suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:38/78)

Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato 113

wołowiny – 400g pomidorów krojonych (z puszki) – 200g pieczarek – 8-10 brukselek – 2 czerwone papryki – 2 łodygi selera naciowego – 1 duża marchew – 1/4 selera – 1 czerwona cebula – pół pęczka natki pietruszki – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 2 liście laurowe – 1 łyżeczka suszonego

Be Fit Be Strong
Rolada schabowa z morelami i śliwkami 200

Domowa wędlina w sam raz na świąteczny stół. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Zresztą sami wypróbujcie. Składniki: 1,2 kg schabu 15 dag śliwek suszonych

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki i sera 195

karkówki. Dobrze smakuje również połączenie wołowiny i wieprzowiny opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ja dałam po połowie żółtej i zielonej :-) 1 duża cebula  2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella sól pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia opcjonalnie inne przyprawy i dodatki wedle gustu (np. oregano i suszone pomidory, jeśli chcemy zapiekankę

Marta próbuje
Ramen drobiowo- wołowy 198

litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie

Mango Papaja
Bigos staropolski 198

kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 209

gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia

Bon Appetit Małgorzaty
Ramen 264

czego wołowiny było więcej niż drobiu 4 marchewki obrane i przekrojone na pół 1 por przekrojony na 3 części 1 czerwona cebula obrana i przekrojona na pół 15 sztuk białych części z cebulek dymek około 5 cm imbiru, obranego i pokrojonego na plastry 1 główka czosnku, pozbawiona zewnętrznej łupinki i przekrojona na półtwardo 20 szt. suszonych grzybów shitake (zalanych(...)pyszny bulion. Dodatki do ramenu: ugotowane na półpłynnie jajko mięso boczek długo pieczony glony nori sezam prażony płatki chilli zielona cebulka. U mnie było jajko, chilli, cebulka, sezam, wołowina, makaron i szalotka. To w zupełności wystarczyło i chyba było dobre, bo gar bulionu zniknął w ciągu kilku chwil. Bulion i tare możemy przechowywać przez tydzień w lodówce. Wyszło tak dobre

ladykitchen
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 376

czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu.W moim domu nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny  70 g parzonego boczku  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego(...)puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, tortilla, kukurydza WYKONANIE Mięso wyjmujemy z lodówki minimum 1 godzinę przed

cool and minty
Przekąski i przystawki na różne okazje 290

sałaty rzymskiej Koreczki Caprese Pieczarki faszerowane wołowiną Pieczarki nadziewane kaszą i serem Pomidory faszerowane fetą Przepis na ogórki faszerowane Sałatka z melonem, szynką i rukolą Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Szynka faszerowana sałątką jarzynową. wytrawne drożdżowe muffiny Szynka w galarecie Wielkanocna szynka zawijana Tapenada z czarnych oliwek kanapki z pastą z suszonych pomidorów The post Przekąski i przystawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwica wołowa - stek idealny 170

Roszaka . Jako że tematem przewodnim była wołowina, nie mogło się obejść bez polędwicy wołowej :) Poniżej znajdziecie informacje, jak krok po kroku przygotować z niej stek idealny. Zapraszam do przygotowań! Składniki na jeden idealny stek z polędwicy wołowej: 1 stek z polędwicy o grubości ok. 2-3 cm w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu (można użyć czarnego mielonego

