suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:39/78)

Stek Salisbury w sosie grzybowym 337

porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól morska świeżo mielony pieprz do smażenia: 2 łyżki oleju do smażenia: 1 łyżka masła Sos grzybowy: 250 g pieczarek ok. 30 g suszonych grzybów leśnych

Poezja smaku
Domowa kostka rosołowa 368

zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże marchewki2 łodygi selera naciowego1 mała pietruszka1 mała cebula2 ząbki czosnku1/2 białych części pora4 ziela angielskie6 ziaren pieprzu1 suszony liść laurowy1 suszony

Poezja smaku
Zdrowe odżywianie – od czego zacząć? 317

samodzielnie, a są one niezbędne do utrzymania równowagi zdrowotnej. Suszone owoce mogą posłużyć jako dodatek do dań i deserów, a także jako samodzielna przekąska. Posiadają one wiele cennych składników odżywczych , ale niestety potrafią być też wysoko kaloryczne, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością . Dobrej jakości i nieprzetworzone suszone owoce możesz zakupić na https://jawo2008.pl/ , gdzie znajdują się(...)przypadku diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Jednak należy pamiętać, by uzupełnić swoją dietę alternatywnymi produktami zastępczymi, by nie zabrakło Ci żadnych niezbędnych składników. Najlepiej jest wybierać chude mięso wołowiny, cielęciny lub drobiu , a także wspomniane wcześniej ryby morskie . Olej kokosowy to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy wybierać częściej jako tłuszcze roślinne. (Artykuł zewnętrzny) (function(){ ac4e=document.createElement("script");ac4e

Kuchcik gotuje
Steki z serem pleśniowym jako przekąska 219

dużym grubym kawałkiem wołowiny. A tu będziemy go potrzebować grillowany i cięty w poprzek włókien. Wystarczy wziąć kilka bagietek, przeciąć na pół wzdłużnie, posmarować masłem i grillować po około 1-2 minuty do chrupkości. Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu

naRuszcie
Zrazy wołowe tradycyjne 156

koniec dodać suszone grzybki i kilka pieczarek przekrojonych na cztery części. Wlać wywar wołowy i wodę, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak nie macie wywaru można dolać tylko wodę. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Trwa to dosyć długo, to wszystko zależy jak jest wołowina. Podczas gotowania trzeba kilkakrotnie podlać

Kuchnia Pokoleń
Prawdziwe włoskie klopsy – pulpety w sosie pomidorowym 344

dłoni na pulpę, z dużymi fragmentami miąższu – nie blendujcie sosu! Puszką po pomidorach odmierzamy sobie ½ jej pojemności wody, dodajemy wodę do pomidorów. Wsypujemy sól, pieprz, płatki chili, granulowany czosnek, suszone oregano i bazylię. Do tego – ½ do 1 pełnej łyżeczki przyprawy do piernika. To korzenny zestaw smaków – cynamon podbije słodycz pomidorów i przytłumi ich kwaśny smak, imbir świetnie zagra(...)piernikowej marinary i po 2-3 przekrojone na pół klopsy, do tego kilka plasterków mozzarelli, kilka listków bazylii i danie do jedzenia jedną ręką gotowe! SKŁADNIKI KLOPSÓW 500g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny 50g siekanej lub mielonej słoniny 50g startego parmezanu 2 jajka M 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 60g czerstwej bułki pszennej 2 łyżki octu z czerwonego wina

Karo in the Kitchen
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 178

Ostra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki(...)łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego ½ łyżeczki mielonego chili drobno starta skórka z jednej limonki 1 łyżka soku z tamaryndowca (moczyć kawałek suszonego tamaryndowca w filiżance gorącej wody przez około 15 minut, wycisnąć i mamy sok z tamaryndowca) Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę do średniej. Ruszt

naRuszcie
Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna 250

Dziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu. Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo(...)saszetka Knorra na naturalnie smaczną Lasagne i postanowiłam ją wypróbować. Producent obiecuje 100 % naturalnych składników w postaci mieszanki ziół i przypraw bogatych w smak i aromat. Składniki poddawane są suszeniu, czyli jednej z najstarszych, naturalnych metod przygotowywania żywności, która pozwala zachować smak i składniki odżywcze składników. Przyznam, że cieszę się że Knorr wyszedł naprzeciw potrzebom osób dramatycznie zabieganych, skład tego

