń Kaczucha została poporcjowana, umyta, dołożyłam wszystkich jarzynek. Doprawiłam przyprawami i wlałam filtrowanej wody. Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha
Z Kuchni Do KuchniSylwestrowe risotto tak mi zasmakowało, że szybko postanowiłam wykonać kolejne. Tym razem z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar). Jak zwykle połączenie kilku prostych składników
peggiwkuchnidrobno posiekane 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki czerwonego wina, najlepiej półwytrawnego 2x400g puszki krojonych pomidorów 1 ½ łyżki suszonej bazylii 1 ½ łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na zapiekankę: 400 g makaronu świedrki Lubella , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 350 g sera mascarpone 1 ½ szklanki startej mozzarelli(...)wymiarach 20×30 cm. W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą i głęboką patelnię z 2 łyżkami oleju na średnim ogniu, włóż wołowinę i smaż, miesząc, do zarumienienia. Dodaj grzyby, cebulę i czosnek, i smaż przez 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez około 2 minuty. Dodaj wino i smaż zeskrobując przypieczone mięso
karmelowykarkówka Składniki: 250g boczniaków opakowanie przyprawy do karkówki olej sól, pieprz Przygotowanie: Dzień przed grillem utłucz boczniaki tłuczkiem do ubijania, ale tak żeby się nie rozpadły. Do naczynia włóż grzyby i wlej 2 łyżki oleju, dodaj opakowanie przyprawy do karkówki oraz sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj. Następnego dnia ułóż boczniaki na grilla i piecz(...)stron do pożądanego zarumienienia. Szaszłyki warzywne Składniki: ulubione warzywa - u mnie bakłażan, cukinia, pieczarki, papryka, pomidorki koktajlowe olej sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku Przygotowanie: Dzień przed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu stron
wegujemylesie grzyby) duszone podgrzybki pokrojone wraz z cebulką w drobną kosteczkę. Do doprawienia zastosowano 3 składniki: sól, pieprz i tymianek. Całość do smażenia została zapakowana w domowej roboty papirus, czyli papier do pieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :)Składniki:2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg)1/2 dużej ugotowanej marchewki1 ugotowana pietruszka1/4 ugotowanego seleraszklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g)50g bułki tartej2 jajkaszklanka suszonej żurawiny1
W kuchni wieczoremDzisiaj prezentuję Wam prosty przepis na sos pieczarkowy. Jego przygotowanie zajmuję tylko chwilę. To doskonały dodatek do obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI: 400g pieczarek, 1 cebula, 3
Tradycyjna kuchnia Kasisuszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka 30% 3-5 łyżki Wykonanie Do garnka wlewamy wodę i wrzucam kostkę lub jakiś kawałek wędzonki.Ja robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.suszonych podgrzybków woda 2 szalotki, drobno posiekane 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony 1/4 szklanki białego wina 200 g śmietany 36% sól, świeżo mielony pieprz Składniki na kaszę: 1 szklanka kaszy pęczak 1 łyżka oleju 1 szalotka, drobno posiekana 1/4 szklanki białego wina 3 szklanki wrzątku sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Grzyby zalewamy
My Culinary Artgrzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku ¼ kostki masła 200g śmietany 30%, użyłam Zott Natur 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
Karo in the KitchenSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa sól pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1/2 szklanki pistacji 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1/2 szklanki suszonych pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1 cebula oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico masło Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami. Oprószamy solą, pieprzem(...)suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę. cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:) P.S Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami
Luźna Kuchniasuszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może być biała lub włoska) A jak to zrobić: Bez względu na rodzaj kapusty należy ją sparzyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie nie doprowadzając do całkowitej miękkości.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.Grzyby
Kuchnia w opałachłyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone zmielone w młynku do kawy ale nie za drobno, wszystko dokładnie wyrobić z kapusty wyciąć głąb, we wrzątku sparzać liście, gdy przestygną ściąć gruby nerw z liści, na każdy(...)ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, ja gotowałam późnym wieczorem i otworzyłam rano gołabki z szybkowara wyjmować do miski, wywar przelać do mniejszego garnka do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną
W Mojej Kuchni Lubię