My Culinary Art
Szafranowe risotto z dorszem 226

kuchni jest podobnie: wołowina za cenę PKB średniego państwa w Afryce, desery, które przyprawiają o zawał jubilerów, szał smaku i bogactwa. Jednak co zrobić, jeśli nie mamy dostępu do wołowiny z Kobe, jadalne złoto nas nie kręci, a jednak chcemy powiewu luksusu? Szafran. To najdroższa przyprawa świata, w miarę dostępna – mając ją w kuchni, wszystko nabiera powiewu luksusowego świata(...)ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów (rozmrożone grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki startego parmezanu dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę) olej

ladykitchen
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 212

nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt.wzorowałam się na tym przepisieczas przygotowania: ok. 1,5 godz.Składniki:na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) 180 g jogurtu naturalnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Chili con carne 141

wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną. Poniższy przepis dostosowałam do polskich realiów, tak aby wszystkie składniki można było kupić w pobliskim sklepie. Potrawa jest dość pikantna, ale nic więc nie stoi na przeszkodzie, abyście zmniejszyli ilość ostrych przypraw. W łagodnej wersji również smakuje wyśmienicie. Rodzaj mięsa użytego do chili con carne to kwestia smaku, oryginalny przepis zawiera wołowinę(...)łyżki koncentratu pomidorowego  2 małe kostki (około 10 g) gorzkiej czekolady  Chili con carne przyprawy po 1 płaskiej łyżeczce: mielonego kminu rzymskiego (nie pomylcie z kminkiem),  suszonego oregano, wędzonej słodkiej papryki, wędzonej ostrej papryki. pół łyżeczki mielonego cynamonu 1-2 goździki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i mielony czarny pieprz do smaku   natka kolendry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gigantyczne klopsy pieczone w białym winie 217

Mielone! I to nie byle jakie mielone, bo w postaci ogrooomnych klopsów – wielkości piłki tenisowej. Wołowina i wieprzowina skąpane w esencjonalnym bulionie z dodatkiem białego wina, który nadaje im wytrawnego, nowego smaku. Te klopsy są tak soczyste, pyszne i eleganckie, że bez problemu zostaną gwiazdą każdej proszonej kolacji czy odświętnego obiadu. Nie musicie mi wierzyć na słowo – po prostu(...)bójcie się, że klopsy wyschną – są tak duże, że nie mają na to najmniejszych szans!   Do dużej miski wkładamy mięso w temperaturze pokojowej – mieloną na średnich oczkach wołowinę i mięso wieprzowe od szynki. Schłodzoną wędzoną słoninę i obraną cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę (siekamy) i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kaszę mannę, sól i pieprz. Czerstwą bułkę rozdrabniamy

Karo in the Kitchen
Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms 221

porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny ½ małej kapusty, posiekanej w cienkie paski 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 szklanki bulionu drobiowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżeczka mielonego chili 1 łyżeczka suszonego tymianku cukier, sól

karmelowy
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 168

ananasa) lub octu; słony – np. suszone pomidory, sos sojowy; ostry – uzyskamy go dodając np. czosnek, imbir czy kminek (nie należy z nim przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście

Słodkie okruszki
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 133

podaniem. Do ciężkich dań z wołowiny lub jagnięciny. Alsace Pinot Gris Grand Cru Marckrain Grand Cru 2013 (39,99 zł) – Półsłodkie. Nos ziołowy, nie zapowiadający ciekawego owocowego smaku (gruszka ). Dekantować i schłodzić przed podaniem. Sauternes AOP Château Jean Galan (34,99 zł) Słodycz w czystej postaci. Miód, morele, figi, wanilia, rodzynki i inne suszone słodkości. Gęste. Trochę więcej kwasowości

królestwo garów
Pasztet pieczony z mięs różnych 201

łopatki wieprzowej 100 g wołowiny 100 g cielęciny 100 g tłustego boczku 100 g wątróbki drobiowej 1 sucha kajzerka 1 jajko 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 ziarna jałowca 22 g mieszanki przypraw "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy do posmarowania / posypania formy: margaryna bułka tarta Mięso myjemy, suszymy i kroimy na kawałki (poza wątróbką

Marder&Marder Manufacture
Zupka fasolowa 164

Zupę fasolową również uwielbiam. Jest to moja pierwsza zupa, którą sama zrobiłam. Ten przepis jest u nas od zawsze i w ogóle się nie zmienił. Zapraszam

Wołowina od rekina