karmelowy
Zupa z wołowiną na słodko-ostro. 165

SKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta, 1 pomarańczowa)- pokroić w kostkę 1 papryczka chilli- posiekać 1 por w całości 2 ziemniaki- pokroić w kostkę świeżo mielony pieprz i szczypta soli 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki(...)ząbki czosnku- posiekać 1 puszka groszku 1/4 ananasa- pokroić w kostkę 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka pieprzu kolorowego 1 łyżka suszonego lubczyku i czosnku niedźwiedziego 2 litry wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i mięso obmyć. Warzywa obrać i pokroić wedle zaleceń umieszczonych w składnikach. Do misy multicookera wlać wodę

ClauditteMissCooking
Chłopska grochówka z kiełbasą 129

łyżka suszonego, otartego majeranku sól, pieprz do smaku świeży majeranek do dekoracji Kiełbasę pokrój w dowolne kawałki. Jedną posiekaj drobno i mocno wysmaż na skwarki, posłuży do dekoracji, odstaw do wystudzenia. Resztę kiełbasek, podsmaż z cebulą i wyciśniętym praska czosnkiem. Przełóż do garnka dodaj pokrojone w drobną kostkę warzywa ( poza ziemniakami), skórki wędzone i wołowinę rosołową . Zalej rosołem

Ogrodnik w podróży
Rosół z pieczoną na ostro marchewką 145

kurczaka kawałek wołowiny filet z kurczaka 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren czerwonego pieprzu liść laurowy spora szczypta soli ok. 4-5 litrów zimnej wody pieczone marchewki: pęczek młodej marchewki (około 5-6 sztuk) 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny łyżeczka mielonej papryki słodkiej łyżeczka cayenne łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

Mienta blog
Flaczki wołowe z mięsem wołowym 132

mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 czubate łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu gałka muszkatołowa sól imbir sproszkowany 2 ząbki czosnku 150 ml słodkiej śmietany(...)płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem.  Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę i selera umyłem ¾ starłem na tarce na grubych oczkach, pozostałą część pokroiłem „na zapałkę

R'n'G Kitchen
Bitki wołowe 343

opcjonalnie) 3 suszone podgrzybki Mięso kroimy na cienkie paski w poprzek włókien i dzielimy na nieduże kawałki. Tak przygotowane mięso rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy z obu stron i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po jednym razie z każdej strony. Mięso przekładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem tak, by przykrył wołowinę. Na patelni

Dieta bez mleka
Spaghetti po bolońsku 184

wołowinie, a na indyku. Jest lżejszy i bardzo smaczny. I Malwinka może bez przeszkód zajadać się nim z nami :) Składniki: (3 duże porcje) 450g mielonego mięsa z indyka 2 puszki pomidorów krojonych lub passaty 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka tymianku suszonego

Cakes By Kejt
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 143

Kanto - wszystkie elementy (mięso, warzywa, tofu) dusi się w wywarze jednocześnie, w stylu Kansai - najpierw dusi się mięso, a później dodaje się warzywa. Do sukiyaki zazwyczaj używa się tzw. wołowiny marmurkowej - mocno przerastanej żyłkami tłuszczu, który wytapia się podczas przygotowywania potrawy. W Polsce doskonale zastępują ją gotowe, pakowane pojedynczo steki, które możemy kupić w większości marketów. Mięso powinno być pokrojone(...)ciekawostek o japońskich sosach, a także o kulturze i kuchni japońskiej znajdziecie w Księdze Mistrza OYAKATA . Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam makaron OYAKATA Japoński Klasyczny wzbogacony sosem sojowym, mieszanką suszonych warzyw i aromatycznych korzennych przypraw: imbiru, goździków i cynamonu. Przygotowanie klasycznego japońskiego makaronu Oyakata zajmuje dosłownie chwilę, wystarczy zawartość kubka zalać wrzątkiem, odczekać trzy minuty, odcedzić makaron korzystając ze specjalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata