suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:125/170)

Kotlety mielone z grzybami 151

takie najbardziej lubi mój Tato. Dzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki  suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku  sól, pieprz do smaku bułka(...)przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Grzyby zalałam wodą i lekko odgotowałam, odcedziłam i pokroiłam w kosteczkę, dodałam do całości. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety ( z tej porcji wyszło

Gosia gotuje
Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym 356

majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sok z cytryny, cukier sól i pieprz do smaku szczypta suszonego rozmarynu natka pietruszki do dekoracji Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grubą kostkę. Zalać szklanką wrzątku, dodając łyżeczkę cukru. Po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Grzyby odcedzić i grubo pokroić, dodać do cebuli. Wymieszać z majonezem, śmietaną, sokiem z cytryny

Czerwień i błękit
Baterie wypadły temu październiku 95

zdrowy i ma niesamowity atramentowy kolor. Wzdłuż płotu jest trochę marcinków, ale susza a potem grzyb bardzo sponiewierały te śliczne kwiaty. A to nasz ciekawy wrzos- biały i różowy na jednym krzaczku. Gailardia ma swój rok. Goździk nie tylko doszedł do siebie po suszy, ale jeszcze zakwitł. Tradycyjnie już- jeżyna, która nie dojrzeje. Za nic nie mogę spamiętać jak się

les mirabelles
Jajka po hiszpańsku 197

Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy i posypujemy suszonym tymiankiem. Wkładamy do nagrzanego do 100st C piekarnika na grzanie górne (ewentualnie grill z termoobiegiem

Kuchnia w czekoladzie
Współpraca z Barmar :) 203

zaciemnionej półce, inaczej mówiąc nie muszą stać w lodówce! Obecnie Barmar w swojej ofercie posiada: - GRZYBY pieczarki (w słoiczku, w zalewie octowej, w zalewie naturalnej, w oleju, a także opiekane w bułce w zalewie octowej z chilli) boczniaki (w zalewie naturalnej) shitake (świeże) - SUSZONE POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone

Zdrowie na języku :P
smaczny makaron bez mięsa ale w egzotycznych smakach... 194

Składniki: woda 3/4 litra, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki, makaron grube wstążki 1 opakowanie, mieszanka przypraw MAKARON Z GRZYBAMI MUM Royal Brand 1 opakowanie, mieszanka przypraw KURCZAK PO MAROKAŃSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA Royal Brand 1 opakowanie 2 opakowania przypraw Royal Brand zalać woda 3/4 litra i odstawić na 30 minut w tym czasie ugotować(...)aromatyczne egzotycznymi smakami z mieszanek przypraw ............POLECAM!!! mieszanka przypraw makaron z grzybami mum: nie zawiera soli - skład: pieczarki, grzyby mum, orzeszki ziemne, cebula, czosnek, lubczyk - opakowanie: 50 grammieszanka przypraw kurczak po marokańsku z orzechami nerkowca: nie zawiera soli - skład: kurkuma, kolendra, nasiona kopru, kmin rzymski, imbir, suszone pomidory, rodzynki, orzechy nerkowca - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Obiad. Z grzybami. Tarta z nadzieniem serowym i kurkami 187

już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować

Smaczna Pyza
Pierogi z kapustą i grzybami 135

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy

Za drzwiami kuchni
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 663

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)następnie w wodzie w której się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać

Karo in the Kitchen
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa 182

Roladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu. 500 g fileta z piersi kurczaka 150 g żółtego sera Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików  SKWORCU 0,5 szklanki   prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego

VioletoweKucharzenie
Orkiszowe uszka wigilijne 231

orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody 1/4 - 1/2 łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych borowików 3 szalotki łyżka masła/oleju łyżka mąki orkiszowej razowej (lub dowolnej innej, może być też bułka tarta) sól i pieprz Dodatkowo Mąka do podsypywania łyżka oliwy Przgotowanie: Grzyby namocz w zimnej wodzie - najlepiej przez całą noc Namoczone grzyby i szalotki posiekaj

pyszne zdrowości
„Flavours of Portugal” - Esporão 124

Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012.   Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano

królestwo garów
RYBA Z PIECZARKAMI 190

oczyścić , pokroić w kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką np.z KISZONEJ KAPUSTY  z suszonych pomidorów

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z brukselką i podgrzybkami 130

Zepsułam komputer. A dokładniej – zalałam kawą. Dwa dni suszenia i czyszczenia, klawiatura nie do uratowania, ale komputer działa. Wszechmocny naprawdę się spisał. Dziękuję! Teraz czeka mnie

Gotuj z Blue Raven
Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami 172

600 g mięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego  ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach

Gotowanie jest łatwe
Faszerowane bakłażany 183

dają sie opisać :) Użyłam grzybów portobello - pierwszy raz je kupiłam, nie mając pojęcia co to takiego ;) Trochę przypominają pieczarkę, ale są bardziej wyrazoste w smaku. Oczywiście moZna użyć pieczarek (aczkolwiek portobello sa lepsze bo by mieć 250 g grzybów wystarczy obrać dwa ;)  Składniki: 2 bakłażany soczewica ugotowana 450 g 250 g grzybów portobello 1 cebula oliwa 1,5 łyżki(...)smażenia pestki słonecznika i dyni do posypania Wykonanie: Rozgrzać oliwę. Dodac posiekaną cebulę, masalę i chilli. Podsmażać przez chwilę na wolnym ogniu, aż cebulka sie zeszkli Dodać drobno pokrojone grzyby. Dusić pod przykryciem około 5 minut Dodać ugotowaną soczewicę i dobrze wymieszać i zestawić z ognia Dodać drobno pokrojone pomidory i olej z pomidorów.  Bakłażany przeciąc na pół

pyszne zdrowości

Proponowane wyszukiwania