suszona wołowina - 1161 przepisów (strona:37/78)

Negimaki z shiitake 229

sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 60 minut, ja namoczyłam ”na noc”. Następnie dokładnie(...)Ostrym nożem kroimy wołowinę na równe plastry, które rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości ok. 1,5 mm (aby powierzchnia była równa każdy płat na koniec można „przejechać” wałkiem do ciasta). W misce łączymy składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi

mojewypiekiinietylko
Pieczone pierogi czyli moja wariacja na temat hiszpańskich empanadas 158

także te z dodatkiem kurczaka czy mielonej wołowiny.  PIECZONE PIEROGI Z FARSZEM WARZYWNYM Ciasto na pierogi 300 g mąki (u mnie mieszanka żytniej razowej, gryczanej i kukurydzianej) 15 g świeżych drożdży 3 łyżki płynnego oleju kokosowego Łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli Ciepła woda Farsz I Pół puszki pomidorów 4-5 suszonych pomidorów Kilka zielonych oliwek Mozzarella Łyżeczka koncentratu

HealthyCreations
Ramen w 3 minuty – OYAKATA Kurczak po japońsku 297

także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym.   Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen – od półmiękkiego jajka marynowanego w mirin i sosie sojowym przez szczypior, świeżą kolendrę, groszek cukrowy, kapustę pak choy, grzyby świeże i suszone, ziarna prażonego sezamu, tofu, młodą soję, gotowane krewetki

Karo in the Kitchen
Sajgonki pieczone w piekarniku 360

imbiru 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1 cebulka dymka (zielona część) 100 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 5 suszonych grzybów mun 1 jajko 50 g pędów bambusa

Mania Gotowania
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 232

burgerów) : 1/4 kg mielonej wołowiny (najlepsza na burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej bułki razowej lub chleba 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku (lub suszonego i zmielonego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Zebrać

Jem więc Jestem
Pasztet z żurawiną 233

1 l bulionu, 500 g mięsa wieprzowego, 500 g mięsa wołowego, 500 g wątróbek drobiowych, 1 udko z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka suszonej żurawiny

Świat Domowej Kuchni
SCHAB DUSZONY Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 192

Szybkie, proste i smaczne.  Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie.  Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.  Jeśli nie mamy kurek

Walijskie Pichcenie
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 184

pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet(...)marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie

Codziennik Kuchenny
Węgierska zupa gulaszowa 325

naczyniu w piekarniku.  Składniki :  600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone papryczki chilli 1 łyżeczka wędzonej papryki oliwa/mas

Codzienne Gotowanie
Flaczki wołowe 126

pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól ,gałka muszkatołowa imbir sproszkowany 150 ml słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki   Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz

R'n'G Kitchen
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 305

dynią i suszonymi śliwkami  tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami na podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami na 5-6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: na klopsiki:  500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny) 1 cebula

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa warzywna z mięsem mielonym na bogato 113

wołowiny – 400g pomidorów krojonych (z puszki) – 200g pieczarek – 8-10 brukselek – 2 czerwone papryki – 2 łodygi selera naciowego – 1 duża marchew – 1/4 selera – 1 czerwona cebula – pół pęczka natki pietruszki – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 2 liście laurowe – 1 łyżeczka suszonego

Be Fit Be Strong
Rolada schabowa z morelami i śliwkami 200

Domowa wędlina w sam raz na świąteczny stół. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Zresztą sami wypróbujcie. Składniki: 1,2 kg schabu 15 dag śliwek suszonych

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka z mięsa mielonego, fasolki i sera 195

karkówki. Dobrze smakuje również połączenie wołowiny i wieprzowiny opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ja dałam po połowie żółtej i zielonej :-) 1 duża cebula  2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella sól pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia opcjonalnie inne przyprawy i dodatki wedle gustu (np. oregano i suszone pomidory, jeśli chcemy zapiekankę

Marta próbuje
Ramen drobiowo- wołowy 198

litra wody Topping: omlet kiełki rzodkiewki wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie

Mango Papaja
Bigos staropolski 198

kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz  0,5 kg karkówki lub łopatki wieprzowej 0,5 kg wędzonego boczku 0,5 kg dobrej wędzonej kiełbasy 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 6 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  30 g suszonych grzybów leśnych 5-6 suszonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 209

gołąbki z dzikim ryżem, wołowiną oraz sosem pomidorowym z chili. Niby znajomy smak a jednak bardziej podkręcony :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego1 woreczek ryżu białego2 woreczki ryżu dzikiego2 litry warzywnego bulionu1 cebula1 jajkosól, pieprzkapusta włoskapasta pomidorowa w kartoniku1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia

Bon Appetit Małgorzaty