suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:123/170)

Uszka z kapustą i grzybami 200

Skoro był barszcz to koniecznie muszą być uszka z kapustą i grzybami , nieodłączny dodatek do wigilijnego barszczu . Przygotowanie uszek jest trochę pracochłonne  ale myślę warto je zrobić samodzielnie  ponieważ ich smaku nie da się zapomnieć. składniki na 4 porcje          ciasto  2 szklanki  mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody(...)suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis         Mąkę przesiewamy , robimy w niej dołek do którego wbijamy jajko i dolewamy około 3/4 szklanki gorącej wody i wyrabiamy ciasto które ma być elastyczne .             Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy.Wymoczone grzyby

Smakowite Dania
Nagie krokiety czyli naleśniki z kapustą i grzybami 163

dosmażeniaSkładniki na Farsz:kilogram kiszonej kapusty10 suszonych grzybów1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz, cukierNaleśniki: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Farsz: Kapustę drobno kroimy następnie gotujemy w wodzie aż do miękkości. Grzyby moczymy przez pół godziny w zimnej

Bon Appetit Małgorzaty
Sos pieczarkowy z serem i tymiankiem 156

posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota dodajemy  grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek  kroimy ser jak najdrobniej i wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut

w mojej kuchni
134. Indyk, koperek, boczniak, ryż i sezam - czyli proste, wiosenne risotto. 249

indyka (np. 2x150g ) 1 opakowanie grzybów boczniaków - 300g 100g białego ryżu  250g mrożonego groszku pół szklanki ziarenek sezamu  pół pęczka świeżego koperku 2 ząbki czosnku  1 szklanka (250-300ml) wywaru warzywnego lub wody 3cm świeżego imbiru (opcjonalnie) 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia świeżo zmielona sól i pieprz, suszona gałka muszkatołowa dodatkowo - olej(...)oliwek i oprószamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki, nakrywamy folią spożywczą lub talerzykiem i zapominamy o nim na kilka godzin lub nawet całą noc. :) Grzyby dokładnie myjemy, osuszamy i tniemy na średniej wielkości cząstki, przekładamy je do miski, zalewamy zimnym mlekiem i analogicznie zapominamy o nich. :) Mrożony groszek wyjmujemy z zamrażarki i pozostawiamy do rozmrożenia

Symfonia Smaków
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 356

parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą(...)Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan

Mania Gotowania
Roladki z kapustą i grzybami 164

Wyjątkowy smak roladek wieprzowych w takiej wersji odkryłam niedawno, dzięki koleżankom z pracy :) Składniki:70 dag łopatki (można użyć karkówki),30 dag kapusty kiszonej,suszone

Delicious Titbits
Zupa (krem) ziemniaczano - kukurydziana z serkiem apetina (ekspresowa i tania zupa) 221

tego posypka z suszonych pomidorów nie jest zbyt popularnym zestawieniem smakowym w domowym zaciszu. Dodatkowy wymiar smakowy nadaje serek o smaku pomidorów z bazylią. Ponadto kurkuma nie tylko nadaje pięknego koloru, ale również ta przyprawa ma pozytywny wpływ na pracę wątroby oraz wspiera organizm w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu

IMPRESJA SMAKU
Żurek prosty i szybki 180

składniki1 cebulagarść suszonych grzybów350 g ziemniaków50 g zwyczajnej kiełbasy (lub boczku)2-3 ząbki czosnkumajeranek wg uznania1 l bulionuzakwas na żurek - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności ( ja dodaję 1 - 2 szklanki)przygotowanieZiemniaki obrać , pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki (boczek w kostkę).Grzyby zalać mała ilością wody

Stare Gary
Pierogi z kapustą i grzybami 156

ulubione pierogi? Ja uwielbiam z mięsem, ruskie i z kapustą i grzybami, ale te ostatnie robię tylko raz w roku :) Wtedy smakują jeszcze lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego(...)kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką

Aga w kuchni
Ramen drobiowo- wołowy 184

sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce do pieczenia

Mango Papaja
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 163

Składniki: farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 czubate garści suszonych podgrzybków 3-4 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 jajko Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko ciepła woda  Sposób wykonania: Farsz: Grzyby ugotowałam, odcedziłam zachowując wodę, wystudziłam a następnie rozdrobniłam. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę podsmażyłam na oleju. Kaszę ugotowałam w wodzie po gotowaniu

Darcia w kuchni
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 179

nawet... Ususzyć! I wcale nie potrzeba do tego specjalnych, drogich urządzeń, choć podobno suszarka do grzybów/warzyw ułatwia sprawę. Ja takich cudów w mojej malutkiej kuchni nie mam, użyłam więc piekarnika, i efekt mnie absolutnie zachwycił. Zresztą, gdy tylko zobaczyłam suszony rabarbar na blogu Chilli bite wiedziałam, że to będzie to . Ususzyłam zaledwie kilogram, i już żałuję, bo znika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KOTLETY SOJOWE W NOWEJ WERSJI 195

opakowaniu, w osolonej wodzie z dodatkiem jednego pokrojonego ząbka czosnku i jedną łyżeczką imbiru suszonego. Ugotowane kotlety odcedzam, wykładam na talerz i posypuje z jednej i drugiej strony pieprzem ziołowym i solą czosnkową.      Pieczarki obieram i kroję na ćwiartki. Grzyby wrzucam na patelnie podlewam wodą, dodaję odrobinę kostki rosołowe (trzeba uważać aby nie przesolić

Zdrowo i kolorowo
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 259

pewność, że to mięso najwyższej jakości. Idealnym dodatkiem do pasztetu z sarniny jest żurawina lub grzyby po węgiersku. Składniki: 2 kg dziczyzny  1/2 kg słoniny 1 kg tłustego wędzonego podgardla 1/2 kg wątróbek drobiowych 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku gałka muszkatołowa świeżo starta 2 jaja pieprz  sól Do obgotowania mięsa: 1 łyżka soli

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania