momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania potrzeba dwa razy tyle, co soczewicy (2 szklanki). Doprowadzamy wodę(...)studzimy. Portobello kroimy w grube kawałki. Cebulę obieramy i kroimy – niekoniecznie najdrobniej. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci
Karo in the KitchenOstatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam, pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z
Eli GotowanieDanie, jakim jest klops gryczano-pieczarkowy, to zdrowie na talerzu, szczególnie dla kogoś, kto lubi kaszę gryczaną i pieczarki. Może być samodzielnym daniem
To co kochamżółtko, 1 szklanka letniej wody, 2 łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy: 300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę(...)rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak ja pominęłam tę czynność. Farsz studzimy. A w tym czasie sporządzamy sos. Zrobienie sosu rozpoczynamy od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia grzybów. Kolejno kroimy je w dość regularne paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy paski boczniaków i podduszamy je, aby były miękkie
Symfonia Smakówboczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki(...)redukującego się sosu. Sos przyprawić do smaku pieprzem i solą, ewentualnie zagęścić go dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody (po dodaniu zagotować). Sos jest gotowy, gdy grzyby są miękkie
Kuchcik gotujeNa początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)Składniki
Bon Appetit Małgorzatykolorowa i naprawdę sycąca. Szakszuka jajka w pomidorach, w dosłownym tłumaczeniu oznacza „bałagan”. My przygotowujemy ją zawsze w wersji wegetariańskiej, ale np. Tunezyjczycy dodają do niej specjalne suszone kiełbaski, które drobno kroją. Szakszukę jajka w pomidorach – polecamy na leniwe śniadanie albo lunch. Składniki: 7-8 dużych pomidorów albo 2 puszki pomidorów bez skórki 4-6 jajek(...)lubimy, gdy żółtko się rozlewa). Szakszukę jajka w pomidorach podawać na ciepło, ze świeżym pieczywem, posypaną posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. W różnych wariancjach możecie dodać bakłażany, paprykę, wędlinę, cukinię, grzyby – cokolwiek lubicie dodawać do swojej jajecznicy. Post Szakszuka jajka w pomidorach pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnijeść ? Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe i chronią przed przedwczesnym starzeniem, nie tylko skóry, ale i całego organizmu, dodatkowo w przeciwieństwie do większości leśnych grzybów zawierają bardzo duże ilości soli mineralnych i witamin, są również źródłem łatwo przyswajalnego białka co jest bardzo ważne zwłaszcza u osób, które nie jedzą mięsa. Naukowcy odkryli w boczniakach dwie bardzo(...)ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką ze skworcu ) Przygotowanie: Cebule i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku, dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone
zdrowa vege kuchniawypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym (*) - dla mnie w smaku jest akurat, ale dodatkową słodycz można uzyskać poprzez posmarowanie kawałka ulubioną konfiturą lub dodania (przed pieczeniem) suszonych owoców. Mąka żytnia - w porównaniu do mąki pszennej - zawiera o wiele więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy. Oprócz tego, ze nadaje wyrazisty smak - to korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jednym(...)może być stosowany przez diabetyków - nie uzależnia - produkty z cukrem brzozowym przez dłuższy czas dają uczucie sytości - ma działanie antybakteryjne i ogranicza rozwój "złych" mikroustrojów, np. Helicobacter pylorii i grzybów Candida - pomaga w dbaniu o higienę jamy ustnej - likwiduje nieświeży oddech, zapobiega i redukuje niewielkie ubytki próchnicze - pomaga w przyswajaniu wapnia - dobrze wpływa na mineralizację kości - poprawia przemianę materii
Di gotujeDzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze
Rozpustne gotowanienaczyniowy ( wzmacnia serce, zapobiega miażdżycy, obniża podwyższone ciśnienie, dba o kondycję żył i tętnic ) - obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi - zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów - pomaga zwalczać bakterie, wirusy, grzyby i pasożyty - wspomaga trawienie - odtruwa - wzmacnia odporność - na reumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory(...)jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam, a w najbliższym czasie kolejne przepisy z czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego i… na zdrowie. W opisie o czosnku niedźwiedzim wykorzystałam
mojewypiekiinietylkołyżki mąki ziemniaczanej płatki kukurydziane: 3/4 szklanki pieprz cayenne: 1 łyżeczka majeranek: 1 łyżeczka sól: 1 łyżeczka czarny pieprz: 1 łyżeczka mleko w proszku: 1 łyżka suszony czosnek: 1 łyżeczka suszona cebula: 1 łyżeczka wędzona papryka: 2 łyżeczki maślanka: 1 szklanka olej do smażenia Jak zrobić pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce? Przygotowanie: W garnku zagotowujemy 2 litry wody(...)zewnątrz. Polecamy również inne nasze przepisy na dania z kurczaka Min. frytki z piersi kurczaka w cieście , piękna sałatka imprezowa z kurczakiem , udka z kurczaka pieczone na kapuście z grzybami, oraz aromatyczny kurczak z patelni . Życzymy Smacznego! Artykuł Pikantne skrzydełka w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieserem pecorino, restauracja w Montepulciano, po prawej: wybór crostini z różnymi dodatkami, które podano nam w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce Bruschetta al pomodoro oraz z dodatkiem grzybów i sera pecorino Bruschetty, crostini ... a czym właściwie różnią się od siebie?Spróbowałam prześledzić temat w Internecie i ustaliłam, że bruschetta charakteryzuje się większym rozmiarem, przygotowuje się ją z pieczywa(...)kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną
Chilli Czosnek i Oliwaautorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Jednogarnkowe, kurczakowe i pomarańczowe. autorka: Angie123 | blog: I adore cinnamon Szynka z suszonymi pomidorami, kolendrą i majerankiem autorka: Kulinarna Arkadia | blog: mojakulinarnaarkadia.blogspot.com PIECZEŃ Z INDYKA W WARZYWACH autorka: pariscope | blog: Po prostu pyszne Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej autorka: Białagłowka | blog(...)blog: Państwo Wojtczuk gotują Jagnięcina z glazurowaną marchewką autorka: Aromat Malin | blog: Aromat Malin Kurczak z Masłem Orzechowym autorka: mariolak87 | blog: Zakątek Smakosza Kurczak pieczony faszerowany kaszą gryczaną i grzybami autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Kurcze pieczone na browarku autorka: Młoda mama gotuje... | blog: Młoda mama gotuje... Schab pieczony z orzechami autorka: Zdrowa Kuchnia | blog: Zdrowa Kuchnia
Kuchenna Kontrrewolucyamłoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki(...)garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień
Chilli Czosnek i Oliwa