Dla mnie to była oczywista oczywistość,że młodą kalarepę zjada się w takiej formie. Kiedy jednak zobaczyłam zdziwienie na twarzy mojej koleżanki,że właśnie tak podaję
Kopystką po garachKuchnia gruzińska, niezapomniane smaki, do których zawsze będę wracać. Miałam szczęście popróbować oryginalnych przepisów,choć każda gruzińska gospodyni ma swoje, tajne, receptury-kilka cennych uwag udało
Kopystką po garachLekki, obiad, który przypomina mi beztroskie dzieciństwo. Bardzo prosto i bardzo smacznie- z kuchni mamy. W tym przepisie(w większości) użyłam produktów -od gospodarzy, z małych
Kopystką po garachKażdy zna ma własną recepturę na ulubioną, gotowaną kapustę. Ja, swoją zawdzięczam mojej mamie, która zawsze tak ją przyrządzała. Przepis może "staroświecki" ale na pewno wart
Kopystką po garachZnam wiele przepisów na przygotowanie bobu. Wiele przepisów mnie zauroczyło, jednak do "maminego" przepisu, powracam ZAWSZE SKŁADNIKI:\ 0,5 kg młodego bobu 1 litr bulionu warzywnego
Kopystką po garachBób-doskonałe źródło białka-niczym soja, czy soczewica. Nie jesz mięsa-jedz bób :) Składniki: 0,5 kg bobu 0,5 szklanki komosy ryżowej 1 dymka ze
Kopystką po garachPrzepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3
Kopystką po garachTen przepis, łatwy i szybki -a uważam za fajna alternatywę dla tradycyjnej fasolki z masłem i bułką tartą. SKŁADNIKI: 500-600 dkg. żółtej fasolki szparagowej Łyżka
Kopystką po garachMoże stanowić samodzielne danie lub "dodatek" do zupy. Smak dzieciństwa, który od czasu do czasu gości na moim stole. SKŁADNIKI:2-3 porcje 2 pudełka
Kopystką po garachWg mnie nie ma lepszego sposobu na przygotowanie buraków, jak ich upieczenie. Zapach unosi się w całej kuchni a buraki zachowują piękny kolor. Wybieram buraki raczej
Kopystką po garachBuraki lubię pod każdą postacią, zarówno na zimno z dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ
Kopystką po garachDanie wegańskie. Wystarczy kilka składników i obiad gotowy. SKŁADNIKI: Kalafior Pulpa pomidorowa (przepis znajdziecie TUTAJ: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/09/pulpa-pomidorowa.html :0 lub puszka pomidorów Cebula 2 ząbki czosnku
Kopystką po garachSKŁADNIKI: woreczek ryżu Basmati Masło (ok. łyżki) Świeża szałwia Sól PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy na sypko. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy listki szałwii. Żeby wydobyć aromat, szałwia
Kopystką po garachMarchew, jedno z moich ulubionych warzyw. Przyrządzoną w ten sposób, mogłabym jeść codziennie. SKŁADNIKI: 5-6 dużych marchwi Łyżka masła Gałązka lubczyku lub maggi w płynie
Kopystką po garachWigilia zbliża się wielkimi susami-ani się obejrzymy a będzie 23 grudnia- wtedy nie wiadomo za co najpierw się zabrać. Chcąc oszczędzić Wam nerwów-proponuję już
Kopystką po garach