susz - 5290 przepisów (strona:46/353)

Trufle marcińskie 174

diety wegańskiej. Przepis łatwy, lekki i przyjemny :) Polecam! Składniki: 150 g białego maku 50 g masy marcepanowej 1/3 szklanki cukru pudru 80 g orzechów 50 g blanszowanych migdałów 2 suszone figi 4 suszone daktykle 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej   Dodatkowo do obtoczenia: mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, kakao Przygotowanie: Suszone

Domowa Cookierenka Agi
54. Bezy i pianki a'la Marshmallow, a wszystko z ksylitolem 173

moim zdaniem, możemy zaliczyć do ich atutów. Nie są tak słodkie jak tradycyjne wersje, a diabetycy mogą bez strachu się nimi zajadać. Jedynymi minusami jest dłuższy czas ich suszenia do otrzymania chrupkiej postaci i beżowy kolor, który w przypadku zwykłych bez, z dodatkiem cukru, oznacza zbyt wysoką temperaturę podczas suszenia. Jeżeli jednak chcemy zjeść pianki, to od razu po suszeniu

Be Fit Be Strong
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem 221

Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki(...)winegret: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią 237

cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy (u mnie verde) 2 cukinie około 200 g sera fety 1-2 łyżki suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów garść świeżej mięty sól, pieprz olej do smażenia Soczewicę ugotować aż będzie miękka. Odcedzić i ostudzić. Cukinie opłukać, pokroić ukośnie w plasterki(...)posypać suszonym tymiankiem. Smażyć na patelni grilowej z dodatkiem nieobranego czosnku, z dwóch stron aż nabierze złotego koloru. Pomidory i miętę posiekać. Do ugotowanej soczewicy dodać pokruszoną fetę, zgrilowaną cukinię, posiekane pomidory i miętę. Doprawić pieprzem i lekko solą. Smacznego Post Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bezglutenowe ciastka owsiane z bakaliami i czekoladą 182

herbaty, polecam :)   1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle 3 suszone figi 2 łyżeczki syropu z agawy Płatki zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut

Mienta blog
Kotleciki mielone z morelami 171

było nudno, wymyślam różne wariacje. Z czym to ja już ich nie robiłam. Były już z pieczarkami, papryką, marchewką, a dziś przedstawiam jeden z moich ostatnich wynalazków ...z morelami suszonymi. Mój mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego(...)moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia  1 jajko bułka tarta sól  pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pełnoziarniste świderki z tuńczykiem i pomidorami 160

propozycją dla osób będących na diecie. Połączenie makaronu z tuńczykiem i pomidorami dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Dzisiaj przedstawiamy takie oto obiadowe danie :)  Świderki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 100 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 puszka tuńczyka z wody kilak suszonych pomidorów (maiłam w zalewie) szczypiorek pieprz kolorowy młynek do smaku 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu(...)słodko-kwaśnego sól PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzamy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory (miałam kilka sztuk 5-6) kroimy w kostkę, szczypior płuczemy i siekamy - do tuńczyka dodajemy pomidory - dokładnie mieszamy doprawiając pieprzem. Makaron przekładamy do miski, dodajemy tuńczykową pastę, koncentrat oraz sos i dokładnie mieszamy, by cały makaron obtoczył się w tuńczyku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla 190

przygotować aby nieco urozmaicić tradycyjne  grillowe menu. Myślałam nad wątróbką, ale ostatecznie padło na kaszankę, bo wiem, ze wszyscy ją lubią. Wymieszałam ją z orzechami i suszoną żurawiną wpakowałam w miseczki z jabłek i upiekłam na grillu. Było nietypowo ale bardzo smacznie!! Jabłka z kaszanką, orzechami i żurawiną z grilla SKŁADNIKI: 2 jabłka 200 g kaszanki 1 garść suszonej(...)odcinamy wierzchy. W wierzchach możemy powycinać nożykiem ozdobne ażurki. Z jabłek łyżeczką wydrążamy środek, tak aby nie zrobić dziury na wylot. Kaszankę mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Wydrążone jabłka napełniamy przygotowanym farszem z kaszanki,    przykrywamy wierzchem z jabłka. Przygotowane jabłka owijamy w folię aluminiową, układamy na grillu i pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 241

Wykonanie: Na talerz wykładamy rukolę, na nią układamy połowki winogron, pokrojony na mniejsze kawałki camemberta, kawałki obranej gruszki. Szynkę parmeńską kroimy w wąskie paseczki. Również wykładamy na rukolę. Susz mieszamy ze sobą razem z pestkami. Posypujemy nim sałatkę, polewamy olejem. Do przygotowania sałatki uzyłam oleju lnianego.Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega

Z Majeczką w kuchni
Schab w sosie musztardowym 322

SKŁADNIKI: 5 kotletów schabu, 200 ml kremówki, 3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 4 łyżki mąki, 1 łyżka suszonej włoszczyzny, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, Przygotowanie:    Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je  na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy(...)olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki

Aga w kuchni
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 271

Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz(...)przesianej mąki, wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Wyrabiaj około 6 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą dobę. Owoce: 150 g suszonych moreli 80 g rodzynek 40 g orzechów włoskich 20 g orzeszków pistacjowych 60 g mąki pszennej 500 g letniej wody do namoczenia moreli Od razu po przygotowaniu pâte fermentée zalej

Grahamka, weka i kajzerka
Kutia z Bakaliami 243

soli ok. 900 ml wody 100 g zmielonego maku  2/3 szklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii  u mnie: 80 g suszonych moreli 80 g suszonych śliwek 80 g rodzynek 40 g fig 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  80 g migdałów 80 g orzechów włoskich Kutia z Bakaliami - Sposób przygotowania(...)Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki).  W osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut.  Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi.  Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni

Słodka Strona
Zawijańce z orzechami i mixem keksowym 201

Przy okazji robienia  lussekatter  postanowiłam z tego samego ciasta wyczarować jeszcze coś innego..i tak oto są zawijane bułeczki..nadziane mixem keksowym , suszoną żurawiną i orzechami Helio .. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5  łyżeczki soli 150 g cukru 2 g szafranu lub kurkumy 750 g mąki mix keksowy Helio orzechy(...)włoskie Helio żurawina suszona jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części i osobno rozwałkować.Jedną część posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka, posypać mixem

Moje domowe kucharzenie
Czarny bez - właściwości zdrowotne i suszenie kwiatów 141

nozyczkami cale baldachy i suszymy w cieniu.Nie pluczemy kwiatostanow,aby nie pozbawic ich cennego pylku,nosnika smaku i aromatu. Najlepiej rozlozyc je cienka warstwa na plotnie lub papierze.Po calkowitym wysuszeniu zamykamy kwiaty w szczelnie zamknietym sloju.Po wyschnieciu wyraznie bedzie widac na kwiatach chmury zoltego pylku.Starajmy sie go nie otrzepywac.Do przygotowania herbaty dajemy dwie lyzeczki suszu z kwiatow na szklanke wrzatku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Racuchy z kwiatami czarnego bzu 133

kilka ladnych lat.Jednak dopiero w tym roku obsypal sie niezliczona iloscia kwiatow i spowil caly ogrod swoim odurzajacym,czarujacym zapachem. Pijemy lemoniade z kwiatami bzu,ogromna porcja kwiatow suszy sie,by dolaczyc do zimowych zapasow. A dzis zrobilam racuchy z bzowymi kwiatami. Racuchy sa puchate,bardzo pulchne,po prostu przepyszne.Troche zdrowsze niz te zwykle z bialej maki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!